Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 550

Trochu větší "kuličková ložiska"

Známe je ze všelijakých hraček, kol a mechanizmů - všude, kde je potřeba snížit tření, fungují valivá ložiska, válečková, kuličková, kulová. Ta, o kterých budeme psát, ale nelze nazývat zdrobnělým slovem. Jsou to drahokamy koruny tokamaku ITER. Narozdíl od jiných významů slova koruna, u ITER tato není nahoře, ale dole. Prostřednictvím obrovských kulových ložisek na ní spočívá 23 000 tun celého tokamaku včetně kryostatu. „Drahokamy“ v koruně budou perfektně vyleštěná, pochromovaná kulová ložiska, každé o hmotnosti přibližně 5 tun.

Fotogalerie (3)
Jeden z drahokamů koruny kryostatu (na obrázku vzhůru nohama): jedno z 18 ložisek, která ponesou 23 000 tun tokamaku s kryostatem. (Zdroj ITER Organization)

Koruna bude pevná vůči matičce Zemi, zatímco tokamak ITER se po ní bude z nejrůznějších důvodů na ložiskách pohybovat. Celkem 18 podpírajících ložisek bude působit jako spojnice (koule a podstavec) dovolující hladký přenos ohromných sil, které budou působit na zařízení ve všech myslitelných situacích: běžná činnost, náhlý svislý posuv plazmového provazce nebo dokonce zemětřesení. Po výrobě a ověření na řadě modelů (čtvrtinový, poloviční, skutečný rozměr) zahájila smluvní firma FPC-Nuvia v lednu výrobu skutečných ložisek. Bude vyrobeno celkem 20 ložisek, 18 jich bude vloženo do lůžek v koruně tokamaku a dvě budou náhradní.

Ověřovací zkoušky

Koncem března se rozjeli Laurent Patisson a Armand Gjoklaj z ITER Building & Civil Works Section do Montebello nedaleko Padovy v Italii, kde FPC-Nuvia montuje první ložiska kryostatu. Skupina odborníků se přijela přesvědčit o stavu montáže různých prvků, které jsou pro ložiska zapotřebí. Ložisko tvoří polokulová čočka a podstavec, dolní a horní desky a kluzný materiál. Přesně se smontují a pak vyzkoušejí ve výkonném lisu, který byl speciálně navržený pro potřeby ITER. Na ložiska bude ve směru osy tlačit téměř 22 meganewtonů (přibližně 2 500 tun) což bude v budoucnu odpovídat skutečnému zatížení vyvinutému tělesem tokamaku. „Při působení obrovského tlaku se nesmějí ložiska vysoká 750 mm deformovat více než o 2 mm. Dosáhnout toho je velmi obtížné. Ale první řada ložisek zkouškami prošla, “vysvětluje Gjoklaj.

Výroba 20 ložisek podpírajících kryostat by měla být ukončena 18. března 2018, což by pro Radu ITER byl významný mezník. V budově tokamaku zatím pokračují práce na přípravě stavby samotné koruny, která se má zahájit začátkem roku 2018. Je nanejvýš potřebné, aby půlkulová ložiska byla spojena s korunou pevně. Přechodová část ložiska bude polovinou výšky svého válce zapuštěná v betonu koruny, což by mělo potřebnou pevnost zaručit.

Volně podle R. Arnouxe

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail