Bez zařazení

Článků v rubrice: 410

Klimatický rating: Nejlepší je Francie, nejhorší Saudská Arábie

Na nedávné konferenci COP 22 v marockém Marakéši (7. až 18. 11. 2016) zveřejnila německá nevládní organizace GermanWatch stupnici států podle toho, jak se jim daří v boji s klimatickými změnami. Hodnotilo se celkem 61 zemí, které dohromady produkují přibližně 90 % světových emisí oxidu uhličitého. Nejlépe si podle GermanWatch vede Francie, na opačném konci žebříčku je Saudská Arábie. Česko se umístilo na 24. místě, daleko za námi je ale například i „zelené“ Rakousko, které je až 41.

Fotogalerie (1)
Obří ropná rafinerie těsně vedle vídeňského letiště nejen nepřispívá k bezpečnosti, ale jistě je i zdrojem nezanedbatelných emisí... (Zdroj Shutterstock)

Ani letos, stejně jako loni, nezískala žádná z hodnocených zemí rating „velmi dobrý“. Ve skupině s hodnocením „dobrý“ vyšla jako nejlepší Francie, která získala 66 ze sta možných bodů. Následovalo Švédsko a Británie. Všechny tři státy mají ve svém energetickém mixu podstatný podíl jaderné energie: Francie 76,9 %, Švédsko 41,5 %, UK 17,2 %. Skupinu s hodnocením „dobrý“ uzavírá sedmnácté Chorvatsko. Nejpočetnější je skupina s ratingem „průměrný“ na čele s Rumunskem, kterou uzavírá třiatřicáté Španělsko. Patří do ní také Česko, jemuž patří čtyřiadvacáté místo a 59 ze sta možných bodů. Země od 34. po 48. místo mají rating „špatný“. Do této kategorie se dostalo například Polsko, evropská uhelná velmoc, které navíc novým zákonem zkomplikovalo výstavbu větrných elektráren. Ještě hůř dopadlo Rakousko - země, všeobecně vnímaná jako ekologicky přívětivá, skončila až jednačtyřicátá.

Rakousko se zlobí

Výsledek popudil rakouského ministra životního prostředí Andrä Ruprechtera. „Stalo se už špatnou tradicí, že organizace GermanWatch nás na každé klimatické konferenci hodnotí negativně,“ uvádí v rozhovoru pro list Kurier. Podle něj je naprosto nesrozumitelné, jak GermanWatch k takovému nelichotivému závěru dospěla. Vždyť lépe dopadlo i Německo (29. místo), které má sice nejvíce větrných elektráren v Evropě, ale kvůli odstavování jaderných elektráren musí stavět nové uhelné a chystá se v elektrárnách spalovat hnědé uhlí až do roku 2045.

Jak se klimatický rating stanovuje

GermanWatch vysvětluje, že rating se z 80 % odvíjí od dobře měřitelných indikátorů emisí: jaký je jejich objem, kolik činí v přepočtu na obyvatele a jak se je každý rok daří omezovat. Zbylých 20 % ratingového skóre tvoří hodnocení národní klimatické politiky dané země. K ní se pomocí podrobné ankety vyjadřuje kolem 280 expertů z celého světa. Na tuto část hodnocení zřejmě doplatilo nejen Rakousko, ale ještě více Dánsko, které bylo pět let po sobě na čele žebříčku. Letos ale členové expertního panelu usoudili, že nová vláda v Kodani přestala aktivně podporovat dosažení předchozích cílů. A tak se Dánsko, které má největší instalovaný výkon větrných elektráren v přepočtu na obyvatele, propadlo až na 13. místo.

Žebříček uzavírají země s hodnocením „velmi špatný“, k nimž GermanWatch řadí například Bělorusko, Estonsko, Rusko, ale také Kanadu či Kazachstán a vůbec jako poslední Saúdskou Arábii s ratingem 25 ze sta možných.

Zdroje

https://kurier.at/politik/ausland/andrae-rupprechter-zum-klimagipfel-da-kritisieren-die-gruenen-sich-selber/231.394.309

http://germanwatch.org/en/download/16484.pdf

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Zdá se, že antigravitace neexistuje

Nový výzkum antihmoty dává Albertu Einsteinovi opět za pravdu. 27. září 2023 oznámil mezinárodní tým fyziků zásadní zjištění: zdá se, že antihmota ...

I antihmota se chová jako částice i vlna

Fyzici již dlouho vědí, že téměř vše – světlo a další formy energie, ale také každý atom ve vašem těle – se chová z klasického hlediska i jako částice, i jako ...

Z čeho budeme vyrábět pneumatiky?

 Pneumatiky jsou kulaté, černé a vyrobeny z gumy. Tak by je zřejmě popsala většina lidí. Při bližším pohledu však zjistíme, že design pneumatik a vzájemné působení různých ...

Budoucnost informačních technologií na rok 2024 a dále

Po třech letech nepříznivých okolností vykazuje světový trh s IT známky oživení. Předpokládá se, že v roce 2024 vzroste celosvětový prodej osobních počítačů o osm procent a o ...

Datová centra v roce 2024

Svět se přizpůsobuje digitální transformaci téměř ve všech aspektech každodenního života. S tím se neustále vyvíjí odvětví datových center, která hrají v digitalizaci klíčovou roli.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail