Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Stonehenge bylo jinde!

Podle nového výzkumu byl nejstarší megalitický kruh v britském Stonehenge poprvé postaven na západě Walesu před více než 5 000 lety. Později byly jeho kameny vykopány a odtaženy přes 225 kilometrů na současné místo na západě Anglie. Vykopávky ukázaly, že pozůstatky neolitické památky ve Wuan Mawn v jihozápadním Walesu byly původně celým kruhem místních kamenů se stejným průměrem jako první kamenný kruh ve Stonehenge. Existuje legenda, že mýtický čaroděj Merlin z legendy o králi Artušovi nařídil obrům přesunout Stonehenge z Irska a postavit ho na jeho současném místě.

Fotogalerie (1)
Jeden stojící a jeden ležící kámen, které zbyly na lokalitě Waun Mawn na vrchu Cnwc yr Hŷ (foto Hansjoerg Lipp, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons)

Geologové již dříve zjistili, že slavné stonehengeské bluestones (modré kameny, geologicky diabas, dolerit) byly vyřezány ve starověkých lomech v Preseli Hills ve Walesu. Právě poblíž těchto lomů vědci objevili pozůstatky velkého kamenného kruhu. Nová studie, publikovaná ve čtvrtek 11. února v časopise Antiquity, naznačuje, že bluestones, které tvořily první stupeň Stonehenge, mohly symbolizovat předky nebo linie neolitických lidí, kteří žili v blízkosti lomů, což mohl být důvod, proč si vzali kameny s sebou, když odcházeli do dalekého regionu. Výzkum by mohl vysvětlit záhadný původ Stonehenge a odpovědět na otázku, proč jeho stavitelé přepravovali masivní kameny téměř přes polovinu Británie. „Měl jsem tušení,“ řekl Michael Parker Pearson, archeolog z University College London, který vedl objevitelský tým. „Proč by jinak stavěli kruh s kameny z lomu vzdáleného 140 mil?“

Parker Pearson a jeho tým strávili více než pět let zkoumáním neolitických kamenných památek v okolí Preseli Hills. V roce 2017 zjistili, že čtyři kameny na místě zvaném Waun Mawn - ve velštině „rašeliniště“ - byly vlastně zbytkem mnohem většího kruhu až 60 kamenů, které přesně odpovídaly uspořádání původního kruhu bluestones o průměru 110 metrů. Zbytek kamenů ve Waun Mawn byl vykopán místními lidmi před více než 5 000 lety a přepraven na západ Anglie, kde byly znovu sestaveny jako Stonehenge.  

Starověké kameny 

Stonehenge je nejznámější pro obří „sarseny“ ve svém hlavním kruhu, ale tyto velké kameny byly postaveny až několik staletí poté, co byl postaven první širší kruh. Nedávný výzkum ukazuje, že sarseny jsou místní pískovcové balvany, přepravené na vzdálenost jen pár mil asi před 4500 lety. Bluestones, z nichž některé váží až 5 tun, obklopující sarseny, byly v dávných dobách přepraveny z lomů v Preseli Hills. Datování dřevěného uhlí a sedimentů z některých nyní prázdných kamenných děr naznačuje podle vědců, že Waun Mawn byl postaven asi před 5 400 lety, asi 400 let před nejstarším stádiem Stonehenge. Jedna z kamenných děr ve Waun Mawn má také neobvyklý pětihranný průřez, který odpovídá jednomu z bluestones ve Stonehenge a obsahuje úlomky stejného typu skály. Parker Pearson řekl, že se zdá pravděpodobné, že kamenný kruh Waun Mawn a některé další kameny v okolí byly demontovány, když celé rodiny opustily oblast a stěhovaly se daleko na východ. Na současné místo Stonehenge bylo přestěhováno až 80 kamenů.

Obyvatelé starověkého Stonehenge

Výrazná hladina izotopů stroncia v lidských zubech nalezených ve starověkých hrobech ve Stonehenge ukazuje, že mnoho pohřbených lidí z nejstaršího období nevyrostlo poblíž svého současného místa odpočinku. Archeologické důkazy naznačují, že migrovali z dálky, možná z dnešního Walesu, a původní kamenný kruh mohl označovat místo nového neolitického hřbitova. Každý z bluestones mohl symbolizovat významného předka nebo rodovou linii místních lidí, a proto postavili kameny na novém hřbitově, míní Parker Pearson. Vědci netuší, proč tolik neolitických rodin náhle opustilo Preseli Hills, a přestěhovalo se tak daleko. Parker Pearson si myslí, že jejich komunita se možná chtěla sjednotit z politických nebo společenských důvodů se vzdálenou skupinou lidí, a tak si s sebou přinesli kameny svých předků, aby upevnili svou přítomnost na novém území. Výpočty práce spojené s přepravou bluestones naznačují, že cesta z Waun Mawn do současného místa Stonehenge mohla být dokončena během jednoho léta. Přepravovalo se pravděpodobně saněmi (smýkáním). „Pokud máte připravenou trať, můžete ujet 5 km denně,“ říká Parker Pearson. „Mohli mít s sebou, jídlo a pití ... bylo to jako párty, která se přesouvá z jednoho místa na druhé.“ Stejně jako ve Stonehenge byl kruh ve Waun Mawn orientován tak, že některé jeho kameny byly seřazeny s východem slunce o letním slunovratu; podobné trasy byly nalezeny na jiných neolitických památkách na britských ostrovech. Mohly by reprezentovat věčný vzorec pohybu Slunce na nebesích.

Legenda o Merlinovi

Myšlenka, že Stonehenge byl poprvé postaven z kamenů přepravovaných z velké vzdálenosti, zní nápadně podobně jako středověká legenda, že Stonehenge byl postaven na příkaz Merlina, legendárního čaroděje, který pomáhal stejně legendárnímu králi Artušovi. Podle legendy byl kamenný kruh původně umístěn v Africe a obři ho přemístili do Irska, aby sloužil jako magické centrum pro léčení. Později, jak praví legenda, nechal Merlin obry přepravit kameny na současné místo na Salisburské pláni a znovu je tam sestavit jako pomník Britům zabitým při boji proti invazním Sasům. Parker Pearson řekl, že ve 12. století když byla legenda napsána, daleký západ Walesu byl považován za součást Irska; ale je nepravděpodobné, že by legenda popisovala 5000 let starou lidovou vzpomínku na přemístění Stonehenge. Nejstarší známá ústní historie, sanskrtské Védy z Indie, se odhaduje na pouhých 3000 let. „Musím přiznat, že důkazy jsou velmi zajímavé,“ řekl Parker Pearson. „Možná – jen možná – je v tom nepatrné zrnko pravdy.“

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail