Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Jak na supravodivá spojení?

Jedny z prvních komponent instalovaných v tokamaku ITER budou napájecí systémy magnetů, které přivádějí tekuté helium pro kryogeniku supravodičů, mohutný elektrický výkon do vinutí cívek a řídicí i měřicí signály systému supravodivých magnetů. Části vyrobené v Číně budou dopraveny po vodě na stavbu, kde specializované skupiny smontují a instalují všechny komponenty. Nejchoulostivější část montážních prací – vytvoření supravodivých spojek – byla předmětem mnohaletého kvalifikačního programu.

 

Fotogalerie (3)
Montáž přibližně 300 spojek napáječů magnetických systémů v Tokamakové jámě (Tokamak Pit) – je jednou z nejriskantnějších. Tento vzorek hlavní spojové sběrnice úspěšně vyrobený a vyzkoušený v ASIPP (Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd, Čína) je jednou z d

Napáječ magnetů tokamaku ITER se skládá ze dvou supravodivých sběrnic, páru vodičů elektrického proudu, několika chladicích trubek, kterými proudí kryogenická chladicí tekutina a vysokonapěťových a nízkonapěťových vodičů chráněných potrubím. Během montážní činnosti na stavbě se budou muset vyrobit stovky supravodivých spojek, aby se mohly smontovat segmenty sběrnic, a pak připojit tyto sběrnice ke koncům vinutí cívek. Tato práce je jednou z nejnáročnějších částí montáže – uvnitř montážní arény Tokamaku ji provedou pečlivě připravené skupiny.

Čína uspěla

Čínský ústav ASIPP patří ke špičce ve výzkumu a vývoji spojek napáječů magnetů pro tokamak ITER. Jeho skupiny vyrobily kvalifikační vzorky spojek pro optimalizaci a potvrzení klíčových výrobních postupů a ověření výroby v rámci prostorových omezení v Tokamakové jámě. Nedávno byl naměřen v laboratoři ASIPP elektrický odpor vzorku spojky hlavní sběrnice (Main Busbar) – typu, který bude spojovat sběrnici s vinutím cívek toroidálního, resp. poloidálního pole a centrálního solenoidu, a výsledky znamenaly jednoznačně úspěch. Byla dosažena stabilní hodnota ~0,2 nΩ (1 nΩ = 10-9 Ω) při 70 kA a hodnota vydržela jak cykly tepelné, tak i 30 000 únavových cyklů mechanických. Tyto výsledky vyhověly technickým specifikacím Dohody o dodávce napáječů magnetů, podepsané v roce 2011 mezi ITER Organization a Chinese Domestic Agency.

Důvěřuj, ale prověřuj

V rámci spolupráce MIFI (Magnet Infrastructure Facilities for ITER) mezi Organizací ITER a Francouzskou komisí pro alternativní a atomové energie (CEA), byl vzorek spojky znovu vyroben, co by kamenem dohodil od místa stavby tokamaku ITER. Aby si osvojila techniku, která bude muset být použita na místě stavby tokamaku ITER během montáže, ITER Organization zopakovala tuto činnost blíže k domovu. Vzorek byl převezen k testovacímu zařízení SULTAN ve Švýcarsku, k jedinému zařízení na světě schopnému vyrobit magnetická pole, intenzitu proudu a teploty odpovídající podmínkám činnosti v prostředí tokamaku ITER. Jedná se o první příležitost, jak ověřit výkon vzorku spojky při různých magnetických polích a studovat stabilitu distribučních charakteristik elektrického proudu – důležitých kroků k zajištění toho, aby spojky pracovaly tak, jak se čeká. Odpor vzorku spojky byl úspěšně otestován (v podmínkách při budoucí činnosti v prostředí tokamaku ITER) s výsledkem 0,85 nΩ při 3,8 T a 68 kA. Sledovalo se jeho chování během několika tepelných a tisíce elektromagnetických cyklů.

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti

Výjimečnost supravodivých spojek napáječů spočívá v tom, že mohou být vyzkoušeny až při provozu zařízení. „Protože jejich montáž patří mezi nejrizikovější prvky montáže tokamaku, je velmi důležité dodržet všechny kvalifikační postupy a pečlivě vycvičit posádku, která je bude montovat v Tokamakové jámě,“ vysvětluje Arnaud Devred, který vede Sekci supravodivých systémů a příslušenství (Superconductor Systems and Auxiliaries Section). „Cvičení spočívající ve výrobě a zkoušení vzorku hlavní spojovací sběrnice jsou důležitým krokem tímto směrem a odrážejí několik let tvrdé práce napáječové skupiny v MIFI.“

(Volně podle Hyungjunga Kima aChena-YuGunga, ITER Magnets Division)

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail