Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 556

Plovoucí jaderné reaktory

Jak zajistit spolehlivou dodávku energie daleko v moři, na ostrově nebo na odlehlém pobřeží? Typickou odpovědí je použití generátorů na fosilní paliva. Ale protože sílí snahy o globální dekarbonizaci energetiky, mohlo by být jednou z odpovědí použití plovoucí jaderné elektrárny (FNPP).

Fotogalerie (1)
Pevek na Čukotce, kde je zakotvena první plovoucí elektrárna Akademik Lomonosov (Mapy Google)

Zájem o instalaci malých modulárních reaktorů (SMR) na čluny nebo plovoucí plošiny roste. Cílem je zajistit čistou elektřinu a teplo pro odlehlá pobřežní místa, dekarbonizovat těžbu ropy a zemního plynu na moři nebo dolování surovin na pobřeží, či dokonce zajistit levnější výrobu elektřiny v lokální síti – snížení nákladů by umožnila sériová výroba v loděnicích. Na sympoziu MAAE o plovoucích jaderných elektrárnách, které se konalo od 14. do 15. listopadu 2023 ve Vídni, diskutovali právníci, jaderní a námořní experti, regulační orgány a průmysloví lídři o výhodách a problémech FNPP a o tom, jakou roli by mohly hrát v boji proti klimatickým změnám.

Plovoucí reaktory již dávno brázdí moře

Jaderná energie se již asi 60 let používá k pohonu námořních lodí (zejména letadlových), ponorek a ledoborců. FNPP se však liší, protože budou vyrábět elektřinu a teplo pro různé aplikace, včetně dálkového vytápění, odsolování mořské vody a výroby vodíku.

V mnoha zemích se dnes aktivně uvažuje o plovoucích jaderných elektrárnách. V rámci diskusí o jejich životaschopnosti a potenciálních aplikacích je však třeba důkladně analyzovat záruky a mezinárodní právní a regulační důsledky.

Akademik Lomonosov ve službě

Plovoucí JE lze postavit v továrně, v loděnici smontovat a dopravit na místo. To vše může urychlit výstavbu a udržet nízké náklady. Kanada, Čína, Dánsko, Jižní Korea, Rusko a USA pracují na návrzích malých námořních modulárních reaktorů, některé jsou již v pokročilém vývoji a Rusko má již od roku 2020 jednu "plovušku" v komerčním provozu na dalekém východě země. Plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov  vyrábí elektřinu a poskytuje dálkové vytápění. Nahradila odstavenou JE Bilibino a stárnoucí uhelnou elektrárnu Chaunsk. (Psali jsme o ní zde:  https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/492-plovouci-jaderne-elektrarny a zde: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/2287-zacalo-energeticke-spousteni-plovouci-jaderne-elektrarny-akademik-lomonosov.)

Jde o bezpečnostní záruky

Nicméně právě mobilita těchto FNPP vyvolává nové otázky, zejména kdyby se měly pohybovat přes mezinárodní hranice nebo působit v mezinárodních, nikoli teritoriálních vodách. Jak například funguje licenční a regulační proces, když je FNPP postavena a poháněna palivem v jurisdikci jedné země a poté přepravena do jurisdikce jiné země?

MAAE spolupracuje se svými členskými státy, aby určila, jaké další pokyny a normy mohou být potřeba k zajištění bezpečnosti plovoucích jaderných elektráren. Bezpečnostní standardy MAAE slouží jako globální reference pro ochranu lidí a životního prostředí před účinky ionizujícího záření. Bude třeba řešit značné právní a regulační problémy, pokud má vzniknout skutečně mezinárodní trh s „plovoucí“ jadernou energií.

Širší možnosti využití

Diskuse běží nejen o současných, ale i budoucích návrzích FNPP a jejich využití, včetně například specializovaného plovoucího zařízení pro výrobu čistého vodíku, který se má přeměnit na čpavek pro použití v zemědělství nebo sloužit jako nízkouhlíkové lodní palivo. Účastníci sympozia také zkoumali konkrétní problémy, které pohyblivost FNPP představuje pro jejich licencování, regulaci, přepravu a uplatňování záruk. Diskutovalo se o jaderné bezpečnosti a zabezpečení, včetně rozsahu, v jakém lze či nelze aplikovat současné standardy a postupy na FNPP. Závěrečné zasedání sympozia určilo další možné kroky, které umožní nasazení plovoucích jaderných elektráren, včetně vytvoření mechanismu pro zlepšení komunikace mezi jaderným a námořním průmyslem na jedné straně a regulačními orgány na straně druhé, se zaměřením na uplatňování bezpečnosti.

Plovoucí jaderné elektrárny nekonkurují pozemním SMR, ale rozšiřují využití a potenciál této jaderné technologie. Topan Setiadipura, spolupředseda sympozia a vedoucí Výzkumného centra pro technologii jaderných reaktorů (BRIN) v Indonésii, řekl: „Plovoucí jaderné elektrárny jsou zajímavou možností pro Indonésii, protože již mnoho energetických společností má plovoucí elektrárny s dieselovým pohonem nebo plovoucí plynové elektrárny“.

Zdroj: Floating Nuclear Power Plants: Benefits and Challenges discussed at IAEA Symposium | IAEA

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail