Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 556

JET slaví 100 000. výstřel

Jeho spuštění v roce 1983 přihlíželo Její Veličenstvo královna Alžběta II. Evropský tokamak JET (Joint European Torus) umístěný v Abingdonu poblíž Oxfordu je stěžejním experimentálním zařízením evropského výzkumného programu jaderné fúze. Je bezesporu jedním z nejdůležitějších zařízení na světě v historii výzkumu energie z jaderné syntézy. Dne 18. ledna 2022 završil stroj svůj 100 000. výstřel - dvakrát přitom došlo k zažehnutí jaderné fúze (roku 1997 a 2021). Plasma uvnitř jeho vakuové komory dosahuje vyšší teploty, než které kdy byly naměřeny na Slunci.

Fotogalerie (1)
Největší tokamak na světě -JET (Kredit: ITER Organization, http://www.iter.org/)

JET je navržen pro studium fúze v podmínkách blížících se podmínkám potřebným pro reaktor budoucí elektrárny. Je to jediný tokamak na světě, který může fungovat s palivovou směsí deuterium-tritium, která bude použita pro výrobu energie (předpokládá se, že se tak stane v tokamaku ITER, který se staví v jižní Francii).

Nepřekonaný rekord

V roce 1997 vytvořil JET světový rekord tím, že uvolnil v jednom pulzu 22,5 megajoulů fúzní energie a 16,5 megawattů fúzního výkonu. Stalo se tak během první kampaně s palivem deuterium-tritium.  Potvrdilo se, že jaderná fúze dokáže vyrobit očekávané množství energie.

Předskokan pro ITER

V roce 2011 byl JET vybaven novou vnitřní stěnou vakuové komory podobnou ITERu (ITER like wall) vyrobenou z kovů beryllia (převážná část první stěny vakuové komory) a wolframu (který kryje tři komponenty divertoru – dva terče a kupoli), což umožňuje vědcům pracovat se scénáři plazmatu, které odpovídají scénářům plánovaným pro ITER, zkoumat interakci plazmatu s materiály stěn a studovat akumulaci wolframu na stěně v centru vakuové komory.

V roce 2021 dokončil JET druhou kampaň experimentů s použitím deuteria a tritia. Nevypínejte prosím počítač! Výsledky těchto experimentů budou oznámeny právě teď, začátkem února 2022! 

JET: the Joint European Torus - Culham Centre for Fusion Energy (ukaea.uk)

Zařízení JET umístěná v Culhamském Centru pro energii z jaderné fúze (CCFE, Culham Centre for Fusion Energy) v Abingdonu, Oxfordshire UK, společně využívají všechny evropské fúzní laboratoře v rámci konsorcia EUROfusion. Každý rok se experimentů na JET účastní na 350 vědců ze zemí EU (plus Švýcarsko, Spojené království a Ukrajina) a další z celého světa. CCFE je odpovědná za provoz zařízení pro výzkumné pracovníky v oblasti fúze a za jeho údržbu a modernizaci. Tyto práce se provádějí na základě smlouvy mezi Evropskou komisí a Britským úřadem pro atomovou energii UKAEA (United Kingdom Atomic Energy Authority). Provozovatelem je CCFE.

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail