Návody na pokusy

Článků v rubrice: 75

Debrujáři Stříbrujáři

V roce 2014 věnovala Nadace ČEZ finanční dotaci Klubu mladých debrujárů ze Stříbra. Stříbrujáry nám představuje jejich vedoucí PhDr. Jitka Soukupová. Současně nabízí jeden z jejich oblíbených pokusů, který si můžete sami vyzkoušet doma, ve škole, v zájmovém kroužku. Debrujárský klub vznikl na podzim v roce 2002 a od té doby se postupně rozrůstá. Nyní již ve Stříbře pracují kluby tři.

Fotogalerie (6)
Debrujáři ze Stříbra na Dnech vědy a techniky v Plzni

 

Kdo jsou debrujáři?

Asociace malých debrujárů České republiky působí od 22. 9. 1992 a vznikla na základě zkušeností z Kanady a Francie. Slovo DEBRUJÁR je francouzského původu, vzniklo ze slov DÉBROUILLARD = šikovný, obratný a SE DÉBROUILLER = objevovat, pomoci si v těžkostech, umět si poradit. Debrujáři jsou chlapci a děvčata ve věku 7-19 let i jejich starší kamarádi, sourozenci, rodiče, učitelé, kteří mají zájem o vědu, techniku, a kteří stále něco vymýšlejí, objevují a experimentují. Tyto děti a jejich vedoucí jsou sdruženi v asociaci, která je také členem Mezinárodní federace malých debrujárů FIPD se sídlem v Quebecu v Kanadě.

 

Kdo jsou Stříbrujáři?

Protože jsme ze Stříbra, spojili jsme jméno města se slovem debrujár a vznikli STŘÍBRUJÁŘI = debrujáři ze Stříbra. Čím se můžeme pochlubit? Na schůzkách si navzájem předvádíme různé fyzikální a chemické experimenty s jednoduchými pomůckami, vyrábíme různé fyzikální modely a hračky, řešíme úlohy celoroční soutěže Pohár vědy, připravujeme se na místní, regionální, ale i celorepublikové a mezinárodní přehlídky a festivaly vědy, navštěvujeme science centra u nás i v zahraničí.
Na debrujárské pokusy nepotřebujete žádné složité přístroje, vystačíte s materiálem, který máte doma, denně ho používáte nebo ho koupíte v nejbližší prodejně potravin, papírnictví či drogerie.

 

Pokus „Tužky v pytlíku“
Téma: Polymery, pružnost

Trocha teorie
Makromolekulární chemie je odvětví chemie zabývající se polymery.Polymer (řec. polys = mnoho; meros = část) - v molekule se mnohonásobně opakuje jedna (homopolymery) nebo více (heteropolymery) základních stavebních jednotek − monomerů.

Pomůcky

Uzavíratelný plastový sáček Zip-up, voda, ostře ořezané tužky nebo pastelky, fotomiska.

 

Postup

Plastový sáček naplníme ze tří čtvrtin vodou a uzavřeme jej. Sáček držíme nad fotomiskou a propichujeme skrz naskrz ostře ořezanými tužkami nebo pastelkami. Je-li tužka hladká a ostře ořezaná, voda ze sáčku vůbec neuniká, takže fotomiska je jen „bezpečnostní opatření“.

 

Vysvětlení

Plastové sáčky Zip-up jsou vyrobeny z polymerů. Řetězce molekul, které polymer tvoří, jsou pružné, a proto tužku pevně obalí. Díky této pružnosti polymeru se okolí tužky vodotěsně uzavře a voda ze sáčku neuniká, ani když jím otáčíte.

 

Možné obměny

 Místo tužek a pastelek můžeme použít špízové špejle,
 můžete prozkoumat, jak výsledné chování ovlivní množství vody v sáčku a tvar tužek,
 zjistěte, kolik tužek nejvíce protáhnete sáčkem, než začne voda ze sáčku vytékat,
 ořežte si tužky velmi ostře a ověřte, že tuha v nich je pevná a nekýve se.

 

Čas

 Příprava pokusu a pomůcek: 3 minuty.
 Realizace pokusu: 4 minuty.
 Úklid: 3 minuty.
 Celkem: 10 minut.

 

Pokus můžete předvést kamarádům a vzpomenout si přitom na Stříbrujáry!

Jitka Soukupová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail