Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Zahřeje nás v zimě pití alkoholu?

Je to velmi oblíbený folklór: jedeme na lyžích, zastavíme v horské boudě a dáme si „na zahřátí“ grog nebo panáka. A je nám teplo! Funguje to! Jak se ale na pití alkoholu „proti zimě“ dívají lékaři, a jak fyziologicky funguje doopravdy?

Fotogalerie (2)
Spočítejte si díky jednoduché aplikaci, kdy vystřízlivíte.

Vtip pocitu tepla je v krvi. Alkohol totiž způsobí rozšíření cév i malých vlásečnic, odborně vasodilataci. Kůže zčervená, krev se z centra těla transportuje do periferií. Teplota našeho těla se ve skutečnosti vůbec nezmění, jen se redistribuuje teplo.

Falešná hláška

Lidské tělo udržuje stálou teplotu tělesného jádra přibližně 37 oC. Většina tepla se generuje metabolismem – všemi chemickými reakcemi, které nás udržují při životě. Naše kůže obsahuje senzory teplotních změn, které informují tělo o vnější teplotě. V případě poklesu vnější teploty tělo přednostně udržuje stálou teplotu tělesného jádra, protože v něm jsou pro život důležité orgány. Když pijeme alkohol, vlásečnice v kůži se rozšíří, krev přinese teplo, senzory hlásí: „Je teplo!“

Není to legrace

Ve skutečnosti je to nebezpečné! Alkohol obrací přirozený záchranný proces. Navíc, protože si naše tělo myslí, že je teplo, může spustit i přirozený ochlazovací mechanizmus - začít se potit. Když připojíme další účinek alkoholu, což je narušení kognitivních funkcí, máme zaděláno na vážné komplikace. Případy smrti opilých lidí na podchlazení nejsou v zimě vůbec vzácné.

Každý reaguje jinak

Všechno, co sníme a vypijeme, se filtruje přes játra, kde působí enzymy štěpící potravu. Alkohol je metabolizován přednostně enzymy alkohol dehydrogenáza (ADH), aldehyd dehydrogenáza (ALDH), cytochrom P450 a kataláza. Protože enzymy kódují naše geny, a každý máme unikátní sadu genů, každý z nás metabolizuje alkohol s různou účinností. Alkohol, který se v játrech neodbourá, koluje dál v krvi. Alkohol je tzv. generalizovaná droga, tedy působí na nejrůznější tělesné systémy, včetně mozku. Jak jde čas, při opakovaných průchodech krve játry se odbourává další porce alkoholu, dokud se krevní systém nevyčistí – a my nevystřízlivíme.

Závěr: Alkohol nás v zimě nezahřeje, naopak zvýší nebezpečí podchlazení!

Jestli chcete vědět, kdy můžete po požití alkoholu opustit bezpečí chaty a třeba sednout za volant, využijte aplikaci Alkohol kalkulačka od firmy Simopt.

Podle Live Science

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail