Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

ITER a umění rezonuje v obci La Roque d'Anthéron

Před pěti lety jsme napsali o zajímavé myšlence francouzského sochaře Jean-Paul Philippa oslavit stavbu tisíciletí – reaktor tokamak ITER - něčím výjimečným (https://www.3pol.cz/cz/rubriky/bez-zarazeni/2514-sans-titre). Článek končil odstavcem: Co nyní chybí, jsou peníze. Umělec a městská rada La Roque d'Anthéron se rozhodla ustavit komisi, která bude shromažďovat příspěvky od institucí a soukromníků. Končí mystika a realita začíná!

Fotogalerie (1)
Résonances umělce Jean-Paula Philippa, vytváří spojení mezi uměním a vědou, spojuje sesterská města a staví most mezi minulostí a budoucností (Credit © ITER Organization, http://www.iter.org/)

Dnes můžeme konstatovat, že peníze se sešly a památník, monument či pomník, chcete-li, je hotov. Při projížďce kolem vesnice La Roque d'Anthéron, asi 35 kilometrů od místa ITER, míjíte impozantní stavbu, která nasměruje váš pohled k nebi. Je to nedávno inaugurovaný monument Résonances, který vytvořil francouzský sochař Jean-Paul Philippe. Financováno soukromými přispěvateli vytváří „Résonances“ od umělce Jean-Paula Philippa spojení mezi uměním a vědou, spojuje sesterská města a staví most mezi minulostí a budoucností. Monument byl slavnostně odhalen ve francouzské vesnici La Roque d'Anthéron 5. října 2022.

Název památníku, Résonances, se nevybíral lehce

Stalo se tak během on-line diskuse mezi umělcem a bývalým generálním ředitelem ITER Bernardem Bigotem, který byl nadšený vytvořením důležitého svědectví uměním vědě. Byl to Dr. Bernard Bigot, kdo navrhl jméno, protože bylo pravdivé hned na několika úrovních, počínaje rozmanitými uměleckými inspiracemi pro sochu: francouzským filozofem Albertem Camusem, který se usadil v Lourmarinu koncem 50. let, a podobně architekturou nedalekého Abbaye de Silvacane. Termín „rezonance“ má význam také v oblasti vědy. Ve fyzice je rezonance jev, při kterém vnější síla nebo jiný vliv nutí jiný systém kmitat při určité frekvenci s větší amplitudou než při jiné. Když se například smyčec houslí tře o struny, způsobuje, že rezonují s ozvučným objemem (ozvučnice) a vytvářejí silný a čistý zvuk. Termín může také odkazovat na rezonanci, která se odehrává v nejhlubší části hmoty, v samotných atomech, což vede k jejich fúzi – zdroji úžasné energie ve vesmíru a ve hvězdách, kterou ITER zreplikuje na Zemi.

Umístění sochy v Parc des Adrechs

Umístění bylo pečlivě vybráno tak, že „hlídá“ trasu, kterou jezdí konvoje vezoucí komponety ITER a kanál řeky Durance – oba vedou ke vstupu na staveniště ITER. Památník má zlacené křivky, které odrážejí sluneční světlo směrem k Abbaye de Silvacane a k ITER, což vytváří rezonanci mezi historickou architekturou a inovacemi budoucnosti.

Kamenné okno rámuje slunce

Nápad pojmenovat monument Résonances Jeana-Paula Philippa nadchl. Jedna jeho emblematická socha Site Transitoire se nachází v městě Asciano v Itálii, v partnerském městě k La Roque d'Anthéron. Toto spojení vedlo k myšlence vytvořit památník, který by odrážel jak italské místo Transitoire, tak zvláštní vztah mezi La Roque d'Anthéron a projektem ITER. Na svahu nad Ascianem stojí kamenné okno, které rámuje východ Slunce o letním slunovratu. Je to minimalistická svatyně Slunci na italském venkově vytvořená umělcem v r. 1993. Sesterská skulptura Résonances bude rámovat druhé slunce - tokamak ITER.

Podoba památníku

Hlavní sloup památníku, tyčící se devět metrů do výšky, se skládá ze sedmi bloků travertinového kamene z lomu v Ascianu. Každý blok představuje člena ITER, zatímco ostatní kameny mají rytiny, které odkazují na produkty fúze deuteria s tritiem a Einsteinův vzorec pro souvislost hmoty a energie E=mc². Menší verze památníku se již nachází na staveništi ITER - umělec ji nabízí jako gesto podpory a vděčnosti všem v ITER, kteří pracují na zdroji energie pro budoucnost. Jak sochu, tak projekt ITER vidí monument jako majáky života a naděje.

Památník spravoval Nadační fond Résonances a finančně ji podpořily dary jednotlivců i firem. Nadační fond předal odpovědnost a péči o nádhernou památku obci La Roque d'Anthéron při slavnostní inauguraci dne 5. října 2022. Ceremoniál byl nejen oslavou dokončení pomníku, ale také okamžikem uznání důležité role, kterou při jejím vzniku sehrál dnes již zesnulý Dr. Bernard Bigot. Jeho oddanost umění, přírodě a vědě ve prospěch lidstva již zanechala na březích kanálu Durance nesmazatelnou stopu v podobě monumentu, který nabídne reflexi a „rezonanci“ pro příští generace. „Jsem přesvědčen, že umění a věda sdílejí stejnou ambici, odhalovat světy a rozšiřovat obzory každého člověka. Umění promlouvá k tomu, co je pro nás nejintimnější, a vyzývá nás, abychom svět uchopili způsobem, který se neustále vyvíjí...“ řekl Bernard Bigot, generální ředitel organizace ITER (2015–2022) a bývalý prezident nadačního fondu Résonances. 14. května 2022 Bernard Bigot nečekaně opustil své životní dílo, Termojaderný reaktor ITER, přesněji jeho stavbu, nemnoho měsíců před dokončením. Bernarda Bigota bude připomínat vedle technologického a vědeckého zázraku i monument REZONANCE. Věřme, že jeho italský následovník Pietro Barabaschi ve funkci ředitele ITER bude úspěšnější než jeho japonští předchůdci Kaname Ikeda a Osamu Motojima.

Volně podle Shiry Tabachnikoffové

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail