Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Které země Evropy mají největší zájem o „inteligentní“ domácí zařízení

Stále více lidí vyhledává techničtější životní styl, snaží se ulehčit si život či stihnout více, zajistit domácnost plně integrovanými bezpečnostními systémy, či si jen zpříjemnit chvíle domácího lenošení. Odborníci z Homedit.com, zaujatí touto představou, provedli studii, která měla zjistit, ve kterých evropských zemích je největší zájem o využívání technologií tzv. inteligentních domácností. Studie proběhla ve dvaceti nejlidnatějších evropských zemích metodou analýzy trendů vyhledávání inteligentních domácích spotřebičů na vyhledávači Google. Data byla shromážděna k 19. 11. 2020.

Fotogalerie (1)
Evropské země, které chtějí "chytrou domácnost" (zdroj Homedit.com)

Průmysl vyrábějící zařízení pro chytré domácnosti v posledních letech významně roste a rozšiřuje se daleko za chytré zásuvky a reproduktory na mnoho dalších domácích spotřebičů.

  • Vedoucí zemí Evropy, kde obyvatelé nejvíce baží po inteligentních domácích vychytávkách, je Velká Británie
  • Nejžádanějším inteligentním domácím zařízením ve všech evropských zemích je „Smart TV“
  • Evropskou zemí s nejmenším zájmem o chytré domácí spotřebiče je Srbsko
  • Nejméně hledaným inteligentním domácím zařízením v Evropě je „Smart Laptop“

Nejlepší země v Evropě pokud jde o inteligentní domácnosti

Na prvním místě je Velká Británie s neuvěřitelným průměrem 229 860 vyhledávání inteligentních domácích spotřebičů za měsíc. Nejvyhledávanějším inteligentním domácím zařízením je zde „Smart TV“ s průměrným počtem 165 000 vyhledávání měsíčně. Za televizí následují chytré zásuvky, chytré reproduktory, termostaty a chytré rychlovarné konvice.

Na druhém místě je Německo s průměrem 107 480 vyhledávání věcí pro chytré domácnosti měsíčně. Stejně jako ve Velké Británii je i zde Smart TV nejvyhledávanější položkou s průměrným počtem vyhledávání 90 500 za měsíc. Populární jsou dále chytré zámky, termostaty, zařízení pro „chytré zahrady“ a chytré ledničky.

 Jako třetí se umístilo Nizozemsko s měsíčním průměrem 66 640 vyhledání všech chytrých zařízení. 60 % těchto vyhledávání bylo od lidí, kteří hledali „Smart TV“, což je průměrně 40 500 vyhledávání za měsíc. Další populární chytré spotřebiče jsou termostaty, zásuvky, zařízení pro fitness a fény na vlasy.

Na čtvrtém místě je Francie, jejíž obyvatelé vyhledávají nejvíce chytré televize, trouby, zásuvky, termostaty a sendvičovače. Pátí Španělé si kromě chytrých televizí chtějí pořídit inteligentní zásuvky, pračky, zabezpečovací zařízení a ledničky.

Česká republika se umístila právě uprostřed - na jedenáctém místě. Češi se rovněž nejvíce shánějí po chytrých televizorech.

Evropské země, které „chytrá domácnost“ moc nezajímá

Páté od konce je Polsko se zájmem o chytré zásuvky, ledničky, konvice, zámky a věci do zahrady. Následuje ho Rumunsko, které se nejvíc zajímá o malé spotřebiče - vysavače, termostaty, ledničky a reproduktory. Maďarsko je třetí zdola se 110 průměrnými vyhledáváními inteligentních spotřebičů, na rozdíl od prvních pěti vítězů jsou zde nejvyhledávanějšími inteligentními zařízeními inteligentní termostat a chytrý fotoaparát, pračky, ledničky. Řecko je předposlední - Řekové každý měsíc v průměru hledají inteligentní domácí spotřebiče jen 50krát, přičemž nejčastěji vyhledávanou položkou je „Smart TV“. Na posledním místě je Srbsko, kde se objevilo průměrně pouze 10 měsíčních vyhledávání zařízení pro inteligentní domácnost. Téměř jedinou vyhledávanou položkou byla Smart TV.

Nejvyhledávanější „inteligentní“ domácí spotřebiče

Jak vyplývá z předchozí statistiky, „Smart TV“ překonala další zařízení pro inteligentní domácnosti o více než 483 000 vyhledávání. Díky připojení k internetu, řadě funkcí na vyžádání a aplikacím není divu, proč se v celé Evropě vyhledává průměrně 512 950krát za měsíc.

Na druhém místě je „chytrý termostat“, který udržuje evropské byty a domy v příjemném teple či chládku. Automatizovaný systém řízení teploty vzduchu v domácnosti zaznamenává každý měsíc v průměru 29 500 evropských vyhledávání. Na třetím místě jsou Wi-Fi „Smart Plugs“ - chytré zásuvky na dálkové ovládání - s průměrným měsíčním vyhledáváním 19 250 v celé Evropě.

Metodologie

Pro tento výzkum bylo na worldometers.info vybráno 20 nejlidnatějších evropských zemí. Průměrný objem vyhledávání za měsíc poskytl server ads.google.com.

K překladu 22 hledaných slov (Smart TV, Smart Locks, Smart Thermostat, Smart Garden, Smart Fridge, Smart Plug, Smart Speakers, Smart Washing Machine, Smart Toaster, Smart Lights, Smart Camera, Smart Kettle, Smart Oven, Inteligentní zabezpečení, Inteligentní sušičky, Inteligentní vysavač, Inteligentní mrazák, Inteligentní fény, Inteligentní myčka nádobí, Inteligentní počítač, Inteligentní notebook a Inteligentní fitness) byl použit překladatelský web.

Nejrůznější aplikace pro vaši chytrou domácnost najdete na Homedit - interior design and architecture inspiration

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail