Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 288

Biotechnologie a umělá inteligence proměňují zdravotnictví

Technologický pokrok přináší revoluci ve zdravotnictví, zlepšuje přístup pacientů k personalizované péči a zajišťuje, aby lékaři dodržovali pokyny založené na důkazech. Tato transformace vede ke zvýšené bezpečnosti pacientů. Zde je pět lékařských inovací zahrnujících nejnovější technologie, všechny s potenciálem předefinovat zdravotní péči.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek, zdroj Pixabay, Kenneth Rodrigues
  1. Telechirurgie, vzdálená lékařská péče

Operace na dálku, známá také jako „telechirurgie“, umožňuje chirurgovi provést složitou operaci na míle daleko, dokonce i z druhého konce světa. Děje se tak prostřednictvím kombinace pokročilé robotiky a vysokorychlostního datového připojení. Díky této technologii mohou chirurgové navádět robotické nástroje na dálku a přinášet tak pacientům odbornou chirurgickou péči bez ohledu na to, kde na světě se nacházejí.

Tato technologie se již používá pro minimálně invazivní procedury, nebo např. pro náhrady kolenního a kyčelního kloubu, ale probíhá výzkum jejího potenciálního využití také v neurochirurgii a zákrocích na páteři.

  1. 3D tištěné orgány

V nepříliš vzdálené budoucnosti by 3D biotisk mohl ukončit éru dlouhých čekacích listin na transplantaci a nabídnout přizpůsobená řešení pacientům, kteří naléhavě potřebují náhradu orgánu. Tato inovativní technologie vytváří biologické tkáně a orgánové struktury jednu vrstvu po druhé, přičemž využívá proces podobný tradičnímu 3D tisku, ale jako surovinu využívají živé buňky – často nazývané „bioinkoust“. Vzhledem k tomu, že bioinkoust pochází z buněk příjemce, tělo s větší pravděpodobností přijme transplantované tkáně jako svou součást, takže celoživotní imunosupresivní terapie je méně nutná. Celé orgány vytištěné 3D tiskem v plném měřítku jsou ještě několik desítek let daleko. Biotechnologické firmy, jako např. Vital 3D, však již intenzivně vyvíjejí technologie ke zvýšení rychlosti a přesnosti 3D biotisku. (O biotisku jsme psali již zde: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/medicina-a-prirodoveda/3067-biotistene-organy-skutecnosti-uz-za-dve-desetileti)

  1. Nanomedicína, využití síly mikroskopu

Nanomedicína je aplikací nanotechnologií v medicíně. Je založena na molekulárních technologiích v oblastech: nanostrukturní materiály a zařízení pro vývoj "inteligentních" léků a jejich cílenou distribuci,  molekulární medicína a využití umělých organizmů a molekulární stroje - nanoboti. V diagnostice to jsou např. senzory vyrobené aplikací nanotechnologií (biočipy). Nanočástice mohou sloužit jako kontrastní látky. Chirurgie může využít některých vlastností nanostrukturních materiálů např. pro urychlení vhojení cizorodého tělesa do organizmu, či impregnace šicího materiálu antimikrobiálními nanočásticemi. Nanomedicína poskytuje prostředky využitelné diagnosticky i terapeuticky. Jak výzkum postupuje, aplikace nanomedicíny by se v budoucnu mohly stát základním kamenem pro minimálně invazivní léčbu a poskytnout mocný nástroj v boji proti některým z nejnáročnějších nemocí.

  1. Technologie CRISPR: převrat v genetické medicíně

Technologie úpravy genů známá jako CRISPR umožňuje vědcům zaměřit se na konkrétní segmenty genetického kódu a nahradit je nebo upravit s naprostou přesností. Tato technologie je vyvíjena v biotechnologických firmách po celém světě, včetně litevské společnosti Caszyme, startupu, který se specializuje na poskytování výzkumných služeb pro aplikace CRISPR a vytváření nových molekulárních nástrojů na bázi CRISPR. Pomocí těchto nástrojů vědci dosahují značného pokroku při řešení zdravotních problémů, jako je srpkovitá anémie, vrozená slepota a srdeční choroby na genetické úrovni. V etických debatách je CRISPR jednou z nejvíce průkopnických a zároveň nejspornějších lékařských technologií v moderní vědě.

  1. Umělá inteligence v diagnostice a léčbě

Umělá inteligence (AI) by mohla zlepšit lékařské prostředí na administrativní i diagnostické úrovni. Schopnost umělé inteligence prosít miliony vědeckých prací a záznamů pacientů zvyšuje schopnost nemocnic a lékařů dramaticky zlepšit péči o pacienty. Startup Oxipit například vyvinul řešení AI, která mají radiologům pomoci analyzovat lékařské snímky, snížit chybovost a zlepšit výsledky pacientů. Kalifornská univerzita v Irvine také používá nástroje založené na umělé inteligenci, které lékařům pomáhají číst skeny mozku obětí mozkové příhody, což pomáhá urychlit diagnostiku a léčebné procesy v situacích, kdy je čas rozhodující. Integrace umělé inteligence do zdravotnictví pokračuje a s každým pokrokem slibuje nejen zvýšení kvality péče, ale také podstatné snížení nákladů na zdravotní péči, čímž se špičkové lékařské služby zpřístupní širší populaci.

O Vital3D

Vital3D je biotechnologická společnost se sídlem v Litvě, která se věnuje inovaci pokročilých řešení v lékařském výzkumu, objevování léků a regenerativní medicíně. Tým odborníků ve společnosti Vital3D, založený v roce 2021, představil převratnou technologii 3D biotisku zaměřenou na překlenutí mezery mezi nabídkou a poptávkou po orgánech pomocí specializace na 3D tisk tkání, zejména ledvinové.

Zdroj: Tisková zpráva Vital 3D

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail