Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Domácí zdravotnické prostředky přinesou zásadní změnu v oblasti péče o seniory

Poptávka po domácích lékařských zařízeních je řízena stárnutím populace, pokrokem v technologii a globálním posunem směrem k personalizované zdravotní péči. Od glukometrů pro diabetiky po nositelné EKG monitory pro kardiaky se rozmanitost nabídky rychle rozšiřuje. Podle GlobalData, přední datové a analytické společnosti, tato zařízení zásadně změní prostředí zdravotní péče o seniory a hrají klíčovou roli v preventivní zdravotní péči zaměřené na pacienta.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto od Photo Mix Pixabay

Nejnovější zpráva GlobalData „Stárnoucí populace a zdravotnická zařízení – Tematická inteligence“ ilustruje rostoucí využití technologií, jako je vzdálené monitorování, virtuální péče a umělá inteligence (AI) v domácí péči, asistenčních a přenosných zařízeních. Tyto inovace umožňují jednotlivcům bezproblémově sledovat chronické stavy i celkovou pohodu v reálném čase. Stárnoucí populace je obrovským trhem pro průmysl zdravotnických prostředků, poptávka po řešeních domácí péče o seniory roste. Ashley Clarke, lékařská analytička společnosti GlobalData, k tomu říká: „Rostou investice do výzkumu a vývoje uživatelsky přívětivých a spolehlivých zařízení, která sledují zdravotní ukazatele, integrují se se zdravotnickými sítěmi a fungují jako nouzové výstražné systémy zajišťující rychlejší zásah v případě bezpečnostních problémů, jako je nepravidelný srdeční tep nebo pád osoby apod."

Přestože k posunu směrem k domácí péči o seniory dochází již několik let, pandemie COVID-19 urychlila přijetí a vývoj zařízení, což vedlo k výraznému nárůstu výčtu různých stavů, které lze zvládnout v prostředí domácí péče. Roste také preference zdravotní péče zaměřené na pacienta a orientované na spotřebitele. Speciální zařízení umožňují stárnoucím pacientům fungovat nezávisle a mohou snížit náklady a stres z neustálé péče. Pacienti a pečovatelé upřednostňují domácí péči, protože je pohodlnější a dostupnější pro ty, kteří mají zdravotní postižení, nízkou pohyblivost nebo žijí daleko od svého specialisty či lékaře. Pokud lze diagnózu nebo péči dokončit doma, snižuje to nebo eliminuje potřebu rutinních osobních schůzek, minimalizuje vystavení pacientů jiným nemocem a zmírňuje část zátěže pro zdravotnické pracovníky.

Stárnoucí populace také čelí rostoucí zátěži chronických onemocnění, přičemž starší lidé jsou zvláště náchylní k srdečním chorobám, respiračním onemocněním, cukrovce a rakovině.

S rostoucími náklady na zdravotnické služby a pobyty v nemocnici a s nedostatkem zdravotnického personálu je nyní na zdravotnické systémy větší tlak, aby poskytovaly kvalitní péči s menšími zdroji. Vzdálené monitorování, nositelná zařízení a připojená zařízení umožňují samotným pacientům převzít kontrolu nad jejich cestou ke zdraví a budou životně důležité, aby se zabránilo přetížení zdravotnických systémů v důsledku stárnutí světové populace zejména v západních zemích.

Hlavní trendy pro příštích 12 až 24 měsíců

Technologické: Rostoucí využívání umělé inteligence, rostoucí popularita virtuální péče a telemedicíny, vzdálené monitorování pacientů (RPM), nositelná zařízení, inteligentní výdej léků a lékařská robotika.
Makroekonomické: Rostoucí náklady na zdravotní péči, vysoká inflace, prudký nárůst prevalence chronických onemocnění a rostoucí význam programů péče založené na hodnotách.
Regulační: Autorizace zdravotnických prostředků pro domácí použití, úhrada RPM a ochrana osobních údajů. FDA změnila některé ze svých zásad prosazování tak, aby zařízení pro domácí péči, jako jsou fyziologické monitory, oxymetry, spirometry, monitory apnoe, elektrokardiografy (EKG) a další, které byly dříve schváleny nebo schváleny pro prodej nemocnicím, mohly být uváděny na trh pro domácí použití.

Zdroj: Aging Population and Medical Devices – Thematic Intelligence

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail