Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 280

Měřák lepku

Pro lidi trpící alergií na lepek, celiakií, může být téměř nemožné stravovat se v restauracích. Musejí studovat pečlivě složení potravin, spoléhat na dobré znalosti obsluhujícího personálu o složení jídel, nebo si všude nosit své vlastní potraviny. V Americe přišel na svět diskrétní nový přístroj, dost malý na to, aby se vešel do kapsy nebo do kabelky, který pomůže nemocným s alergií na lepek stravovat se bezpečněji a jednodušeji.

Fotogalerie (1)
Přenosný tester na gluten od firmy 6SensorLabs dokáže změřit obsah glutenu v jídle v množství již 20 ppm (Credit: 6SensorLabs)

Lepek (gluten), je směsí dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které společně se škrobem obsahují semena některých obilnin, zejména pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu. Je důležitou součástí tradiční evropské kuchyně. Kvalita a množství lepku určuje kvalitu pšeničné mouky a kvalitu z ní vytvořeného těsta. Platí, že čím více lepku a méně škrobu, tím lepší mouka. Dobrý lepek dává těstu pružnost a gumovitost, která se projeví i na výsledném pečivu. Odhaduje se, že celiakií trpí asi 1 % populace; ta je vzácným dědičným autoimunním onemocněním, při němž přijímání lepku v potravě vede k vážnému poškození výstelky tenkého střeva. V současnosti neznáme, kromě dodržování bezlepkové diety, způsob účinné léčby.

Nima

Firma 6SensorLabs ze San Franciska začala vyrábět přenosné testovací zařízení na obsah lepku pod názvem Nima. Výsledky poskytuje během několika minut a lze jím otestovat téměř všechny potraviny. Malý kousek zkoumané potraviny se vloží do speciální jednorázové kapsle, kapsle se uzavře a vsune do hlavní testovací jednotky. Zobrazením emotikonu „smajlíka“ nebo „mračouna“ na displeji Nima za dvě až tři minuty upozorní uživatele na závadnost nebo nezávadnost potraviny. Testovat je možné široké spektrum potravin od polévek a omáček až po pevné, jako je pečivo.

Princip funkce

Přístroj používá kombinaci chemického a mechanického procesu – zašroubování víčka kapsle rozdrtí vzorek, směs enzymů a protilátek v kapsli jej rozpustí, obsah se vypustí na testovací proužek, ze kterého výsledek odečte optický senzor. Enzymy a protilátky bezpečně najdou lepek, pokud je obsažen. A umí to i v množství 20 částic v milionu, tedy 20 ppm, což je podle norem maximální obsah, při němž ještě může být potravina považovaná za bezlepkovou a tedy bezpečnou pro celiaky. Podle výrobce je přesnost měření 99,5%. Byla ověřena srovnáváním s testy na dalších přístrojích měřících obsah lepku na 2 000 vzorcích různých potravin.

Nevyléčí, ale pomáhá

„Přístroj Nima není určený pro zdravotnické nebo diagnostické účely, nemá schválení FDA (U.S. Food and Drug Administration),“ říká spoluzakladatel a technický ředitel 6SensorLabs Scott Sundvor. „Nabízíme jej na trhu jako nástroj k získání informací o potravinách, které jíme. Nemůže pomoci lidem léčit jejich nemoc nebo diagnostikovat, zda celiakií trpí. Ale může jim poskytnout další pohled a údaje a pomoci jim stravovat se spokojeněji.“ Spoluzakladatelka firmy 6SensorLabs  Shireen Yates je nucena sama dodržovat bezlepkovou dietu, velmi dobře tedy ví, jak lidem se stejným problémem pomoci.

Co  Nima měří a co ne

Výsledky měření přístrojem Nima ověřovaly dvě nezávislé laboratoře – Bia Diagnostics and BioAssay Systems. Ředitel Sundvor si přeje ještě další testování, aby firma ubezpečila sebe i zákazníky, že zařízení je přesné a bezpečné. Samozřejmě jsou zde určitá úskalí: Nelze zajistit, že úplně celá porce jídla je bez lepku, protože se testuje jen její malý kousek. Kontaminace uvnitř přístroje je vyloučena použitím jednorázových kapslí. Fermentace a hydrolyzace mění lepkové proteiny, takže Nima nemůže stanovit gluten ve fermentovaných potravinách, jako je sojová omáčka nebo "bezlepková" piva. Kukuřice, rýže a oves neobsahují stejné lepkové bílkoviny jako pšenice žito a ječmen. Tyto druhy tedy Nima nestanovuje. Na ně však lidé alergičtí nebývají.

Bude to byznys

V současné době je možné si objednat soupravu přístroje Nima a 3 kapsle za 199 USD, dalších 12 kapslí za 47,95 USD. V polovině roku 2016 firma počítá se spuštěním internetové aplikace, na níž uživatelé budou moci sdílet výsledky testování různých jídel a zkušenosti z různých restaurací. Web stránka https://nimasensor.com/ nejen podrobně vysvětluje práci a použití přístroje, ale i pomáhá lidem, kteří v jídle v restauraci našli nadlimitní obsah lepku, v komunikaci s obsluhujícím personálem. „Předpokládáme velký úspěch,“ říká Sundvor, "Určitě to přinese všeobecné lepší vzdělání o jídle a pomůže lidem v dodržování jejich diety".

Do budoucna firma plánuje použít i jiný druh kapslí pro testování jiných druhů alergií – firma prozradila, že připravuje testování na laktózu a burské oříšky pro lidi, kteří jsou na ně alergičtí.

Více zde: http://www.livescience.com/54613-portable-device-tests-gluten-free-food.html?cmpid=NL_TND_weekly_2016-5-02-test-test#sthash.FjSvBVSA.dpuf

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail