Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

První autonomní autobus Spojeného království vyjíždí na silnice

První plnohodnotný autonomní autobus Spojeného království vyjel koncem dubna poprvé na silnice ve Skotsku. Začíná živé testování projektu CAVForth. Firma Stagecoach ve spolupráci s firmou Fusion Processing, firma Alexander Dennis a Transport Scotland během dvou týdnů provádějí silniční testování autonomního autobusu v rámci přípravy na spuštění pilotní služby CAVForth naplánované na konec léta. Jde o nejsložitější a nejambicióznější projekt veřejného autonomního autobusu v Evropě.

Fotogalerie (1)
Autonomní autobus na silnici (Zdroj Fusion Processing)

Pilotní projekt CAVForth, který je společně financovaný Centrem pro propojená a autonomní vozidla Spojeného království (CCAV), uvede pět jednopodlažních autonomních autobusů na trase přes Forth Road Bridge mezi Ferrytoll Park a Ride ve Fife a Edinburghem. Autobusy jsou vybaveny převratnou senzorovou a řídicí technologií CAVstar společnosti Fusion Processing, která jim umožňuje jezdit na předem vybraných silnicích, aniž musí bezpečnostní řidič zasahovat nebo přebírat řízení. Autobusy budou poskytovat službu schopnou přepravit až 36 cestujících po trase 9 km s kapacitou pro více než 10 000 cestujících týdně.

Silniční testování ve Skotsku následuje po úspěšných zkouškách v depu, testování na zkušební trati a ve virtuální simulaci, kde byly testovány systémy autonomního řízení. Během testování nesmí do autobusu vstoupit žádní cestující.

Autonomní autobus ano, ale se záložním řidičem!

V rámci projektu CAVForth pomohlo s implementací nové autonomní autobusové dopravy přibližně 500 členů veřejnosti, kteří poskytli zpětnou vazbu v průzkumu, co by jim umožnilo cítit se při cestování pohodlněji a sebevědoměji. Veřejnost požadovala zajištění toho, aby budoucí autonomní autobusové služby měly stále na palubě člena personálu. Dalším krokem vpřed v projektu bude tedy více než 20 speciálně vyškolených autonomních autobusových profesionálů, které společnost Stagecoach brzy naverbuje z celého východního Skotska. Když bude služba spuštěna, budou tito zkušení řidiči autobusů sledovat autonomní systém spolu s „kapitánem“ autobusu, který se bude pohybovat uvnitř, mluvit s cestujícími a odpovídat na jakékoli otázky.

Pro Skotsko je to nesmírně vzrušující projekt a jsme rádi, že dnes začínáme živé testování na silnicích. Jde o významný krok vpřed na naší cestě k plnému spuštění první britské autonomní autobusové dopravy v plném rozsahu a poskytne snadný přístup ke zcela nové autobusové trase v srdci východního Skotska,“ říká Sam Greer, regionální ředitel Stagecoach pro Skotsko.

Jim Hutchinson, generální ředitel Fusion Processing Ltd, řekl: „Jsme potěšeni, že můžeme vést světově nejkomplexnější a nejambicióznější program autonomních vozidel. CAVForth poskytne místním lidem užitečnou službu a zároveň bude skvělou ukázkou technologie automatizovaných vozidel Fusion. Autobusy jsou vybaveny CAVstar, naším automatizovaným řídicím systémem, který kombinuje náš vlastní hardware a software k vytvoření bezpečných autobusů plné velikosti. Testování na silnici je vzrušujícím milníkem ve vývoji autonomních užitkových vozidel a těšíme se, že za pár měsíců přivítáme cestující na palubě.“

Firma Stagecoach je jedním z předních britských podniků veřejné dopravy, který funguje již 40 let. Má tým 24 000 lidí a 8 300 autobusů, autokarů a tramvají, které jsou součástí každodenního života v Anglii, Skotsku a Walesu. Je největším britským provozovatelem autobusů a autokarů.

Společnost Fusion Processing byla založena v roce 2012 za účelem navrhování a budování předních světových systémů pro automatizaci vozidel a technologie pro zlepšení bezpečnosti vozidel. Produkty společnosti mají za sebou více než 1,8 milionu kilometrů služeb.

Alexander Dennis Limited („ADL“) je globálním lídrem v designu a výrobě dvoupodlažních autobusů a je také největším britským výrobcem autobusů a autokarů. ADL nabízí jednopodlažní a dvoupodlažní vozidla pod značkami Alexander Dennis a Plaxton a má více než 31 000 vozidel v provozu ve Velké Británii, Evropě, Hong Kongu, Singapuru, Novém Zélandu, Mexiku, Kanadě a Spojených státech.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail