Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Pokrok v diagnostice nádorů mozku

Český výrobce radiofarmak ÚJV Řež, a. s., uvádí na trh přípravek, který umožňuje šetrnou a včasnou diagnostiku nádorů mozku metodou pozitronové emisní tomografie (PET) a pomáhá při optimalizaci léčby. Náročný proces vývoje a klinického hodnocení byl završen registrací radiofarmaka METHIONIN (11C) METHYL ÚJV (11C-MET) pro český trh. Diagnostika pomocí 11C-MET je radiačně šetrnější než dosavadní metody a pro české pacienty je hrazena ze zdravotního pojištění. Díky ÚJV Řež je nyní přípravek dostupný na pracovištích nukleární medicíny u jejích produkčních PET center v Brně a v Praze.

Fotogalerie (2)
Výroba radiofarmak v horké komoře. PET Centrum ÚJV (foto ÚJV Řež)

Radiofarmakum 11C-MET (značené radioizotopem uhlíku 11C s poločasem rozpadu 20 minut) se doposud v České republice mimo klinická hodnocení a studie nepoužívalo. Jeho registrace a zavedení výroby ve výrobních centrech divize Radiofarmaka v Praze a v Brně, společně se schválenou úhradou ze strany zdravotních pojišťoven, umožnily jeho komerční výrobu a aplikaci. Nádory mozku mají v populaci nezanedbatelný výskyt, například u dětí tvoří největší podíl diagnostikovaných rakovinných bujení. Česko díky preparátu z ÚJV Řež získává významný prostředek pro diagnostiku těchto nádorů a pro vyhodnocování jejich reakce na léčbu.

Tento přípravek není díky krátkému poločasu rozpadu určen širokému okruhu pacientů, ale domníváme se, že jeho přínos v oblasti diagnostiky nebude zanedbatelný. Snad již nastává doba, kdy se začnou v medicíně ve větším využívat radionuklidy s ultra-krátkým poločasem rozpadu,“ potvrzuje Patrik Špátzal, ředitel divize Radiofarmaka ÚJV Řež.

Přínos pro dětské pacienty

Významný je přínos přípravku pro dětské onkologické pacienty, protože pomáhá lépe zacílit léčbu na mozek ve vývinu a snižovat rizika nežádoucích efektů léčby. Díky fyzikálním vlastnostem 11C je radiační zátěž okolní tkáně nižší, než je tomu u dosud používaných fluorových radiofarmak. To je žádoucí zejména u dětí.

Vedle diagnostiky primárních nádorů a metastáz má 11C-MET zvláštní význam i pro posouzení reakce nádoru na léčbu a rozhodování o další terapii. Tyto aspekty přípravku aktuálně zkoumá Masarykův onkologický ústav ve své studii GlioMET.

Jak nové radiofarmakum 11C-MET funguje?

Přípravek s označením METHIONIN (11C) METHYL UJV je radiofarmakum na bázi aminokyseliny methioninu. Methionin je v lidském těle jednou z přirozeně se vyskytujících aminokyselin, základních stavebních prvků bílkovin. Podstatou diagnostiky nádorů mozku je využití methioninu označeného radioaktivním atomem uhlíku 11C, jehož stabilní izotop 12C se v molekule přirozeně vyskytuje. Takto „označený“ methionin se v bezpečném množství injekčně podá pacientovi. Radioaktivní látka se selektivně zachytává v buňkách nádoru a metastáz a rozpadá se tam za vzniku záření. Pomocí specializované zobrazovací metody PET/CT (pozitronová emisní tomografie s výpočetní tomografií) pak lze detekovat jak samotné umístění nádoru, tak jeho velikost, tvar a aktivitu. Vzhledem k velmi krátkému poločasu rozpadu radioaktivního uhlíku 11C (20 minut) je možné tato vyšetření provádět jen ve zdravotnických zařízeních, která bezprostředně sousedí s výrobními místy ÚJV Řež. Transport na delší vzdálenosti je totiž díky rychlému rozpadu prakticky vyloučen. Vlastní vyšetření pacienta v tunelu PET/CT kamery na pracovišti nukleární medicíny trvá asi 20 minut. Uhlík 11 se přeměňuje na bor 11 přeměnou beta plus, poločas přeměny je 20,364 minut (11C → 11B + e + +νe + 0,96 MeV). Uhlík 11 se vyrábí z dusíku v cyklotronu reakcí 14N + p → 11C + 4He.

Radiofarmaka z ÚJV Řež v číslech

Společnost ÚJV Řež působí v oboru nukleární medicíny už od roku 1974. Dnes je majoritním dodavatelem radiofarmak pro metodu pozitronové emisní tomografie (PET) a pokrývá přes 90 % tohoto trhu v ČR. Provozuje tři PET centra a díky vzájemnému zálohování kapacit zajišťuje odběratelům vysokou spolehlivost, propracovanou logistiku a flexibilitu dodávek. Radiofarmaka z ÚJV Řež se využívají zejména pro diagnostiku v onkologii, neurologii a kardiologii. Společnost vyrábí celkem pět druhů radiofarmak pro diagnostiku a léčbu především onkologických a zánětlivých onemocnění. Pravidelně dodává přípravky do 15 nemocnic. Špičkově vybavené PET centrum v Řeži průběžně pracuje i na vývoji nových přípravků. Divize Radiofarmaka ÚJV Řež v loňském roce vyrobila a distribuovala na pracoviště nukleární medicíny celkem 4 541 dodávek s téměř stoprocentní spolehlivostí.

PET (pozitronová emisní tomografie)

Je jednou ze základních zobrazovacích metod onkologické diagnostiky ve vyspělých zemích. Její předností je možnost celotělového vyšetření, které umožňuje na tomografických řezech sledovat rozložení radiofarmaka v těle pacienta. Při stejné radiační zátěži je přitom možné odhalit patologická ložiska i v předem neznámé lokalizaci. Radiační zátěž pacientů při tomto vyšetření je nízká a v průměru odpovídá rentgenovému vyšetření.

Alena Rosáková

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail