Bez zařazení

Článků v rubrice: 413

Nová studie vyzývá k renesanci jaderné energie v EU

Pokud chce Evropská unie splnit své cíle v oblasti klimatické neutrality, měla by znovu rozjet program „jaderné renesance“. To je závěr nové studie o klimatické politice EU. Ve studii se praví, že je prakticky zcela nemožné vyrobit s pomocí větrné a sluneční energie dostatek elektřiny, protože k zabezpečení globální poptávky po elektřině není k dispozici tak velké území, a to ani na pevnině, ani na moři.

Fotogalerie (1)
Nizozemská jaderná elektrárna Borselle (zdroj Wikimedia Commons, Taco White, CC, BY-SA 3.0)

Z podnětu nizozemského člena Evropského parlamentu Roba Rosse a českého člena téhož parlamentu, Ondřeje Knotka, byla vypracována studie, která má hodnotit efektivnost politiky EU v oblasti klimatické neutrality a analyzovat a porovnávat dvě klimaticky neutrální technologie výroby elektřiny hlavně z toho hlediska, zda budou moci plně a efektivně nahradit infrastrukturu fosilních paliv a zajistit dekarbonizaci elektrického systému. Studii recenzovala celá řada vědců, včetně držitele Nobelovy ceny za ekonomii Williama Nordhausena. Dlouhý anglický název studie zní: „Road to EU Climate Neutrality by 2050. Spatial Requirements of Wind/Solar and Nuclear Energy and Their Respective Costs“. Studie zkoumá tři problémy důležité pro dosažení klimatické neutrality EU do roku 2050:

  • účinky klimatické neutrality EU na průměrnou globální teplotu do roku 2050 a 2100,
  • prostorové požadavky (pevnina a moře) u větrné a sluneční energie ve srovnání s jadernou energií v České republice a v Nizozemí,
  • náklady na větrnou a sluneční energii a na jadernou energii v uvedených dvou zemích. 

Závěry studie 

Ve studii se dospělo k závěru, že v rámci realistických scénářů zde není dostatek prostoru, aby bylo možno zcela uspokojit poptávku po elektřině v Nizozemí (což je země podél Severního moře s velkým potenciálem větrné energie), ale ani v České republice (což je vnitrozemská země bez přístupu k moři a s méně vhodným geografickým profilem), pokud by byly obě země zcela závislé výlučně na větrné a sluneční energii. Další závěr konstatoval, že jaderná energie je ekonomicky efektivnější než obnovitelné zdroje energie. I když se vezmou v úvahu hlavní budoucí vylepšení slunečních a větrných farem, jaderná energie zůstane levnější variantou i v roce 2050. Protože současná politika EU velmi preferuje obnovitelnou energii před jadernou energií, potom je analýza relativních nákladů u obou technologií zcela mimo realitu a vyjadřuje spíše jen politický přístup, než aby byly hodnoceny vnitřní aspekty těchto technologií. Do vývoje a používání větrné a sluneční energii plynou z EU značné prostředky, což má za následek snižování ceny obnovitelné energie, ale na straně druhé to znamená velký inflační tlak na jadernou energii a její využívání v rámci EU. 

Jestliže vezmeme v úvahu výhody jaderné energie z prostorového a ekonomického hlediska, pak vlády členských zemí, aby mohly splnit klimatické cíle EU, budou potřebovat začleňovat jadernou energii do svého energetického mixu. Ve studii se rovněž dospělo k závěru, že i kdyby EU dosáhla v roce 2050 klimatické neutrality, výsledkem bude jen nepatrné snížení globální teploty. V roce 2050 by to mohlo být v rozmezí 0,02 °C až 0,05 °C a v roce 2100 jen 0,05 °C až 0,15 °C. 

Je nezbytná změna politiky 

Studie obsahuje několik politických doporučení pro Evropskou komisi, pokud jde o změnu jejího přístupu k jaderné energii. Evropské unii se doporučuje, aby zvážila program jaderné renesance. V rámci tohoto programu by EU vytvořila rovnoprávné hrací pole pro všechny technologie výroby elektrické energie. Bylo by samozřejmě velmi vhodné, kdyby si samotná Evropská komise dala vypracovat komplexní hodnocení nákladů a přínosů alternativních variant k dosažení cílů klimatické neutrality EU. Skutečnost, že dosud žádná taková analýza nebyla ještě provedena, a to navzdory již realizované akci „Better Regulation“, uskutečněné Evropskou komisí, svědčí o velkých politických tlacích, kterým musí klimatická politika EU odolávat. V prohlášení poslanců Roose a Knotka se praví: „Zjistili jsme, že při přechodu od fosilních paliv upřednostňuje politika EU obnovitelnou energii, aniž by vůbec zvažovala relativní pro a proti u všech uhlíkově neutrálních technologií“. Roos dodal: „Jaderná energie je vždy k dispozici, je levná a šetří plochu. Navíc, další výzkum například v oblasti thoriových reaktorů s roztavenými solemi nabízí velké příležitosti pro postavení EU na trhu“. Poznámka pana Knotka: „Současná politika EU je diskriminační vůči jaderné energii a je již načase, aby všichni politici žili v souladu s principy EU, pokud jde o technologickou neutralitu.“ 

 World Nuclear News, 5.2.2021. Study calls for European nuclear renaissance.

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail