Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 549

Dvě cívky na cestě a sedmnáct jich čeká

V letech 2004-2005, kdy se rozhodovalo, zda se bude tokamak ITER stavět v Japonsku nebo v Evropě, byla jedním z velmi diskutovaných argumentů přeprava výrobků. Ty rozměrné  se měly dopravovat od výrobce na staveniště ITER po moři. Japonské Rokkasho Muro je mořský přístav, zatímco Cadarache ve Francii je od přístavu vzdálené 100 km. Japonci měli dobře spočítaný počet evropských mostů a tunelů neprůchodných pro největší výrobky, kterými jsou cívky toroidálního pole TFC (TF). Naproti tomu Evropané jednak argumentovali neklidnou seizmickou situací japonského pobřeží a druhak se zaručili, že cesta od mořského přístavu na staveniště ITER bude sjízdná pro všechny výrobky, a to i mimořádně veliké. V roce 2005 byla stavba ITER přidělena Evropě, konkrétně Francii. Tunely se rozšiřovaly, zatáčky narovnávaly a mosty zpevňovaly. Po patnácti letech má Evropa ukázat, že si nevymýšlela a nepřeháněla.

Fotogalerie (4)
7. března dorazila z japonského Kobe do průmyslového přístavu Marseille cívka č. 12. (Všimněte si prosím jména lodi!) (Foto DAHER, Credit © ITER Organization, http://www.iter.org/)

K přepravě z přístavu Etang de Bere byly připraveny dvě cívky toroidálního pole TD9 a TD12. Celkem bude postupně převezeno osmnáct cívek a jedna náhradní. 104 km dlouhá pozemní cesta mezi průmyslovým přístavem Marseille a Cadarache je obzvláště náročná. Některé z venkovských silnic, po kterých se konvoj pohybuje, jsou jen o několik centimetrů širší než ocelový přepravní rám, který chrání cívku; několik zatáček je ostrých; několik stoupání je strmých.

HEL a Super HEL

Podle itineráře ITER bylo v průběhu posledních pěti let úspěšně dopraveno a složeno na staveniště ITER několik HEL - highly exceptional loads - „velmi výjimečných nákladů“. Projekt nyní vstupuje do fáze montáže reaktoru. Do Saint-Paul-lez-Durance míří nová kategorie komponent s označením „super HEL“. Kombinují výjimečnou hodnotu, velikost a hmotnost, a to vše navíc ztěžuje světová zdravotní krize.

To, co dělá komponentu jedinečnou, kromě její velikosti a hmotnosti, je práce a sofistikovanost technologií k její výrobě. V tomto ohledu hrají cívky toroidálního pole ve tvaru D  svojí vlastní ligu: s výškou 17 metrů, hmotností téměř 350 tun patří k největším supravodivým magnetům, které kdy byly vyrobeny včetně magnetů LHC v Cernu. Jejich výroba, od počátečního návrhu až po finalizaci, překlenula tři desetiletí, zapojila více než tisíc lidí a mobilizovala 50 různých společností a institucí.

Speciální přívěs

Pro cívky toroidálního pole ITER a další ultra těžká břemena, která budou následovat, vyvinul nizozemský přepravce Mammoet, který působí jako dodavatel globálního logistického poskytovatele ITER DAHER, prototyp přívěsu, jehož dvojitá „energetická sada“ dodává koňský ekvivalent šesti konvenčních tahačů kamionů. Je také extrémně ovladatelný (má 342 kol). Najdete ho na obrázku při průjezdu vesnicí Peyrolles-en-Provence, 17 km západně od staveniště ITER.

Dvě už jsou doma

Prototyp přívěsu uskutečnil svoji první cestu 13. dubna, kdy přepravil první z cívek TF # 9 dokončenou v Itálii z průmyslového přístavu Marseille ve Fos-sur-Mer přes vnitrozemské moře Etang de Berre na staveniště ITER. Jakmile byla 17. dubna komponenta vyložena, přívěs pro cívku byl rozebrán, dopraven zpět do Berre kamionem a tam znovu smontován, aby mohl naložit další náklad.  Druhá cívka toroidálního pole (TF12), sestavená Japonskem, opustila přístav Kobe 7. března a dorazila do přístavu Fos-sur-Mer přesně o měsíc později 7. dubna. Poslední etapu své cesty z druhé strany světa dokončila v noci z pátku 24. na sobotu 25. dubna.

Cívky zatím čekají ve svém úložišti na „mechanické přípravné činnosti“ – svařování chladicích trubek, upevňovacích svorek a svařovaní rozhrání, než budou připraveny k vlastní montáži.

V následujících třech letech bude ITER dodáno ještě 17 takových nákladů. Další v řadě, cívka toroidálního pole TF # 13, opustila 26. dubna závod v Mitsubishi Heavy Industries ve městě Futami v Japonsku. Atd.

Výjimečný náklad ve výjimečné době

Za posledních pět let bylo společnosti ITER bezpečně doručeno 75 HEL. Žádný však neměl následující rozměry a hmotnost: délku 20 metrů, šířku o něco více než 10 metrů, hmotnost 600 tun s nosným rámem a přívěsem. Tento „Super HEL“ TF9 byl prvním ze série dvou tuctů skutečně výjimečných nákladů, které budou dodány postupně v příštích několika letech.

K problémům s přepravou takovýchto obrů přidala globální zdravotní krize další omezení. Organizaci konvojů, logistiku a harmonogram bylo nutné přizpůsobit tak, aby se zmírnilo riziko zatížení okolí a aby byly zaručeny optimální zdravotní a bezpečnostní podmínky pro dotčený personál.

Konvoje ITER necestují o víkendech nebo svátcích, ale pro tuto jedinečnou situaci dostaly výjimku. „Francouzské úřady, četnictvo a provozovatelé silničního provozu byli velmi vstřícní,“ říká François Genevey, který řídí dopravní operace tokamaku ITER pro globálního poskytovatele logistických služeb, přepravce DAHER.

O výrobě unikátních cívek jsme vás v Třípólu informovali již dvakrát: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/1986-stodevadesatitunova-krabicka-na-civku-tokamaku

https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/2149-pouzdro-pro-trisettunoveho-drobecka

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail