Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

HyperloopTT představuje návrh expresní nákladní dopravy

HyperloopTT Express Freight zajistí rychlé nakládání a vykládání, integraci s infrastrukturou, maximalizaci objemu nákladu a nabízí flexibilní konfigurace. Animované video ukazuje, jak bude HyperloopTT Express Freight fungovat. Systém byl navržen ve spolupráci s tangerine, přední světovou firmou pro inovační design. Posuvné dveře a systém posouvání zásilek Collins Rollerball umožňuje současné nakládání a vykládání. Systém se dá jednoduše včlenit do osobních hyperloop systémů a bude revolucí v nákladní dopravě svou rychlostí, účinností a udržitelností. Ekonomika Hyperloop Express Freight je vysoce konkurenceschopná, což ověřila studie proveditelnosti. V květnu společnost HyperloopTT obdržela 800 milionů eur v rámci výběrového řízení EU na vybudování první komerční hyperloop linky v Itálii.

Fotogalerie (1)
HyperloopTT Express Freight v grafickém návrhu (zdroj HyperloopTT)

Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) je společnost zaměřená na vývoj vysokorychlostní dopravy. Nepleťte si ji se společností Hyperloop One (viz medailonky na konci článku).

Požadavky na design

Nový design celého systému je představen v animovaném videu zde. Je založený na čtyřech klíčových požadavcích: co nejrychlejší nakládka nákladu, kompatibilita s existující nákladovou infrastrukturou, maximalizace objemu nákladu uvnitř kapslí a dostatečná pružnost, která bude vyhovovat různým požadavkům zákazníků. Ze studie proveditelnosti z roku 2020, kterou provedla firma Transport Economics Management (odkaz), vyplynulo, že využití expresního transportu hyperloopem by bylo levnější než letecká a kamionová doprava, zboží by se dodávalo rychleji a udržitelněji (s menšími dopady na životní prostředí). Hyperloop Express Freight vstupuje do odvětví, u kterého se očekává růst z  260 miliard $ v roce 2020 na více než  484 miliard $ v roce 2030.

Přizpůsobení se zákazníkům 

HyperloopTT Express Freight umožní rychlé naložení nákladu díky rozložitelným dveřím pro současné nakládání a vykládání. Dvojité dveře jsou na obou stranách vozů a nejrychlejší a energeticky nejúčinnější systém nakládky a vykládky probíhá pomocí systémů dopravních pásů Collins Rollerball. Bude se integrovat s existující infrastrukturou zachováním principu DockLock z kapslí pro osobní dopravu HyperloopTT.  Objem nákladu je maximalizován uvnitř kapsle snížením podlahy tak, aby prostor vyhovoval standardním kontejnerům pro letecký náklad, přidáním dveří mezi strukturální žebra pro větší vnitřní prostor. Návrh vyhovuje různým požadavkům zákazníků prostřednictvím konfigurovatelného rozložení zařízení.

Andrés de León, generální ředitel HyperloopTT řekl: „Hyperloop Express Freight zásadně změní způsob celosvětové přepravy zboží. Začleněním klíčových inovací, jako jsou rychle automatizované nakládací systémy, maximalizovaná kapacita nákladu a flexibilní konfigurace, jsme vyvinuli hyperloopový design optimalizovaný pro přepravu nákladu bezprecedentními rychlostmi za levnější ceny, než jaké v současnosti nabízí letecká a silniční doprava. Tento nový standard pro dopravu zboží umožní větší efektivitu, udržitelnost a flexibilitu v dodavatelských řetězcích po celém světě a jsme hrdí, že v této dopravní revoluci jsme na čele.“ 

Matt Round, hlavní kreativní ředitel týmu tangerine, řekl: „Navrhli jsme řešení pro expresní přepravu. Výzkumem jsme se ujistili, že každá kreativní myšlenka, kterou jsme měli, a každé rozhodnutí o návrhu, které jsme učinili, by mělo přispět ke zkrácení času potřebného k přesunu nákladu z expedice k doručení. Naším řešením je směs kreativních idejí a přísných matematických výpočtů.“

HyperloopTT doposud učinil významné pokroky, včetně výstavby prvního testovacího zařízení na hyperloop v plném měřítku, zajištění více než 40 patentů, a stanovení prvního pojistného rámce a pokynů pro certifikaci bezpečnosti pro komerční hyperloopové systémy. V květnu byla HyperloopTT a jejím partnerům udělena nabídka € 800 milionů na vybudování prvního komerčního hyperloopu v Itálii s financováním Evropské unie NextGenerationEU.

O HyperloopTT  

Společnost Hyperloop Transport Technologies (www.hyperlooptt.com) byla založena v roce 2013 a je tvořena globálním týmem více než 800 inženýrů, kreativců a technologů v 52 multidisciplinárních skupinách s 50 firemními a univerzitními partnery. HyperloopTT se sídlem v Los Angeles v Kalifornii a v Toulouse ve Francii má pobočky v Severní a Jižní Americe, na Středním východě a v Evropě. 

HyperloopTT je inovativní dopravní a technologická společnost zaměřená na realizaci hyperloopu, systému, který bezpečně, efektivně a udržitelně přesouvá lidi a zboží tím, že přináší na zem rychlosti letadel. Díky použití jedinečné, patentované technologie a pokročilého obchodního modelu pro spolupráci vytváří HyperloopTT první novou formu dopravy za více než století. Evropské výzkumné a vývojové středisko HyperloopTT v Toulouse ve Francii, leteckém hlavním městě Evropy, je domovem prvního a jediného testovacího systému na světě. V roce 2019 vydala společnost HyperloopTT první komplexní studii proveditelnosti analyzující systém hyperloop, který zjistil, že systém je ekonomicky a technicky proveditelný a bude generovat zisk bez nutnosti vládních dotací. HyperloopTT je hrdým signatářem Global Compact OSN, který zavazuje společnost k plnění cílů OSN v oblasti udržitelného rozvoje.

V červnu 2022 spolu s Hitachi Rail dosáhla společnost důležitého milníku na cestě ke komerčnímu provozu systému, který bude schopen jezdit rychlostí až 1 200 km/h, a to dokončením ověření konceptu cloudového signalizačního systému pro kapsle HyperloopTT. Ve spolupráci se společností Hitachi Rail v italské Neapoli byl vytvořen digitální simulátor, který umožňuje integrované testování řízení dopravy, signalizace a některých požadavků na fyzickou bezpečnost systému hyperloop.  Nahrazením možností složitých fyzických zařízení cloudovým softwarem nabízí větší spolehlivost, větší flexibilitu při nasazení, snižuje náklady na údržbu a je udržitelnější. Simulátor může také pomoci zefektivnit HyperloopTT tím, že automatizuje opakující se úkoly a detekuje a spravuje potenciální narušení namísto reakce na události poté, co nastanou. Zabezpečovací technologie simuluje regulaci a řízení kapslí pohybujících se velmi vysokou rychlostí. Systém má tu výhodu, že se používá auznává na mezinárodní úrovni, což umožňuje bezpečný provoz systémů HyperloopTT po celém světě, aniž by bylo nutné vytvářet nové normy. Po dokončení simulačního modelu bude dalším krokem fyzické testování celého systému na testovací dráze HyperloopTT v Toulouse. V únoru 2023 představila společnost trup kapsle hyperloop ve skutečné velikosti na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně.

Tangerine

Již více než třicet let pracuje strategická poradenská služba tangerine v oblasti designu v mnoha odvětvích po celém světě. Držitel ceny královny za mezinárodní obchod, je průkopníkem v designu v oblasti mobility, například představil první plně ležérní postel na světě v obchodní třídě pro British Airways v roce 2000, pracuje s předními provozovateli dopravy, výrobci OEM a poskytovateli služeb.

Mezi klienty v oblasti dopravy počítá British Airways, Collins Aerospace, Finnair a Virgin Australia.  V železničním sektoru tangerine navrhla více než 18 vlaků metra a vysokorychlostních vlaků, pražce pro CRRC Changchun, vytvoření nových sedadel pro osobní železniční dopravu pro Recaro, a elegantní řešení pro přepravu první třídy na londýnském Heathrow Express. Jako poradce spolupracoval s Hyundai a KIA v Severní Koreji, Toyotou v Japonsku a v roce 2022 odhalil svůj design pro nový eVTOL Volkswagen China, který v současné době prochází zkušebními lety. 

Hyperloop One (neplést s HyperloopTT)

Společnost založená 1. června 2014 (od října 2017 do listopadu 2022 známá jako Virgin Hyperloop) je americká dopravní technologická společnost, která pracuje na komercializaci konceptu vysokorychlostního cestování nazvaného hyperloop, což je varianta vakuového vlaku. Systémy hyperloop jsou určeny k přepravě nákladu i cestujících rychlostí letecké přepravy, ale za zlomek nákladů. Jsou navrženy jako kapsle levitující díky magnetickým systémům ve vakuové trubici. Vozidlo by tiše klouzalo rychlostí až 1 200 km/h s velmi nízkou turbulencí. Trubice by byla postavena na sloupech nebo pod zemí. Společnost Virgin Hyperloop provedla podstatné technické změny původního návrhu Elona Muska a rozhodla se nepokračovat v projektu cesty z Los Angeles do San Francisca, kterou si Musk představoval ve své bílé knize z roku 2013. Společnost v květnu 2016 předvedla technologii pohonu na svém testovacím místě v North Las Vegas. Dokončila 500metrovou vývojovou smyčku (DevLoop) a 12. května 2017 uskutečnila svůj první test v plném rozsahu. Test kombinoval komponenty Hyperloop včetně vakua, pohonu, levitace, saní, řídicích systémů, trubek a struktur. Veřejně deklarovaným cílem je zahájit komerční provoz do roku 2030.

Zdroje:

HyperloopTT Unveils New Express Freight Design in Animated Video | HyperloopTT

Hyperloop One - Wikipedia

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail