Bez zařazení

Článků v rubrice: 413

Ceny Josefa Hlávky za původní vědeckou literaturu

Tradiční udílení Cen Josefa Hlávky za původní vědeckou a odbornou literaturu publikovanou v České republice, jež je společnou slavností Nadace Českého literárního fondu a Hlávkova Nadání, hostila již podruhé restaurace Hlávkův dvůr v pražské Vodičkově ulici. V pondělí 28. června 2021 měla slavnostní událost v tomto komornějším prostředí Hlávkových nadačních domů opět skvělou atmosféru, byť stálým účastníkům trochu chybí stylové prostory lužanského zámečku s předáváním cen v sále Českého kvarteta, koncertem v zámecké kapli a osvěžením ve stínu vzrostlých stromů v zahradě. To však vůbec nic nemění na kvalitě a výjimečnosti oceňovaných publikací, kdy porota vybírá vítězná díla z prací publikovaných v předcházejícím roce, aktuálně tedy 2020, a přihlášených do čtyř vědních kategorií, jimiž jsou oblasti věd společenských, věd o neživé přírodě i o přírodě živé a v neposlední řadě do letos mimořádně bohatě a kvalitně obeslaných věd lékařských. Vítězství v každé kategorii je spojeno také s finanční odměnou ve výši 50.000 korun.

Fotogalerie (1)
Hlávkovy literární ceny se udělovaly v restauraci Hlávkův dvůr (foto M. Hofmanová).

Za vtipného a pohotového moderování slavnosti prof. Františkem Vyskočilem si od předsedy správní rady Nadání prof. Václava Pavlíčka a ředitele Nadace ČLF Mgr. Ivo Purše převzali letošní ceny nejen již ostřílení a uznávaní autoři, ale také úplní nováčci.

  1. ročník Hlávkovy literární ceny

Cenu v kategorii společenských věd získal prof. Martin Hilský za knihu Shakespearova Anglie. Portrét doby. Renomovaný autor tímto obsáhlým dílem doplňuje a završuje své kompletní vydání shakespearovských překladů, a jak uvádí doc. Ivana Čornejová ve svém laudatio: „Hilský vytvořil spis odlišný, naprosto jedinečný – inspirovaný výpovědí velkého dramatika, jenž přináší...nepřeberně dokladů o problémech i běhu své doby.“ Autor neopomněl jediný aspekt lidského života od králů a královen až po tuláky nejubožejší. Knihu vydalo Nakladatelství Academia.

Autoři vítězné monografie v kategorii věd o neživé přírodě, Jarmila Čiháková a Martin Müller zavedou čtenáře do suterénu budovy Matematicko-fyzikální fakulty UK na Malostranském náměstí. Při běžné rekonstrukci objektu tam archeologové objevili pozůstatky Rotundy sv. Václava, o níž se po dlouhá léta soudilo, že byla zcela zničena. Nálezu dodává naprosto mimořádný význam skutečnost, že se dochovala rovněž intaktní terakotová románská dlažba. Autoři knihy Malostranská Rotunda svatého Václava v Praze, kterou vydal Národní památkový ústav, zcela originálně vycházeli z teologického významu geometrické ideality. Tento dosud neznámý vědecký přístup (byl označen jako Metoda geometricky definovaných kružnic a sečen) přiblížil účastníkům slavnosti v laudatio PhDr. Jan Svoboda, podle nějž je kniha příkladem účinné interdisciplinární spolupráce, kterou dnešní doba a její technologické možnosti nutně předpokládají.

Pro cenu za publikaci v kategorii věd o živé přírodě si přišel mladičký spoluatorský tým učebnice Lékařská mikrobiologie. Repetitorium z nakladatelství Triton. Dnes již vystudovaní lékaři Jakub Hurych, Roman Štícha, Ivana Hanzalová, Ludmila Křížová a Kateřina Tichá se původně připravovali na oborovou zkoušku na 2. LF UK, pak jim ale přišlo líto své výborně zpracované materiály jen tak vyhodit. „Je-li repetitorium stručný souhrn učiva nebo poznatků určitého oboru, pak je tato kniha výborně členěným komplexním souborem poznatků z mikrobiologie. Je opravdovou rukovětí nejen pro školu, ale i pro celý profesní život,“ zdůraznil v laudatio prof. Jan Motlík, který dále připomenul Hlávkovu podporu nadaným studentům. V tomto duchu tak Hlávkova nadace ocenila mladé lékařky a lékaře, kteří se sdružili pod názvem Medici boni, za fantastický kus práce pro jejich následovníky a všechny zájemce o mikrobiologii.

V oblasti lékařských věd se v soutěži více než šesti desítek kvalitních publikací prosadil prof. Milan Krška a kolektiv s knihou Onemocnění slinivky břišní, jež se zároveň stala prvním titulem znovuobnovené edice Albertova sbírka. Titul vydalo nakladatelství We Make Media. Jedná se o mimořádný počin 27členného kolektivu včetně zahraničních autorů, jimž se podařilo připravit pro lékařskou obec rozsáhlé dílo, které rezonuje s naléhavou potřebou optimalizovat diagnostiku a léčbu závažných chorob pankreatu. Laudatio přednesl doc. Petr Bartůněk, který vyzdvihl mimo vysoké odborné kvality, přehledu současných přístupů z hlediska diagnostiky i léčby, taktéž vysokou úroveň grafické úpravy, kvalitu schémat, peroperační nálezy, přehledné grafy a tabulky a v neposlední řadě rovněž přehlednou nabídku citované a aktuální literatury v závěru každé kapitoly.

Pomyslnou třešničku na dortu 29. ročníku vyhlašování Hlávkových cen za vědeckou literaturu pak znamenala gratulace obou nadací předsedovi odborné poroty Františku Vyskočilovi k jeho letošnímu významnému životnímu jubileu.

Přidejme se s přáním, ať je stále oním skvělým hodnotitelem, vědcem, muzikantem, moderátorem i člověkem. 

Poznámka: Odborná porota zasedla ve složení: prof. František Vyskočil, doc. Petr Bartůněk, prof. Vladimír Karpenko, prof. Pavel Kalvach, prof. Jan Motlík, dr. Karel Rohlena, dr. Jan Svoboda, doc. Milan Tvrdý a dr. Luboš Velek. Více na https://nclf.cz

 

Marina Hofmanová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail