Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

Pulsar Fusion předvedl hybridní „zelenou“ raketu

V sobotu 26. listopadu v ospalém horském městečku Gstaad ve Švýcarsku předvedla britská společnost Pulsar Fusion svůj nejnovější zelený hybridní raketový motor. Hybridní raketa je částečně poháněná HDPE (high density polyethylene) z recyklovaného plastu. Raketa by mohla brzy sloužit k vynášení satelitů i lidí do vesmíru. Pulsar Fusion je soukromá firma zabývající se vývojem raketových motorů a zařízení pro jadernou fúzi. Vlastní ji britský šlechtic, TV star, soukromý podnikatel a nadšenec do jaderné fúze Richard Dinan (psali jsme o něm zde: Richard Dinan - první soukromý investor do fúze v Evropě | 3 pól - Magazín plný pozitivní energie (3pol.cz)).

Fotogalerie (3)
Plamen diamantového tvaru je typický pro vysokoteplotní raketový výfuk s vysokým průtokem (credit Pulsar Fusion)

Přes sněhovou bouři bylo možné vidět působivý vizuální efekt nadzvukových šokových plamenů diamantového tvaru, typický pro vysokoteplotní raketový výfuk s vysokým průtokem. Byly naměřeny výfukové rychlosti motoru 7 M (machů). Tento motor by byl schopen odpálit malou raketu do výšky několika desítek kilometrů nebo pohánět horní stupně raket s větším pohonem prvního stupně až na orbitu.

Generální ředitel Richard Dinan uvedl: „Britské společnosti s vesmírnými ambicemi musejí být mezinárodní a rychle se rozvíjet, musejí dosahovat technologických milníků včas a v rámci rozpočtu a zároveň být ohleduplné k životnímu prostředí. Cílem Pulsaru je budovat technologie světové třídy, které slouží jako síla dobra.

Překvapivé palivo

Zelený (netoxický) hybridní raketový motor Pulsar spaluje oxid dusný (N2O), vysokohustotní polyetylen (HDPE) a kyslík. HDPE lze získat z recyklovaného plastu a obě paliva tvoří dohromady netoxický výfukový oblak. Použité pohonné hmoty – oxid dusný N2O a polyethylen HDPE – jsou jedny z nejčistších dostupných pro vesmírný průmysl, produkují převážně vodní páru, dusík a  CO2 a mají extrémně nízkou spotřebu energie při výrobě, což vede k jedné z nejnižších uhlíkových stop na světě pro motor této velikosti.

Jde o nový model, který Pulsaru umožňuje vyrábět tyto kompaktní raketové motory v rekordních dodacích lhůtách se zvýšeným bezpečnostním faktorem, protože tyto motory mají díky konstrukci relativně neškodné poruchové režimy ve srovnání s konvenčními motory na kapalný pohon.

Jak se tento test lišil od předchozích?

Při testu v Gstaadu běžel motor na kapalné okysličovadlo, ve srovnání s pouze plynovým ve Spojeném království. Množství okysličovadla a impuls motoru se zvýšily téměř 10× a tlak v komoře se zvýšil z přibližně 5 barů na více než 20 barů při prvním švýcarském testu a na téměř 50 barů při druhém. Při hoření vznikající dusík zvětšil tok v motoru natolik, že zvýšil tah téměř na teoretickou hodnotu 12 kN neboli něco málo přes tunu tahu, hodnotu ve Spojeném království do té doby nevídanou.

Proč pokus proběhl ve Švýcarsku?

Demonstrace se konala na Gstaad Runway, idylickém místě obklopeném horami. Pulsar vidí Švýcarsko jako zemi, která má dobré předpoklady pro podporu pokročilých vesmírných technologií šetrných k životnímu prostředí. Britská společnost se snaží  předvést své technologie mezinárodním klientům a Švýcarsko je pro takové ambice ideální vstupní branou. Pulsar doufá, že v roce 2022 provede v regionu další testy a pozve k účasti evropské klienty. Kromě toho je Pulsar v kontaktu s většinou britských odpalovacích míst a pravděpodobně by začal s dalšími statickými testy a lety v malých výškách v Machrihanish poblíž Cambletown v Argyllshire, než se přesune na jedno z dalších míst, jako je Space Hub Sutherland na pevnině nebo Kosmodrom–1 na Hebridách pro lety ve velkých výškách směrem ke Kármánově linii a nad ní, ve výšce 100 km. (Kármánova linie je atmosférický limit zásadní pro letectví. Zde je rychlost, kterou musí mít letadlo, aby dosáhlo aerodynamického vztlaku křídly a vrtulemi, srovnatelná s orbitální rychlostí pro stejnou výšku.)

 Co dělá Pulsar Fusion?

Pulsar Fusion se zabývá především výzkumem vysokorychlostních pohonů a aplikací čisté energie z jaderné fúze. V září 2021 získal finanční prostředky od vlády Spojeného království na další vývoj plazmových satelitních motorů HET (Hall Effect Thruster), které jsou schopné dosahovat rychlosti výfukových částic 20 km/s. Tyto trysky Pulsar nedávno testoval v laboratořích v Harwellu. Vydržely tam vibrace odpovídající dvacetinásobku gravitačního zrychlení simulující start rakety. Pulsar se nyní snaží tyto motory otestovat IOD (In Orbit Demonstration, na orbitě).

Konečným milníkem společnosti je vyrobit vysoce rychlý pohonný motor využívající technologie jaderné fúze (již devět let se zabývá jeho výzkumem), který by mohl být nakonec použit pro meziplanetární cestování. Podle vědců by mohl zkrátit dobu cesty ze Země na Mars na polovinu. První prototyp se očekává v roce 2025.

Více o Pulsar Fusion zde: Pulsar – Fusion (pulsarfusion.com)

Video: https://www.youtube.com/watch?v=rzWPt6chDyE

Zdroj: Pulsar Fusion

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail