Bez zařazení

Článků v rubrice: 420

Podpora čistých energetických zdrojů v České republice

V budoucnosti by se Česká republika měla spoléhat především na jaderné a obnovitelné zdroje. Preference rozvoje jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů jako budoucího zdroje energie jsou téměř vyrovnané (48 % jaderná energetika a 47 % obnovitelné zdroje), roste však podíl respondentů, kteří preferují oba zdroje dohromady (54 %). Vyplývá to z reprezentativního průzkumu veřejného mínění, uskutečněného v průběhu května 2024.

Fotogalerie (1)
Zdroj iBRS

Podpora rozvoje jaderné energetiky a vodních, fotovoltaických či větrných elektráren v důsledku energetické krize a války na Ukrajině vzrostla na podzim roku 2022 na historicky nejvyšší úrovně. V průběhu minulého roku se růst zastavil a podle výsledků z letošního května podporuje rozvoj jaderné energetiky 70 % respondentů a rozvoj obnovitelných zdrojů dokonce 76 % respondentů.

Stejně jako v minulých letech je hlavním důvodem podpory rozvoje jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů obava ze ztráty energetické soběstačnosti. Veřejnost oba tyto energetické zdroje chápe jako vzájemně se doplňující a vyjadřuje stále častěji podporu oběma. 

Důležitá je pro lidi energetická soběstačnost 

Obavy ze ztráty soběstačnosti stále ovlivňují i válečné události na Ukrajině, i když jejich vliv je nyní menší než před rokem (65 % respondentů uvádí, že události na Ukrajině mají vliv na energetickou soběstačnost ČR). Pokud by došlo ke ztrátě energetické soběstačnosti, obávají se respondenti prudkého růstu cen (68 %) a ohrožení stability dodávek elektřiny (59 %). I přesto je ale podpora rozvoje uhelných zdrojů, které zatím tvoří významnou část českého energetického mixu, na rozdíl od jádra jen velmi nízká (3 %). 

I další země vnímají bezpečnost zajištění elektřiny jako klíčovou 

Podobné důvody stojí, dle posledních dohledaných výzkumů veřejného mínění, za růstem podpory jaderné energetiky v dalších zemích EU. 

Švédský Institut Som na univerzitě v Göteborgu zaznamenal největší nárůst podpory jaderné energetiky v zemi za poslední dva roky, přičemž 42 % respondentů chce ve Švédsku více investovat do jaderné energie a 32 % chce výstavbu dalších reaktorů. Průzkum veřejného mínění, který v Belgii zadala místní média Le Soir, RTL Info, Het Laatste Nieuws a VTM, zjistil, že  většina Belgičanů (58 %) se vyslovila pro prodloužení provozní životnosti všech sedmi jaderných bloků. Estonský vládní průzkum zveřejněný v březnu 2023 zjistil, že 75 % Estonců podporuje výstavbu místní jaderné elektrárny. Za podporou stojí především energetická bezpečnost (47 %) a levnější elektřina (46 %).

Srovnatelné výsledky jako Česká republika vykazují i Spojené státy americké, kde v loňském roce, podle průzkumu agentury  Pew Research Center and Gallup vzrostla podpora rozvoje jaderných zdrojů z 45 % v roce 2020 na 57 % v roce 2023 (https://www.nei.org/news/2023/growing-support-for-nuclear-energy ). Obdobný trend vykazuje i index PACE (Public Attitudes toward Clean Energy), kdy jádro globálně podporuje 1,5 x lidí více, než kolik jej odmítá (https://www.radiantenergygroup.com/reports/public-attitudes-toward-clean-energy-2023-nuclear ).

Výzkum byl realizován na reprezentativním vzorku 500 respondentů z celé České republiky starších 18 let, vybíraných kvótní metodou formou osobních rozhovorů s přímým zápisem pořízených dat do notebooku (CAPI) podle standardů ESOMAR.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Pouliční osvětlení na Měsíci

Soukromá společnost získala finanční prostředky od americké vlády, aby postavila vůbec první „pouliční osvětlení“ na Měsíci – vysoké stavby o velikosti Sochy svobody, ...

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

close
detail