Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 550

Detektor radiace z kuchyňské soli

Radiace (ionizující záření) není vidět, není cítit ani slyšet. Proto vzbuzuje obavy. Poplašné zprávy o tom, že se nad Evropou vznáší radioaktivní mrak tu jódu, tu rubidia, klidu nepřidají, zvlášť když běžný laik neví "jak moc" a tudíž "je-li to nebezpečné, či ne". Ověřit si skutečnou radiační situaci můžeme snadno na webu SÚJB (Státní úřad pro jadernou bezpečnost) nebo SÚRO (Státní úřad pro radiační ochranu). O síti včasného zjištění a státním systému monitorování radiace i nových programech zapojení veřejnosti jsme psali v článku Ochrana obyvatel ČR před radiací - MONRAS, RAMESIS, SAFECAST. Nyní se rýsuje další z projektů SÚRO - nízkonákladový pasivní dozimetr pro hodnocení externího ozáření osob.

Fotogalerie (3)
Součásti osobního dozimetru - vnější polyetylenový obal a vnitřní kapsle naplněná cca 170 mg soli. Indikátorem radiace je vnitřní kapsle se solí (foto autorka)

"V případech radiačních nehod nebo krizových situací spojených se zlovolným zneužitím radioaktivních látek (terorismus) může dojít k závažnému ozáření zasahujících osob (policie, hasiči, záchranáři)", říká Ing. Daniela Ekendahl, vedoucí oddělení dozimetrie, SÚRO. "Většina z nich však zatím není vybavena osobními dozimetry, které by umožnily stanovit osobní dávku, jejíž znalost je jedním ze základních požadavků pro účinnou následnou odpovídající lékařskou péči." Plošné vybavení členů záchranných složek klasickými komerčně dostupnými osobními dozimetry, stejně tak jako preventivní instalace klasických dozimetrů prostředí do veřejných prostor nebo životního prostředí, jsou totiž spojeny s nepřiměřeně vysokými náklady na pořízení, provoz i údržbu tohoto systému (řádově jednotky až desítky tisíc korun za kus). Obvykle je dozimetrem vybaven pouze jeden pracovník z týmu, který provádí prvotní průzkum. Pracovníkům SÚRO se podařilo zkonstruovat dozimetr, který rovněž umožňuje měřit míru ozáření, ale stojí pouhé procento obvyklé ceny.

Kuchyňská sůl - jak prosté!

V rámci projektu Nízkonákladový pasivní dozimetr pro hodnocení externího ozáření osob v operačním prostředí se podařilo vyvinout jednoduchý levný dozimetr. Tím je malé plastové pouzdro obsahující běžnou kuchyňskou sůl NaCl, jež po kontaktu s ionizujícím zářením vykazuje luminiscenci, a tu lze snadno v laboratoři vyvolat a vyhodnotit. Z množství uvolněného světla lze vypočítat dávku záření. Dozimetr byl vyvinut ve dvou variantách – jako osobní dozimetr a jako radiační indikátor pro umístění v prostředí. Praktická použitelnost dozimetrů včetně metody vyhodnocení byla experimentálně ověřena. Cena je na úrovni přibližně 1 % pořizovací ceny klasických dozimetrů.

Příklady z praxe, kde by dozimetr mohl mít velký význam

  • Zásah hasičů při dopravní nehodě, kdy havarovaný vůz převážel zdroj záření, např. zdroj používaný pro defektoskopii. Každému ze zasahujících hasičů může být stanovena individuální dávka.
  • Pracovníci celní správy se mohou při své práci setkat s nelegálním transferem radioaktivního materiálu. V případě takové události by bylo možné zjistit jejich individuální dávku.

Vyhodnocení možného ozáření dobrovolných hasičů a celníků

Hasič nebo celník může nosit dozimetr v kapse oděvu. Dozimetr přitom nevyžaduje žádnou údržbu. V případě události s podezřením na možné vystavení radiaci se dozimetr odešle k vyhodnocení do laboratoře SÚRO. Pokud  by k ozáření skutečně došlo, přijmou se v závislosti na velikosti dávky odpovídající opatření, jako je například vyřazení pracovníka z takové činnosti, která by mohla vést k dalšímu ozáření, nebo včasné poskytnutí potřebné lékařské péče u vysokých dávek. Ve speciálních odůvodněných případech může být dozimetr pracovníka vyhodnocován pravidelně. Dozimetr se může použít i pro měření dávky z externího ozáření ve strategicky vybraných prostorách, kde se pohybuje velké množství osob a kde existuje eventuální riziko teroristického útoku (tedy tzv. měkké cíle) - metro, obchodní domy, exponované veřejné prostory. Z výsledku měření dozimetru lze usuzovat na úroveň radiace v prostorách, kde byl umístěn, a přijmout následná opatření.

Zdroje: http://www.suro.cz/pub/Tiskova_zprava_2017.docx

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail