Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Čtyři století protikuřáckého pranýře

Již antičtí filozofové tvrdili, že na světě není tolik nového, jak to na první pohled vypadá: „Vše je opět, jak bylo dříve, a nic není nového pod sluncem, a člověk se nemění, i když se mění jeho šat, ba i slova jeho řeči.“ Totéž platí o předlouhém období boje s modrošedými obláčky tabákového dýmu. Dnes se k nekuřáctví hrdě hlásí velké množství lidí, avšak před 400 lety bylo kouření na prudkém vzestupu jako symbol něčeho nového a patřilo k normálním a oblíbeným zvyklostem života. S nástupem éry novověku se kouření postupně stalo běžným návykem. Již od počátku však kuřáctví mělo i své kritiky.

Fotogalerie (1)
Boj proti kouření je stále aktuální (koláž MD)

Kouření tabáku rozšířili Portugalci

Tabák se do Španělska a poté do Evropy začal šířit ve druhé polovině 16. století z Nového světa. Na jeho plošném rozšíření po celém tehdejším světě mají zásluhu především Portugalci, kteří ovládali mezinárodní obchod po moři ještě před nástupem Holanďanů a Angličanů.

Začala nová éra civilizace. Evropané přivezli domorodcům křesťanství, domů se vrátili s vysoce návykovou psychoaktivní látkou s povzbudivými účinky, vyvolávajícími příjemné pocity – tabákem. Ten se zprvu v 17. století kouřil z dýmek nebo v podobě doutníků, v 18. století se běžně šňupal, první manufaktury na stáčení cigaret vznikly v 19. století. Původně ceněné jen jako léčebné prostředky – podobně jako čaj a čokoláda – se tabák a káva staly během jednoho století stále oblíbenějšími přírodními látkami. Jejich nadměrný konzum byl však již od počátku pranýřován jako zdraví škodlivá zátěž.

První „evropský šluk“

Evropané se s tabákovými rostlinami seznámili v budoucích severoamerických koloniích. Poznali také postupy, jak je dále zpracovávat a využívat. Kouření tabáku bylo rozšířeno mezi Indiány po celém světadílu a kouř z tabákových listů sloužil také jako lék – při rýmě, uklidňování koliky, snižování horečky či tlumení bolesti zubů, při různých kožních onemocněních a úplavici. Podle dochovaných informací muž, kterému byla dopřána pochybná čest dát si prvního „evropského šluka“, se jmenoval Rodrigo de Jerez del Ayamonte. Patřil k posádce tří slavných lodí (Santa Maria, Pinta a Niňa), se kterými jeho přítel italský mořeplavec Kryštof Kolumbus (1451-1506) objevil v roce 1492 Ameriku. Domorodci zahrnuli asi stovku cizinců mnoha dary, mimo jiné také tabákem. Jerez si nechal ukázat, jak se tato rostlina upravuje a kouří.

Při návratu domů v roce 1593 si s sebou mimo jiné přivezl velkou zásobu tabákových listů. Z nich si vytvářel smotky, které zapaloval třískou z ohniště; vdechoval a vydechoval kouř tak, jak se to naučil u Indiánů. Dýmem, který mu unikal z úst a nosu, pochopitelně děsil svoje okolí. Lidé se domnívali, že se spojil s ďáblem, a tak jej po udání pro jistotu nechala církevní inkvizice uvěznit. Za čarodějnické a hříšné počínání mu dokonce hrozilo tehdy oblíbené upálení. Díky králi a přímluvě Kolumba byl však nakonec odsouzen „jen“ na deset let pobytu ve vězení. Když mu byl po několika letech trest prominut a vrátil se na svobodu, nemohl uvěřit svým očím: všude na ulicích potkával kouřící lidi - včetně svých spoluobčanů, kteří jej udali.

Začínalo se s dýmkou

Kouřit dýmku nebo také modernější doutníky bylo zprvu výsadou bohatých, protože ke kouření bylo třeba drahých kovových dýmek a dalších pomůcek. Po zavedení výroby lacinějších dýmek hliněných a dřevěných se tato kratochvíle stala dostupnou také chudším lidovým vrstvám; kouřilo se nejen v salonech gentlemanů, ale brzy i v domácnostech běžných občanů.

Okolo roku 1565 se tabák dostal z Portugalska a Francie také do Anglie, kde se na zavedení a rozšíření kouření jako společenského rituálu a součásti tehdejšího bontonu významně podílel spisovatel, básník, voják, dvořan a cestovatel sir Walter Raleigh (asi 1552-1618), blízký důvěrník a rádce královny Alžběty I. (1533-1603), pro kterou se třikrát s nasazením života snažil o trvalé osídlení Ameriky a založení britských kolonií.

Dlouhé 45leté období její vlády se označuje jako alžbětínská doba či zlatý věk Anglie. Přátelé tabáku tehdy nechápali kouření jen jako požitek. Několik desítek let věřili, že má také povzbuzující, ba dokonce léčivé účinky na tělo i ducha. Proto se kromě dovážených tabákových listů nová americká bylina pěstovala i na dvorských a šlechtických zahradách. Touto bohulibou zájmovou činností se úspěšně zabýval také francouzský vyslanec v Lisabonu Jean Nicot, po němž dostala tato rostlina botanické jméno Nicotiana (Nicotiana tabacum – tabák viržinský, Nicotiana rustica – tabák selský). Ne všichni však sdíleli jejich nadšení. Když se po uplynutí několika desetiletí ukázalo, že pověst o zázračné léčivé síle tabáku je planá, nadšení pro jeho užívání opadlo, a stal se výlučně drogou ke kouření a šňupání, prodávanou pro tyto účely ve speciálních obchodech.

Jeho Veličenstvu to nejen páchlo, ale především to byl Satanův odkaz

Kouření tabáku bylo nejen vychvalováno, ale stejnou měrou se i zatracovalo. Na počátku 17. století se překvapivě do čela první, velmi důrazné až drastické protikuřácké kampaně, nepostavil nikdo menší než Alžbětin nástupce Jakub I. Anglický (1566-1625), pocházející z domu Stuartovců. Původně skotský král Jakub VI. převzal v roce 1603 také anglickou a irskou korunu. Hodnocení jeho osobnosti a způsobu vládnutí jsou rozporuplné. Na svou dobu byl dost vzdělaný, ale postrádal veškerou důstojnost a měl pověst podivína i homosexuála. Rád sáhodlouze řečnil na církevních shromážděních svých nových poddaných, jejichž povahu a názory téměř neznal. Upřímně se o sobě domníval, že je geniální teolog, který přináší pobloudilým Angličanům pravdu. Ve svém slavném latinsky napsaném pojednání nazvaném Misokapnos se na kuřáky z jejich řad obořil nevybíravými slovy: „Kdy už se konečně vy, občané, kteří se nestydíte, přestanete oddávat onomu nezdravému zlozvyku, z hanby vzešlému, omylem přijímanému, z hlouposti vzkvétajícímu, který jest obličeji nepříjemný, citlivému nosu odporný a plicím škodlivý, jehož zplodiny, mohu-li se tak vyjádřit, se vinou oblaků temného kouře velmi podobají výparům unikajícím z pekla.“

Odnesl to sir Walter Raleigh

Bohužel však nešlo jen o pouze více méně neškodnou verbální kampaň. Král začal kuřáky skutečně stíhat a trestat. Prvním jeho počinem bylo, že nechal v roce 1618 popravit za vedoucí roli při zavádění kouření jednoho z veteránů alžbětinských válek sira Waltera Raleigha – údajně ovšem „výhradně“ z politických důvodů jako omluvu Španělům. Ve skutečnosti jej jako nejzkušenějšího vojáka, zvyklého sloužit anglickému trůnu, po třinácti letech věznění postavil rovnou na kapitánský můstek velitelské lodi výpravy, která měla za úkol přivést z Guayany bájné poklady k naplnění prázdné státní pokladny. Špatně vybavený a nijak nepodporovaný „kuřák“ Raleigh byl Španěly poražen a „po onom zdravém doušku mořského vzduchu mezi vězeňskou kobkou a smrtí“ mu jeho král nechal useknout hlavu. Často bývá citován Raleighův prorocký výrok o této podobě ukončení lidského života: „Je to ostrá medicína, ale účinná proti všem nemocem.“ Po jeho smrti se také potvrdilo, že měl vždy pravdu, když tvrdil, že tabák je tím pravým a nejvýnosnějším pokladem Ameriky, nikoliv bájné Eldorado a jiné podobné chiméry.

Od pranýře přes uříznutí nosu až ke stětí hlavy

Kuřákům „šli po krku“ i jinde, někde doslova. Po vzoru anglického krále začali s různou mírou razance pronásledovat kuřáky také v jiných koutech Evropy. Ruský car Michail I. Fjodorovič (1596-1645) zakázal v roce 1634 svým poddaným kouřit pod pohrůžkou, že jim v případě porušení zákazu hrozí zbičování, kastrace, uříznutí nosu, vyříznutí rtů nebo pokud budou mít štěstí, prestižní celoživotní vyhnanství na Sibiři.

Nikde však nebyl osud kuřáků tak krutý jako v Osmanské říši. Osmanští sultáni nechali v 17. století strhnout „tabákové domy“, v nichž se kuřáci scházeli, aby se mohli oddávat své neřesti. Obchodníkům s tabákem i kuřákům hrozily po dopadení nesmírně vysoké a drastické tresty, jimiž mohlo být mučení končící smrtí nebo useknutí hlavy. Stejný trest se praktikoval také v Číně, zatímco v Persii byli obžalovaní udušeni kouřem. Také ve Švýcarsku byli kuřáci trestáni, ale pouze vystavením na pranýři.

Jediným panovníkem, který se do této celoevropské kampaně nezapojil a naopak rozšíření tabáku podporoval, byl císař římský, král český, uherský a chorvatský, markrabě moravský a arcivévoda rakouský Rudolf II. (1552-1612), milovník alchymie a všeho neobvyklého. Ve větším měřítku se ale kouření v českých zemích rozšířilo teprve za třicetileté války, kdy anglická vojska poslaná na pomoc českému „zimnímu“ králi Fridrichu Falckému (1596-1632), zeti krále Jakuba I., seznámila místní obyvatele s módou kouření dýmky.

Zavedení tabákové daně

Přes všechny mocenské zásahy se kouření tabáku vymýtit nepodařilo a boj proti kuřákům ve všech zemích pomalu ustával. Zvláště, když vládnoucí kruhy přišly na to, že se na „tabákové vášni“ dají vydělat slušné peníze. Dokonce původce první protikuřácké kampaně král Jakub I., poté, co zjistil, že tabáková výroba hodně vynáší, svůj názor zmírnil a nakonec zcela změnil.

Ve druhé polovině 17. století produkce tabáku v Evropě již zdomácněla a kouření se stává stále více populární ve všech společenských vrstvách. Nepomohla ani bula papeže Urbana VII. vydaná v roce 1642, ve které nejvyšší římskokatolická autorita kouření a šňupání tabáku na církevní půdě v chrámech a kostelích přísně zakazuje a všem hříšníkům hrozí exkomunikací. To se týkalo i některých kněží, kteří kouřili a zejména šňupali tabák dokonce i při mši svaté.

Postupně se strategie boje proti kuřákům začala měnit. Jak jinak než z „ohledu na zdraví lidu“ zavedly vlády vysoká tabáková cla, která však dalšímu šíření tohoto návyku stejně nezabránila. Jako jeden z prvních zavedl v roce 1763 císař Josef II. v rámci svých pověstných reforem státní tabákový monopol, který se přidružil ke stávajícímu monopolu solnému. Také císař Napoleon ve Francii ustanovil státní monopol na hospodaření s tabákem, který se brzy stal zdrojem vysokých státních příjmů. To však je již další kapitola v historii stále málo úspěšných kampaní proti kouření.

Tesařík Bohumil
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail