Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Stromy jsou největšími producenty metanu v mokřadních oblastech – i když jsou suché

Většina metanu produkovaného z amazonských mokřadů je vypouštěna do atmosféry prostřednictvím kořenových systémů stromů – přičemž k významným emisím dochází, i když není půda zaplavena, říkají vědci z Birminghamské university.

Fotogalerie (1)
Amazonský prales (zdroj rrubra, Pixabay)

Ve studii publikované v časopise Royal Society, Philosophical Transactions A, vědci dokazují, že mnohem více metanu emitují stromy rostoucí na záplavových územích v povodí Amazonky, než kolik se uvolňuje půdou nebo povrchovou vodou, a to jak za mokra, tak za sucha. 

Skleníkový plyn metan

Metan je druhým nejdůležitějším skleníkovým plynem a velká část našeho atmosférického metanu pochází z mokřadů. V současnosti probíhá velké množství výzkumů k přesnému určení, kolik metanu se touto cestou uvolňuje. Modely obvykle předpokládají, že plyn se uvolňuje do atmosféry pouze tehdy, když je země zcela zaplavena vodou. 

Transport metanu z hluboké půdy k povrchu

V mokřadních oblastech, kde nejsou žádné stromy, by byl metan na cestě k povrchu obvykle spotřebován půdou, ale v zalesněných mokřadních oblastech by podle vědců mohly kořeny stromů fungovat jako transportní systém pro plyn až na povrch, odkud by se dostal do atmosféry z kmenů stromů. Metan může touto cestou unikat, i když je obsažen v půdě a půdní vodě v hloubce několika metrů. To by znamenalo, že stávající modely by mohly výrazně podceňovat pravděpodobný rozsah emisí metanu v mokřadních oblastech, jako je např. povodí Amazonky. 

Ověření úlohy stromů

K ověření této teorie provedl birminghamský tým měření na třech pozemcích na záplavových územích tří velkých řek v centrální oblasti Amazonky. Stejné stromy byly monitorovány na každém pozemku ve čtyřech časových bodech v průběhu roku, aby se zachytila ​​jejich reakce na změnu hladiny vody související s každoroční záplavou. Emise metanu byly měřeny pomocí přenosného analyzátoru skleníkových plynů. Na základě měření a výpočtů tým odhaduje, že téměř polovina globálních emisí metanu z tropických mokřadů je odváděna stromy. Neočekávaným výsledkem je, že stromy jsou důležitými emitenty metanu i v době, kdy hladina záplavové vody leží pod povrchem půdy.

Vedoucí autor, profesor Vincent Gauci ze School of Geography, Earth and Environmental Sciences na University of Birmingham (Birmingham Institute of Forest Research), říká: „Naše výsledky ukazují, že v současných odhadech globálních emisí chybí zásadní prvek. Musíme vyvinout modely a metody, které berou v úvahu významnou roli stromů v emisích metanu z mokřadů." 

Studijní tým

Tým byl veden Birminghamskou univerzitou a zahrnoval výzkumníky z Federální univerzity v Rio de Janeiru, Met Office Hadley Centre, Lancaster University a Linköping University. Byl financován Natural Environment Research Council (součást UK Research and Innovation), spolu s Newton Fund, Royal Society a brazilskými finančními agenturami CNPq, CAPES a FAPERJ.

University of Birmingham je zařazena mezi 100 nejlepších světových institucí. Její práce přivádí do Birminghamu lidi z celého světa, včetně výzkumných pracovníků, učitelů a přes 6 500 zahraničních studentů z více než 150 zemí. 

Zdroj: Gauci et al (2021). ‘Non-flooded riparian Amazon trees are a regionally significant methane source.’ One contribution of 10 to a discussion meeting issue ‘Rising methane: is warming feeding warming? (part 2)’. Philosophical Transactions A.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail