Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 550

Earth 300 bude první superjachtou s jaderným pohonem na světě

Projekt Earth300 je nejen první superjachtou s jaderným pohonem na světě, ale má se stát extrémní technologickou platformou pro vědu, průzkum a inovace na moři. Plavidlo bude mít 22 nejmodernějších laboratoří, které budou zahrnovat různé technologie, jako je robotika, internet věcí, umělou inteligenci a kvantové výpočty. Jeho nejpozoruhodnějším rysem je vědecké město umístěné uvnitř velké sféry. Mezi další prvky patří gigantická vyhlídková plošina a high-tech interiér určený pro vědecký výzkum. Pro zájemce o prohlídku Země 300 si bohatí turisté budou moci rezervovat luxusní apartmá již v roce 2025. Energii bude jachta získávat z jaderného reaktoru, který používá roztavené fluoridové soli jako chladicí kapalinu.

Fotogalerie (1)
Projekt futuristického plavidla Earth300 (zdroj Earth300)

Spojené království zahájilo konzultaci o navrhovaných předpisech pro lodě s jaderným pohonem, které by plavidlům plujícím pod vlajkou Spojeného království umožnily využívat jaderný zdroj energie. „Spojené království je odhodláno umožnit přijetí nových technologií, pomocí kterých se výrobci a vlastníci lodí mohou rozhodnout splnit zákonné požadavky týkající se znečištění ovzduší a emisí skleníkových plynů. Proto vytvoří regulační rámec, který bude podporovat lodě s jaderným pohonem jako možností alternativního paliva,“ uvedla britská Agentura pro námořní a pobřežní stráž (MCA). 

Earth300 v číslech

Délka: 300 metrů

Šířka: 46 metrů

Výška: 60 metrů

22 laboratoří

165 členů posádky

160 vědců

20 rezidentů

20 studentů

20 VIP kajut

40 VIP hostů

Zahájení provozu se plánuje již na rok 2025. 

Zcela bez emisí

Pohonnou jednotkou lodi bude reaktor s roztavenými solemi (MSR, Molten Salt Reactor), nová generace atomových reaktorů, která je bezpečná, udržitelná a 100% bez emisí. Námořní verze Molten Salt Reactor bude malá, jen s několika pohyblivými částmi a poskytne udržitelnou, čistou energii pro oceánskou dopravu budoucnosti.

Co o sobě tvůrci projektu říkají

Naše ambice pro Earth300 byly od začátku obrovské: chtěli jsme vybudovat olympijskou pochodeň globální vědy, rozšířit naše znalosti a porozumění vesmíru, a to jak nad, tak pod povrchem oceánu. Náš radikální design – ikonický, inteligentní, esteticky příjemný – je záměrný. Je to 300-metrové plavidlo budoucnosti s dominantou 13-patrové vědecké sféry a konzolovou pozorovací palubou. Naši vědci budou mít k dispozici výjimečné možnosti: umělou inteligenci, robotiku, strojové učení, zpracování dat v reálném čase. Na palubě budeme mít také nejnovější kvantový počítač, první, který se vydá na širé moře. Spojujeme průzkum se vzděláváním, interakce je okamžitá a konstantní. Milujeme život a chceme zajistit, aby lidstvo přežilo budoucnost. Proto vyčleníme místa na palubě pro některé z nejslibnějších mladých studentů z celého světa.

Potřebujeme nový model civilizace, který bude navždy v souladu s přírodou, řídit se jejími rytmy a respektovat přirozené cykly. Earth300 byla koncipována jako katalyzátor, který má inspirovat ekologickou představivost.

Kde se angažujeme

Energetická nezávislost – energii musíme vytvořit z čistých, udržitelných zdrojů s nulovými emisemi uhlíku. Zabezpečení vody a potravin, klimatické změny, vzdělávání, globální odolnost a zdraví. Earth300 slibuje, že bude důležitým úložištěm dat a informací pro celou planetu Zemi. Poskytne otevřenou platformu pro vědu a inovace, ke kterým bude přístup v globálním měřítku.

Sledujte vývoj projektu na Earth 300 I A Global Environmental Multidisciplinary Initiative

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail