Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 550

Klenot v krabici

Ač je loď Regine plující pod německou vlajkou velmi mohutnou lodí, musela být ještě víc přizpůsobena pro těžký náklad a být vybavena dvěma 750-tunovými palubními jeřáby. Poté, co 25. června odplula z Koreje, přistála v přístavu Marseille-Fos sur Mer ráno 21. července. Loď v nákladovém prostoru skrývala více méně nezajímavou kovovou krabici o velikosti maringotky s bočními „břidlicovými“ stěnami a vlnitou sedlovou střechou. Bedna nebyla označená. Uvnitř skrývala 450- tunový klenot, který se vyráběl od doby svého návrhu více než deset let.

Fotogalerie (7)
Ve středu 22. července byl v přístavu Marseille vyložen první sektor vakuové komory dovezený z Koreje. Byla to dlouhá a delikátní operace, která trvala déle než dvě hodiny. (Foto Emmanuel Bonici, Credit © ITER Organization, http://www.iter.org/)

Ve středu 22. července byl v přístavu Marseille vyložen vůbec první sektor vakuové nádoby termonukleárního reaktoru ITER. Byl vyroben v Koreji. Vykládka představovala dlouhou a delikátní operaci, která trvala déle než dvě hodiny. 

Sektor vakuové nádoby 

Sektor vakuové nádoby je úžasnou ukázkou složité technologie a jednou z výrobně nejnáročnějších komponent celého zařízení. Zařízením se pochopitelně rozumí tokamak ITER. Protože vakuová nádoba funguje jako jedna z prvních pevnolátkových izolačních bariér pro hořící plazma, její prvky podléhají přísným předpisům, přísným kontrolám a důkladným prověrkám v každé fázi výrobního procesu. Na vnitřní stěně nádoby budou zavěšeny TBM (Test Blanket Moduls) moduly pátrající po nejlepší technologii výroby tritia (složky paliva) z lithia bombardovaného neutrony fúzní reakce. Každý partner ITER Organization se účastní jedním nebo dvěma testovacími moduly se svou vlastní technologií. 

Jeden sektor (a uzavření toroidální struktury vakuové nádoby jich vyžaduje devět) zahrnuje přibližně 20 kilometrů svarů, které musí být všechny pečlivě ověřeny a testovány, a pro které bylo vyvinuto několik desítek technik ultrazvukového skenování. 

Vykládání sektoru v Marseille 

Kapitán Franck Escher z lodi Regine si byl vědom, že jeho náklad je jedinečný. Jeho loď zvládla náklady, které byly podstatně těžší, ale žádný nebyl tak drahocenný jako ten, který se chystal vyložit.

Operace byla dlouhá a choulostivá a trvala déle než dvě hodiny. Náklad se pomalu zvedal z hlubokého nákladního prostoru, otočil tak, aby byl rovnoběžně s připravenou přepravní plošinou, a nakonec opatrně spustil na ložnou plochu přepravníku. Na lodi zatím všechna výkonná čerpadla, schopná pracovat s 500 tunami vody za hodinu, plnila zásobníky na pravoboku lodi, aby se nahradila hmotnost komponenty opouštějící plavidlo. 

První sektor odhalen 

Podivný obal připomínající mobilní dům navržený architektem bez inspirace byl složen dne 7. srpna na staveništi tokamaku. O pět dní později bylo přepravní pouzdro odstraněno a klenot byl odhalen v celé své podivnosti: mohutný kus oceli o hmotnosti 440 tun ve tvaru písmene D posetý stovkami vyčnívajících válcových hrbolků, které vyvolaly dokonalou asociaci s erupcí spalniček. (Jsou to „pružná podpůrná pouzdra“ neboli „kazety“ - celkem jich je 1 760, to je přibližně 200 puchýřků na sektor - na kterých budou připevněny krycí bloky.) Poté byl sektor přesunut na vzdálený konec montážní haly, kde tým ITER provedl zkoušku těsnosti héliem. 

Pracovní poloha má svislý směr 

Kromě svého mimozemského tvaru a úžasného poslání má tento jedinečný průmyslový objekt silný symbolický rozměr. Bude stát v jádru první předmontáže – základny kryostatu o hmotnosti 1200 tun, která byla instalována do montážní jámy. Po spojení a svaření vytvoří 360-stupňovou uzavřenou toroidální komoru tokamaku ITER čtyři sektory dodané z Koreje a pět z Evropy. 

Dodaný díl bude první, který bude „převrácen“ do svislé polohy a umístěn do otevřených ramen nejvyššího montážního nástroje tokamaku ITER - jednoho z dvojsektorových dílčích montážních nástrojů (SSAT), a který bude spojen se dvěma toroidálními cívkami ve tvaru písmene D (TF12 a TF13) a s odpovídajícím tepelným stíněním. 

Sektor č. 6 vakuové nádoby bude upevněn na základnu kryostatu o hmotnosti 1 200 tun - kam bude dopraven mostovým jeřábem do jámy pro tokamak z Montážní haly. Poznatky získané z této první operace přispějí ke zdomácnění rutiny a rychlejší montáže všech ostatních sektorů při sestavování vakuové nádoby. 

(Klikněte sem https://www.youtube.com/watch?v=cLiRcDUWHO4 a podívejte se na video z operace vykládky 22. července, komentované generálním ředitelem ITER Bernardem Bigotem a vedoucím projektového týmu vakuové komory Chang Ho Choi.)

 

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail