Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 550

Konference Malé a modulární reaktory v úterý 7. února 2023 na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT

Americká Komise pro jadernou regulaci (Nuclear Regulatory Commission) certifikovala koncem ledna 2023 v historii první malý modulární reaktor (small modular reactor – SMR). Jde o reaktor společnosti NuScale Power. Nejen tento viditelný krok na cestě ke komerčnímu provozu malých reaktorů bude tématem tradiční konference Malé a modulární reaktory SMR v úterý 7. února 2023. Pořádá ji Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT (FJFI) ve své hlavní budově (Břehová 7, Praha 1) ve spolupráci s agenturou Alveda.

 

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Program konference najdete na webu. Kapacita pro přihlášení je již, bohužel, naplněna, ale Třípól se vynasnaží přinést nejzajímavější informace později.

„Vývoj SMR v posledních letech opravdu akceleruje a řada výrobců finišuje se svými koncepty. Vlastně už nyní čekáme na první komerční instalace,“ vysvětluje Jan Rataj, vedoucí Katedry jaderných reaktorů FJFI. „Mám velkou radost, že nás na naší konferenci zástupci prakticky všech významných firem pracujících na SMR seznámí s aktuálním stavem svých projektů i dalšími plány,“ dodává Jan Rataj.

Po zdravici prof. Petra Haušilda, proděkana pro vědeckou a výzkumnou činnost FJFI, bude v první přednášce Tomáš Ehler, náměstek sekce jaderné energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, mluvit o změnách v Aktualizaci státní energetické koncepce z pohledu SMR. Následně představí svůj pohled na SMR v regionální energetice Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR. Úvodní blok zakončí prezentace Programu SMR Skupiny ČEZ.

Budou následovat přednášky Karla Vintera z ČEPS o potenciálu využití SMR ve scénářích rozvoje výrobního mixu ČR, doc. Karla Katovského z VUT Brno o využití jaderných reaktorů pro dodávky průmyslového tepla a Daneše Burketa z Centra výzkumu Řež shrnující české projekty SMR.

V odpolední části bude po přehledu SMR ve světě z úst Vladimíra Wagnera z Ústavu jaderné fyziky AV ČR pokračovat konference krátkými představeními projektů SMR předních výrobců: GE Hitachi, Holtec International, Westinghouse, Nuward EdF a Rolls-Royce.

Malé modulární reaktory

Malý modulární reaktor (Small Modular Reactor – SMR) umožňuje postavit jadernou elektrárnu v podstatě jako stavebnici. Reaktory se vyrábějí unifikovaně v prostorách výrobce a následně se jednotlivé stavební moduly skládají podle potřeb uživatele. Jednotné moduly umožňují jednodušší – a tím pádem i rychlejší – jak schvalování, tak výstavbu a samozřejmě i následný provoz. Díky malým rozměrům, velké flexibilitě a nižšímu výkonu je možné SMR umístit přímo tam, kde je vyrobená elektřina či teplo potřeba, což snižuje nároky na přenosovou síť.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze patří k předním vědeckým a vzdělávacím institucím v Česku. Její unikátní vybavení a odborníci v poměrně širokém rozsahu oborů – od matematiky přes fyziku, chemii, materiálové vědy, elektroniku, kvantové technologie až po jaderné reaktory – mají mezinárodní renomé. Podrobnosti na: https://www.fjfi.cvut.cz/.

Je součástí Českého vysokého učení technického v Praze, které patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Více na https://www.cvut.cz/ 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail