Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 556

Jaderné firmy se spojují napříč světem

Společnost Westinghouse Electric Company a Ansaldo Nucleare podepsaly novou smlouvu o spolupráci na vývoji jaderné elektrárny 4. generace využívající technologii olovem chlazeného rychlého reaktoru – LFR (Lead-Cooled Fast Reactor). Jihokorejská společnost Kepco Engineering & Construction Company (Kepco E&C) a Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) podepsaly Memorandum o porozumění o spolupráci při vývoji plovoucích jaderných elektráren. Společně budou podporovat vývoj technologií pro pobřežní jaderné elektrárny. Dotřetice americká společnost Ultra Safe Nuclear Corp (USNC) a jihokorejské společnosti Hyundai Engineering (HEC) a Korea Atomic Energy Research Institute (KAERI) podepsaly memorandum o  porozumění o pětileté spolupráci, jejímž cílem bude vývoj technologií, které zvýší schopnosti mikromodulárního reaktoru (MMR) vyrábět a dodávat elektřinu, teplo a vodík.  

Fotogalerie (1)
Plovoucí jaderná elektrárna s reaktorem BANDI-60 (Obrázek: Kepco E&C)

Společný vývoj jaderné elektrárny s rychlým reaktorem chlazeným olovem 

Společnosti Westinghouse Electric Company a Ansaldo Nucleare budou spolupracovat na projektu olovem chlazeného rychlého reaktoru aby tzv. „maximalizovaly  synergie“, to znamená kombinovaly své zkušenosti při projektování, testování a licencování a také využívaly zkušenosti svých partnerů a dodavatelských řetězců.  Obě společnosti již spolupracovaly čtyři desítky let při vývoji pokročilých lehkovodních reaktorů a vyprojektovaly reaktory typu AP 600 a AP 1000. Společnost Ansaldo Nucleare  již od začátku nového století investovala také značné prostředky do technologie LFR a těší se na spolupráci na tomto novém projektu. Westinghouse se domnívá, že  jejich spolupráce urychlí vývoj technologie  LFR, ekonomicky výhodnou, flexibilní a udržitelnou jadernou elektrárnu, která umožní nejenom výrobu elektřiny, ale také dodávky tepelné energie pro dálkové vytápění, výrobu vodíku, odsolování mořské vody a další aplikace. Společné aktivity již probíhají ve Spojeném království, USA, Itálii  a Rumunsku, kde se již začíná budovat více než deset různých testovacích zařízení pro budoucí LFR.   

LFR jsou flexibilní rychlé reaktory, které mohou používat ochuzené uranové a thoriové palivo a spalovat aktinidy zbylé z lehkovodních reaktorů. Chladivo tvoří tekuté kovy (například tekuté olovo nebo slitina olovo-vizmut), které fungují při atmosférickém tlaku a teplo odvádějí přirozenou konvekcí. Palivo je kovové nebo nitridové a uplatní se úplná recyklace aktinidů z přepracovacích závodů.  Předpokládá se široký rozsah výkonů jednotek, a to od v továrně vyráběných „baterií“ o životnosti 15 – 20 let vhodných pro malé elektrické sítě nebo rozvojové země, až po modulární reaktory o výkonu (300 – 400) MW či dokonce velké jaderné elektrárny o výkonu 1 400 MW.   

Kepco E&C se spojila s výrobcem lodí pro plovoucí reaktory 

Jihokorejská společnost Kepco Engineering & Construction Company (Kepco E&C) a Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) budou podporovat vývoj technologií pro pobřežní jaderné elektrárny. Společnost Kepco E&C uvedla, že se bude opírat o svůj „prvotřídní design a konstrukční technologii jaderných elektráren a rozvoj jaderné technologie na moři“ a o rozmanité zkušenosti a know-how společnosti DSME v oblasti stavby lodí. Společnost Kepco E&C uvedla, že dohoda má vést k vývoji plovoucích pobřežních jaderných elektráren vybavených reaktory BANDI-60, což je malý modulární reaktor, který Kepco vyvíjí od roku 2016. 

BANDI-60 je tlakovodní reaktor s výkonem 200 MW tepelným / 60 MW elektrickým. Základem je konstrukce, ve které jsou hlavní součásti spojeny přímo bez spojovacích potrubí, což eliminuje riziko nehody způsobené ztrátou chladicí kapaliny při porušení potrubí, a také poskytuje lepší podmínky pro provozní kontroly a údržbu. Reaktor by pracoval s teplotou kolem 325 °C. Pro zvýšení výkonu se počítá s několika pokročilými konstrukčními prvky, jako je např. provoz bez borové regulace, speciální pohony regulačních tyčí, umístění instrumentace atd. 

Mikromodulární reaktor 

Americká společnost Ultra Safe Nuclear Corp (USNC) a jihokorejské společnosti Hyundai Engineering (HEC)  a Korea Atomic Energy Research Institute (KAERI) podepsaly memorandum o porozumění o pětileté spolupráci, jejímž cílem bude vývoj technologií, které zvýší schopnosti mikromodulárního reaktoru (MMR) vyrábět a dodávat nízkouhlíkovou elektřinu, tepelnou energii a vodík. MMR je vysokoteplotní  plynem chlazený reaktor (HTGR) o tepelném výkonu 15 MW a elektrickém výkonu 5 MW, který vychází ze zkušeností reaktorů vyvinutých v Číně, Německu, Japonsku a USA. Skládá se ze dvou částí: z jaderného zařízení, které vyrábí tepelnou energii, a z připojené elektrárny, která mění tepelnou energii na elektřinu nebo produkuje technologické teplo pro různé průmyslové aplikace. Americký systém je projektován tak, aby byl jednoduchý, s minimálními požadavky na provoz a údržbu a nevyžadoval skladování a manipulaci s palivem. MMR používá palivo v prizmatických grafitových blocích a má uzavřenou přepravitelnou aktivní zónu. 

Spolupráce se zaměří na dvě hlavní oblasti: na vývoj a použití vysokoteplotní technologie k výrobě elektřiny a technologického tepla pro průmyslové účely a na vývoj a použití plynem chlazeného vysokoteplotního reaktoru (VHTR) k produkci vodíku pro využití v palivových článcích. Společnosti se budou podílet na nákladech vývoje stejným dílem.

Zdroje:

USNC, Korean companies to develop micro modular reactors : New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

Westinghouse and Ansaldo Nucleare collaborate on next-gen LFR nuclear plant : New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

Kepco E&C teams up with shipbuilder for floating reactors : New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail