Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 280

Jak se dělá bezkofeinová káva

Pokud pijete kávu, určitě jste se někdy zamysleli nad tím, jak je možné, že jako bezkofeinová jsou někdy deklarována i celá kávová zrna. Dobře, umím si představit, že z té rozpustné se alkaloid kofein nějak chemicky vyextrahuje, ale z celých zrn? Historka kolem kofeinu začíná překvapivě u slavného německého básníka a spisovatele Johanna Wolfganga von Goethe.

Fotogalerie (1)
Na kávových zrnech nepoznáte, obsahují-li kofein (zdroj Pixabay)

Goethe se kromě psaní zabýval i přírodními vědami. V roce 1819 pozoroval chemika Friedlieba Ferdinanda Rungeho, jak předváděl rozšíření kočičích zorniček po podání jedovatého lilku. (Dr. Rungemu se přezdívalo „Doktor Gift,“ což německy znamená „doktor jed“, protože se převážně zabýval jedovatými látkami.) Goethe dal Rungemu krabičku kávových zrn a požádal ho, aby zjistil, proč po nápoji z nich nemůže v noci spát. O několik let později se stal Runge prvním, kdo z kávy izoloval a chemicky určil kofein. Od jeho objevu pak uplynulo téměř dalších sto let, než vědci zjistili, jak kofein z kávy odstranit, aby se při tom zachovala charakteristická kávová chuť a vůně. Dekofeinace se dnes provádí ve specializovaných továrnách a zařízeních. „Je jenom pár velkých společností zabývajících se kávou, které mají vlastní dekofeinační zařízení, ostatní uzavírají přímo nebo přes dovozce kontrakty se specializovanými závody,“ říká David Kastle, senior vicepresident kanadské firmy Swiss Water Decaffeinated Coffee.

Loužení vodou a chemikáliemi

Obecně se kofein odstraňuje z ještě zelených kávových zrn (před pražením). Kofein uvnitř je rozpustný. Existují různé způsoby vymývání kofeinu z kávových bobů. První komerčně úspěšnou metodu vynalezl kolem roku 1905 německý obchodník s kávou Ludwig Roselius. Traduje se, že Roselius obdržel zásilku kávových zrn, která byla nasáklá mořskou vodou. Místo toho, aby je vyhodil, rozhodl se je zachránit, zpracovat a otestovat. Zjistil, že káva se louhováním zbavila obsahu kofeinu, ale v podstatě chutnala jako káva, i když trochu slaná. Roselius pak přišel na to, že by mohl použít jako rozpouštědlo k odstranění kofeinu z kávových zrn benzen - chemickou látku, která byla v té době také používána v odstraňovačích nátěrů. Jeho společnost Kaffee HAG jako první vyráběla instantní kávu bez kofeinu. Káva se prodávala ve Spojených státech pod značkou „Sanka“. (Ve filmu z roku 1982 „Fast Times at Ridgemont High“, říká učitel biologie svým studentům: „Dnes jsem trochu pomalý. Právě jsem přešel na Sanku.“)

Benzen se již pro odstraňování kofeinu nepoužívá, protože je to známý karcinogen. Společnosti používající chemická rozpouštědla přešly na jiné látky, převážně etylacetát a metylenchlorid, ačkoliv o těchto látkách se vedou určité spory, protože ve vyšším množství můžou být toxické a vést k poškození centrálního nervového systému. Americká FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) rozhodla, že nepatrné stopové množství metylenchloridu v kávě bez kofeinu není důvodem ke znepokojení. Rezidua přesahující 0,001 % jsou však zakázána.

Extrakce pomocí CO2

Další způsob výroby kávy bez kofeinu také vznikl poněkud náhodně v Německu. Chemik Kurt Zosel v Institutu Maxa Plancka pro výzkum uhlí v Ruhr pracoval s nadkritickým oxidem uhličitým. Zosel zjistil, že plyn i za pokojové teploty, ale velkého tlaku se dostává do nadkritického stavu, kdy má hustotu běžných kapalin, a v tomto stavu který může být užitečný pro separaci různých chemických látek - včetně odlučování kofeinu z kávy, když se čerpá přes kávová zrna. Svou metodu dekofeinace chemik patentoval v roce 1970 a dodnes se široce používá.

Extrakt zelené kávy

Ještě jedna metoda, nazvaná Švýcarský vodní proces, byla poprvé komerčně využívána v 70. letech. První dávka zelených kávových zrn se namočí ve vodě. Tato voda se tak nasytí všemi rozpustnými složkami obsaženými v kávě - včetně kyseliny chlorogenové, aminokyselin a sacharózy; kofein se pak z roztoku odfiltruje uhlíkovým filtrem. Tato tekutina bez kofeinu, nazývaná extrakt zelené kávy, se pak přidává do sloupců nových, rehydratovaných, zelených kávových zrn, které stále obsahují kofein. Kofein migruje z bobů do extraktu zelené kávy, protože boby a tekutina hledají rovnováhu, dokud kávová zrna nejsou téměř úplně bez kofeinu.

I káva bez kofeinu kofein obsahuje

Pro spotřebitele může být obtížné zjistit, jakým způsobem byla káva bez kofeinu vyrobena; neexistují žádná zvláštní pravidla pro označování, která by vyžadovala, aby společnosti tyto informace zveřejnily. Některé společnosti vyrábějící kávu však své metody propagují. Společnost Blue Bottle se například chlubí použitím švýcarského vodního procesu. Je třeba vědět, že i káva bez kofeinu může stále obsahovat malá množství kofeinu: dvoudecilitrový šálek dekofeinované kávy obsahuje obvykle stále 2 až 15 miligramů kofeinu. Ale to je mnohem méně než šálek normální kávy, který má obvykle asi 80 až 100 mg kofeinu.

Zdroj: https://www.livescience.com/65278-how-decaf-coffee-is-made.html?utm_source=ls-newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20190422-ls

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail