Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

IAEA spustila projekt proti podvodům s potravinami

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE, The International Atomic Energy Agency (IAEA)) spustila pětiletý výzkumný projekt na definování a vyladění metod pro testování pravosti potravin a správnosti obsahových složek uvedených na etiketách potravin. Do analýz založených na jaderných technikách se zapojili experti ze 16 zemí. IAEA na projektu spolupracuje s Organizací pro potraviny a zemědělství (Food and Agriculture Organization (FAO)) Spojených národů. Výsledkem projektu bude pomoc rozvojovým zemím bojovat s podvody zejména u vysoce ceněných potravinových produktů jako je med, káva, speciální variety rýže apod.

Fotogalerie (1)
Zkoumání autenticity potravin pomáhá nejen dotčeným zemím a jejich charakteristickým produktům, ale i všem spotřebitelům – hlídá kvalitu a bezpečnost potravin (zdroj IAEA)

Mnoho potravin se prodává za velmi vysoké ceny, protože se zohledňují specifické výrobní metody, nebo geografický původ,” říká koordinátor projektu a IAEA specialista na bezpečnost potravin Simon Kelly. „Abychom ochránili spotřebitele před podvody a podvrhy, potřebujeme standardizované metody na ověření, že jde o charakteristický produkt tak, jak je uvedeno na označení potraviny.”

Technologie analýzy poměru stabilních izotopů

Jednotlivé země budou moci používat jaderné techniky založené na stabilních izotopech, aby dokázaly, že příslušná potravina má deklarovanou přidanou hodnotu, např. že jde o ekologicky vypěstovaný bio produkt bez cizích příměsí, či že jde opravdu o místní produkt, jakým je např. jamajská káva Jamaican Blue Mountain coffee. Metoda je založená na určení poměru stabilních izotopů v prvcích, jako jsou vodík, kyslík, uhlík, a na koncentraci prvků ve vzorcích potravin. Izotopy totiž slouží podobně jako otisky prstů - bezchybně určí místo, kde byla potravina vypěstována. K přesnému určení izotopického složení vzorku se užívá velmi přesné hmotnostní spektroskopie. „Zkoumání DNA může určit otcovství, ale ne to, kde jste vyrůstali. Izotopy v potravinách absorbované z prostředí určí přesně místo, kde např. konkrétní rostlina vyrostla,” řekl Russell Frew, profesor chemie na Univerzitě Otago na Novém Zélandu a jeden z expertů účastnících se projektu.

Manukový med a lanýže

Frew dříve pracoval v Laboratoři ochrany potravin a životního prostředí společného programu FAO/IAEA v Seibersdorfu v Rakousku, kde pomáhal při vývoji techniky stabilních izotopů pro ověření autenticity manukového medu. (Manukový med je čistý, absolutně přírodní med z nektaru květů keřů Manuka rostoucích na Novém Zélandu. Vyniká vysokou kvalitou. Každá šarže se laboratorně certifikuje a má jasně určený původ a záruku nejvyšší čistoty a kvality.) „Ze statistik víme, že se prodá a zkonzumuje přibližně šestkrát více manukového medu, než se ho vyprodukuje,“ říká. Pravý med z nektaru novozélandských květů stromů manuka vyniká přírodním antimikrobiálním působením. Prodává se za 1 000 novozélandských dolarů nebo až 600 eur za kilogram.

Nives Ogrinc, professor ekotechnologie v Institutu Jozefa Stefana ve Slovinsku, chce aplikovat metodu na hlídání a ověřování kvality originálních slovinských lanýžů, které představují pro zemi lukrativní byznys. „Bílé lanýže prodáváme až za 2 300 eur za kilogram – trh je velký, čili je na něm mnoho podvodů a podvodníků. Podobně to vypadá s trhem ovoce a zeleniny, jako jsou např. jahody, třešně, česnek.”

Thajská rýže

Podvody v potravinářském průmyslu jsou rostoucí problém. Ovlivňují producentské země, poškozují export. Výzkumný projekt pomůže rozvojovým zemím zvýšit dodržování regulačních požadavků, a tím usnadní obchod. Nesprávné označování postihuje např. také rýži Thai Hom Mali, prémiovou voňavou odrůdu s dlouhými zrny, která představuje 13 % až 18 % thajského vývozu rýže. Rýže se pěstuje v severní a severovýchodní části země, která nabízí ideální kombinaci půdních a klimatických podmínek. „Nemáme žádnou laboratoř, která by prováděla tento typ analýzy, a tak se chci naučit, jak tuto metodu použít,“ řekl Wannee Srinuttrakul, vědec Thajského institutu jaderné technologie.

Káva z Modrých hor

Káva Jamaican Blue Mountain coffee je ceněná pro své aroma a nízkou aciditu a patří k nejdražším na světě. Proto je takový zájem o její padělání. „Pro nás je ochrana naší kávy velmi důležitá,” říká Leslie Ann Hoo Fung, vědecký pracovník Mezinárodního centra pro životní prostředí a jaderné vědy v Kingstonu na Jamajce. „Hodláme použít jaderné technologie pro rozlišení kávy Blue Mountain od kávy High Mountain, protože jejich cena se liší.” Jamajka chce použít stejné technologie i pro další význačné národní komodity – kakao a rum.

Podvody s potravinami jdou do miliard

IAEA a FAO již delší dobu společně pracují na vědeckých řešeních ochrany potravin a bezpečných zemědělských praxí. Nového pětiletého projektu se zúčastní Čína, Kostarika, Dánsko, Indie, Indonésie, Itálie, Jamajka, Japonsko, Malajsie, Maroko, Myanmar, Nový Zéland, Slovinsko, Španělsko, Thajsko a Uruguay. FAO ve spolupráci s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj publikovaly v r. 2018 zprávu o důležitosti a výhodách robustního geografického indikačního systému lokálních potravinových produktů pro venkovské komunity.

Odhaduje se, že podvody v potravinářství stojí celosvětově každý rok miliardy dolarů. Mohou také představovat významné nebezpečí pro veřejné zdraví. IAEA společně s FAO pomáhá zemím používat jaderné a související techniky ke sledování původu potravin, ověření jejich pravosti a testování obsahu kontaminantů. Podívejte se na video Víte, co jíte? (v angličtině) zde: https://www.iaea.org/newscenter/multimedia/videos/fighting-food-fraud-with-nuclear-science

Zdroj: https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/iaea-launches-project-to-help-countries-fight-food-fraud

Více najdete zde: https://www.iaea.org/topics/food-safety-and-quality

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail