Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Jak se hodovalo na Stonehenge

Dávní stavitelé Stonehenge možná pořádali opulentní párty s pečeným masem, naznačuje nový výzkum. Archeologové zkoumající neolitické osídlení v Durrington Walls v dnešní jižní Anglii, kde pravděpodobně bydleli stavitelé Stonehenge, našli důkazy, že vesnice hostila před 4 500 lety velké grilovací párty. Zvířata na tyto akce byla přiváděna pravděpodobně z velkých vzdáleností a porážena na místě. Tisíce starověkých poutníků přicházely na místo, aby vzdaly čest památce mrtvých, a pak se zúčastnily v blízkém Durrington Walls grandiózní grilovačky. „Spotřeba masa, jejíž stopy jsme nalezli, je enormní“, říká Oliver Craig, archeolog z University of York v Anglii.

Fotogalerie (1)
Dnes je Stonehenge cílem turistů (foto MD)

Záhada Stonehenge

Megality ve Stonehenge byly vztyčeny před 5 000 až 4 000 lety na salisburské pláni. Kdo a proč je postavil, to zaměstnává archeology a historiky po staletí. Mysteriózní monument je součástí krajiny, která byla považována za svatou po tisíce let. Někteří vědci uvažují, že Stonehenge je monumentem „svaté honitby“ (sacred hunting ground). Někdo se domnívá, že to byla astronomická observatoř pro pozorování východu Slunce, součást ceremoniální trasy, nebo místo vyvolávající speciální zvukovou iluzi (sound illusion). V průběhu více než 1 000 let lidé přidávali k megalitům další a další struktury z různě velkých kamenů. Největší kameny zvané sarseny jsou více než 9 metrů vysoké a pravděpodobně byly přivezené zdaleka. Mnoho archeologů se domnívá, že stavitelé bydleli ve vesnici Durrington Walls, vzdálené jen několik mil. V roce 1966 zde byly vykopány kruhy z velkých dřev. Místo dřevěného kruhu bylo pravděpodobně spojeno s velkým Stonehenge sítí prašných cest a krátkým úsekem řeky Avon. Archeologové na místě objevili částečně opracované sarseny podobné těm ze Stonehenge. Navíc nejvyšší osídlení vesnice se shoduje s dobou, kdy se stavělo Stonehenge. „Je to šílené, ale je to přesně to období, kdy se monument stavěl,“ říká Craig.

Grilování

Archeologické vykopávky v posledních letech odhalily v Durrington Walls důkazy osídlení, včetně nejméně sedmi domů, celkový počet mohl být až 200 domů. Na místě Stonehenge se našla řada hrobů, ale žádné důkazy, že by tam lidé žili - zde naopak zatím nebyly nalezeny žádné náznaky pohřbívání. Místo obsahuje hromady keramických střepů a jámy plné zvířecích kostí. Aby vědci získali lepší obrázek o neolitickém životě, analyzovali zbytky potravin na střepech nádob z vesnice a z ceremoniálního dřevěného kruhu, který byl součástí komplexu. V osídlených částech nalezli většinou zvířecí tuk, což posiluje domněnku pořádání rozsáhlých hostin jako hlavního bodu slavností. Rituální místo obsahovalo střepy se stopami mléka a mléčných výrobků, což může ukazovat na používané obětiny. „Vzhledem k tomu, že mléko hraje v tolika kulturách po celém světě roli jako symbol čistoty a jako symbolické spojení mezi duchovní a pozemskou výživou, není překvapením, že takové zbytky se našly před velkým dřevěným kruhem,“ píšou autoři.

Tým také analyzoval kolekce kostí zvířat nalezených v místě. Protože všechny byly nalezeny v jednom místě, tým dospěl k závěru, že stavitelé Stonehenge přiváděli zvířata ze vzdálenějších míst a teprve v areálu vesnice je poráželi. Na základě izotopového zkoumání dospěli k závěru, že některá zvířata musela pocházet z dalekého místa, což by vyžadovalo vysoce organizovanou operaci.

Nové nálezy naznačují, že stavitelé Stonehenge žili v dobře organizované vesnici se sofistikovaným kulinářským systémem. Craig má podezření, že Stonehenge a Durrington Walls byly propojeny kombinací náboženského rituálu a posvátného slavení. „V určitých obdobích roku - pravděpodobně v zimě - na místo přicházely tisíce lidí z celé Británie, využívali monumentální prostory, možná pohřbívali své mrtvé nebo pořádali obřad, který zastupuje mrtvé nebo chválí mrtvé na Stonehenge,“ říká Craig. „Ale v Durrington Walls pak probíhaly slavnostní akce spojené s hostinami.“

Zdroj: http://www.livescience.com/52596-stonehenge-builders-hosted-barbecues.html?cmpid=NL_OAP_weekly_2015-10-27

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail