Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Co je to LEU Bank

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) před Vánoci obdržela druhou a poslední dodávku uranu s nízkým obohacením (LEU, Light Enriched Uranium) do své speciální „LEU Banky“ (první dodávka dorazila v říjnu 2019). Účelové zařízení pro uskladnění zásob uranu bylo vybudováno v Kazachstánu s cílem poskytnout všem členským zemím IAEA jistotu ohledně dodávek paliva pro jaderné elektrárny. Celkem se jedná o fyzickou rezervu 90 tun LEU, základní složky pro výrobu jaderného paliva. Banka nízkoobohaceného uranu je jedním z nejambicióznějších závazků agentury od jejího založení v roce 1957 a je to poprvé, co podnikla projekt takové právní a logistické náročnosti.

Fotogalerie (5)
Zavážení zásob nízkoobohaceného uranu do LEU Banky v Kazachstánu (Zdroj IAEA)

Kazachstánská národní atomová společnost JSC Kazatomprom, největší světový dodavatel přírodního uranu, dodala 28 válců s obsahem lehce obohaceného uranu do Metalurgického závodu Ulba ve městě Usť-Kamenogorsk (Öskemen) ve východním Kazachstánu. Uran pochází přímo z Kazašských uranových dolů a byl obohacen v sousedním Rusku. Zásilku přepravenou speciálním vlakem zkontrolovali a oficiálně převzali odborníci IAEA, dodací dokumenty na místě podepsala Marta Ferrari, jednatelka IAEA pro LEU Banku. „S příchodem druhé zásilky LEU z Kazatompromu má nyní IAEA LEU Bank dostatečné množství materiálu pro přibližně jednu kompletní aktivní zónu pro tlakovodní reaktor o výkonu 1 000 MW,“ potvrdila. Mezi další mechanismy vytvořené se souhlasem MAAE k zajištění dodávek surovin pro jaderné palivo patří zaručená fyzická rezerva LEU udržovaná Ruskou federací v Mezinárodním středisku pro obohacování uranu v Angarsku a záruka zajištění služeb obohacování ze strany Spojeného království.

První zásilka LEU

První zásilka 32 válců s lehce obohaceným uranem pocházela z francouzské firmy Orano (jeden z následovníků bývalé Arevy). Z francouzského přístavu ji loď dopravila do Ruska a odtamtud vlak do Kazachstánu. I první zásilku přejímala a kontrolovala Marta Ferrari se svým týmem. „Přeprava trvala více než čtyři týdny a vyžádala si koordinaci mnoha partnerů,“ řekla. „Získali jsme cenné zkušenosti a také důvěru v tuto přepravní cestu pro případ, že by členské země požádaly o mimořádnou dodávku LEU.“

Dodáním druhé zásilky jsou zásoby LEU Bank nyní kompletní,“ uvedl generální ředitel IAEA Rafael Grossi. „Pamatuji, když byl projekt projednáván a schválen v Radě guvernérů IAEA v roce 2010, a jsem velmi potěšen, že agentura projekt úspěšně dokončila a splnila požadavky mezinárodního společenství.“

Financování

Zřízení a provoz LEU Banky jsou plně financovány z dobrovolných příspěvků členských států IAEA a dalších dárců v celkové výši 150 milionů USD, což pokrývá odhadované náklady na nejméně 20 let provozu. Mezi největší dárce patří Iniciativa proti jadernému ohrožení, Spojené státy americké, Evropská unie, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Norsko a Kazachstán. Kazachstán přispěl také tím, že LEU Banku hostuje na svém území. „Chtěli bychom poděkovat dárcům za jejich štědré příspěvky, a za velmi užitečnou spolupráci Kazachstánu, Číně a Ruské federaci,“ dodal generální ředitel IAEA Grossi.

Co předcházelo

V prosinci 2010 Rada guvernérů IAEA pověřila generálního ředitele, aby zřídil LEU banku IAEA jako pojistku pro zajištění dodávek v případě krajní nouze jakémukoliv členskému státu, u něhož by došlo k přerušení běžných dodávek paliva v důsledku výjimečných okolností, a nebyl by schopen zajistit palivo pro svou jadernou energetiku z obchodního trhu. Kazachstán, který má s jadernou energetikou zkušenosti již 70 let, nabídl, že bude LEU Banku hostit na svém území. Tehdejší ředitel IAEA Yukiya Amano a prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbayev slavnostně inaugurovali hotové zařízení pro skladování LEU v srpnu 2017. Celé zařízení je vlastnictvím IAEA. UMP (Ulba Metallurgical Plant) ve městě Usť-Kamenogorsk jako provozovatel zařízení má hlavní odpovědnost za bezpečnost a zabezpečení LEU Banky a uplatňuje bezpečnostní standardy IAEA a pokyny pro jadernou bezpečnost. IAEA bude pravidelně provádět kontrolní mise, aby zajistila, že UMP bude zařízení nadále provozovat v souladu s nimi.

Projekt LEU Banky

  • Vytvoření právního rámce a vyjednávání mezi IAEA, státem Kazachstán a provozovatelem LEU Banky.
  • Projekt a výstavba budovy na skladování LEU v souladu s bezpečnostními standardy IAEA.
  • Pomoc vládě Kazachstánu s doplněním národního právního a regulatorního rámce.
  • Smlouvy o přepravě a transitu LEU s Čínou a Ruskou federací, separátní transportní kontrakty s kazachstánským KTZ Express JSC a Ruským TENEX JSC.
  • Převzetí 90 tun LEU od dvou různých výrobců.

Na celém světě je dnes v provozu zhruba 450 jaderných energetických reaktorů, které dodávají asi 10 % světové elektřiny a třetinu veškeré nízkouhlíkové elektřiny. V současné době se staví 52 dalších jaderných reaktorů.

Video z přejímky: https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/iaea-leu-bank-becomes-operational-with-delivery-of-low-enriched-uranium

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail