Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Nizozemí plánuje dva nové reaktory, Spojené arabské emiráty spustily již třetí.

V prosinci 2021 nová koaliční vláda Nizozemí prohlásila, že ke splnění státních energetických a klimatických cílů považuje za nezbytnou jadernou energii. Na podporu rozvoje jaderné energie plánuje do roku 2025 uvolnit 500 milionů EUR (529 milionů dolarů). Do roku 2030 by kumulované finanční prostředky měly dosáhnout 5 miliard EUR. The Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) oznámila připojení k síti již třetího bloku jaderné elektrárny Barakah. Reaktor bude do sítě dodávat výkon 1 400 MW, stejně jako dva dříve spuštěné a jako čtvrtý reaktor, který se ještě staví.

Fotogalerie (1)
Dva bloky JE Barakah ve Spojených arabských emirátech (zdroj: Barakah, Wikimedia, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)

Nizozemská vláda rozhodla, že nejvhodnější lokalitou pro výstavbu nových reaktorů by měla být lokalita současné JE Borssele. Nové reaktory by měly být generace III+, které se dnes ve světě budují nejčastěji – proto jsou s jejich plánováním, financováním a výstavbou také největší zkušenosti. Použití těchto reaktorů je také nejrychlejší cestou, jak jaderná energie může přispět ke stabilnímu, nízkouhlíkovému a různorodému energetickému systému. 

Podle předběžných plánů by reaktory měly mít výkon 1 000 až 1 650 MW s termíny dokončení kolem roku 2035. Reaktory by se měly podílet na výrobě elektřiny v zemi devíti až třinácti procenty. Konečné rozhodnutí o výběru lokality, technologie, způsobu financování, vyhlášení tendru, vypracování studií o vlivu na životní prostředí, atd., by mělo být přijato nejdříve až koncem roku 2024. 

Nizozemská vláda rovněž uvažuje o tom, zda by bylo technicky možné a bezpečné prodloužit provozní životnost JE Borssele s tlakovodním reaktorem o čistém elektrickém výkonu 482 MW za rok 2033. Studie ukáží, jak dlouho a za jakých podmínek by mohla být jaderná elektrárna provozována déle. 

Provozovatel jaderné elektrárny, společnost EPZ, prohlásila, že je velmi potěšena energickými kroky vlády. Vítá záměr prodloužení životnosti stávající elektrárny Borssele, protože to umožní překlenutí situace do doby uvedení nových reaktorů do provozu. Byla to právě společnost EPZ, která již v roce 2020 požadovala prodloužení provozní životnosti JE Borssele za rok 2033 nebo výstavbu dvou velkých reaktorů, aby Nizozemí mohlo splnit své energetické a klimatické cíle. V současné době vyrábí Nizozemí elektřinu z uhlí (39 %) a plynu (42 %), jaderná energetika zajišťuje cca 4 %. 

Třetí reaktor Spojených arabských emirátů připojen k síti 

Nový blok nahradí zemní plyn v hodnotě 4 miliard dolarů. Plyn nespotřebovaný pro energetické účely se bude moci exportovat do zahraničí, což mnohým společnostem v SAE poskytne konkurenční výhodu. Po připojení třetího jihokorejského reaktoru APR-1400 MW k síti se za trvalého monitorování a testování postupně zvyšuje výkon v rámci všech regulačních požadavků a mezinárodních bezpečnostních  standardů. 

Výstavba čtyřblokové jaderné elektrárny Barakah s jihokorejskými reaktory APR-1400 byla zahájena v roce 2012, první blok se připojil k síti v roce 2020. O rok později byl připojen k síti druhý reaktor. Oba jsou již v plném komerčním provozu. Reaktory zajistí bezpečné dodávky elektřiny po dobu minimálně 60 let a zvýší odolnost elektrické sítě. Jaderná energie je v SAE podstatnou složkou nízkouhlíkové energetické strategie do roku 2050 a boje proti změně klimatu. 

Uvést v první arabské zemi v průběhu 12 let do provozu 4 reaktory o vysokém výkonu lze považovat za vynikající výsledek i ve světovém měřítku. Až budou všechny reaktory v provozu, budou vyrábět 25 % nízkouhlíkové elektřiny a stanou se největším zdrojem čisté elektřiny v zemi. 

Zdroje:

Nuclear Engineering International, 13.10.2022. Barakah unit 3 connected to UAE grid

World Nuclear News, 12.12.2022:  Borssele earmarked for two new reactors

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail