Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Med z Temelína

Největší český energetický zdroj bude od června produkovat nejen elektřinu pro pětinu republiky. Nově zde stojí čtyři včelí úly i se svými obyvatelkami, pátý přibude v nejbližších dnech. Prvního medu by se v Temelíně mohli dočkat v závěru června, k dostání v obchodech ale nebude. Sloužit má jako netradiční dárek. Elektrárna tak chce demonstrovat čistotu své výroby i podporu životního prostředí.

Fotogalerie (3)
Včelí úly budou návštěvníkům temelínského zámeckého parku volně dostupné (zdroj ČEZ)

V hlavní sezóně zde může být až dvě stě tisíc včel. Ty by ročně mohly vyprodukovat skoro čtvrt tuny medu. V těchto podmínkách nejsem tak úplně zvyklý včelařit. Úly mám v lese, a tam za celou sezónu dělám z jednoho úlu mezi 40 až 50 kilogramy medu,“ říká temelínský zaměstnanec Sergej Vlačiha, který se bude o nový temelínský přírůstek starat.

V blízkosti temelínského infocentra, prakticky ve stínu chladicích věží, mají včely optimální podmínky. „Díky rozkvetlému zámeckému parku na tom budou temelínské včely velmi dobře. Relativně snadno mohou přinést pyl a nektar. Z pylu si dělají jídlo pro sebe a z nektaru pak vyrobí první temelínský med,“ vysvětluje Vlačiha.

Návštěvníci mohou pozorovat, jak včely bydlí

Návštěvníci temelínského infocentra mohou úly vidět v zadní části parku, který se rozprostírá kolem zámečku Vysoký Hrádek. Pětice úlů bude stát ve dvou řadách. V první řadě budou dva pozorovací úly. Ty mají část plochy prosklenou a návštěvníci mohou nahlédnout přímo útrob včelího úlu. Musí předtím odklopit dřevěné víko. Nebezpečí podle včelaře nehrozí, ale opatrnost je namístě. Ke třem zadním úlům už Sergej Vlačiha chodit nedoporučuje.

V Temelínském parku žijí desítky živočichů

Ve zdejším zámeckém parku včely doplňují vzácné kapry, veverky, zajíce nebo endemický hmyz. Entomologové zde už v minulých letech zmapovali výskyt řady motýlů. I proto zde funguje motýlí louka a také ptačí stezka, která přibližuje některé ze čtyřiceti zde žijících druhů ptáků. „Nejde jen o kuriozitu. Potvrzuje se, že jaderné elektrárny patří mezi nejčistší zdroje energie a své okolí ve srovnání s jinou průmyslovou výrobou prakticky nezatěžují. Už se těším, že ochutnám med z areálu Temelína,“ hodnotí nový projekt temelínského infocentra Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ.

Dukovany nechtějí zůstat pozadu

Na skoro 140 metrech čtverečních plochy připravuje Jaderná elektrárna Dukovany ne včelí úly, ale bylinkovou zahrádku s dvanácti druhy bylinek. Ty pak najdou uplatnění v místní kuchyni.

Marek Sviták

Význam včel už si uvědomoval i nejznámější světový fyzik Albert Einstein, kterému je přisuzován jeden z nejznámějších výroků ohledně včel. „Když včely zmizí ze Země, pak člověku zbývají jen čtyři roky života. Už nebude žádných včel, žádného opylení, žádných rostlin a žádných lidí.“

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail