Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 219

Malá voda v západních čechách

Distribuční společnosti, které nás zásobují elektřinou, ji nenakupují jen od velkých výrobců, ale i od drobných provozovatelů jednotlivých elektráren, nebo dokonce mají elektrárny vlastní. Příkladem jsou tři malé vodní elektrárny Západočeské energetiky.

Fotogalerie (3)
Ilustrační foto

Černé jezero

Černé jezero, které společně s Čertovým jezerem je ledovcového původu, Leží ve výšce 1 008 m nad mořem, má povrch 1843 m2, hloubka dosahuje 40 m. Je největším jezerem v České republice a láká nejen přírodními krásami, ale i svým hydroenergetickým potenciálem. Už ve dvacátých letech se objevila studie s převratnou myšlenkou: postavit přečerpávací elektrárnu, první svého druhu v Československu. V květnu 1929 začaly stavební práce a už 6. 12. 1930 byla elektrárna uvedena do provozu, i když se většina prací prováděla ručně. Spodní nádrž leží na řece Úhlavě, celkový spád je 274 m.

Čeňkova pila

Elektrárna Čeňkova pila leží na soutoku říček Vydry a Křemelné ve výšce 630 m nad mořem. Jméno má po pražském podnikateli Čeňku Bubeníčkovi, který zde zřídil v 19. století vodní pilu a sklad dřeva. Když celý objekt přešel do majetku Kašperských Hor, požádala tato obec o povolení výstavby elektrárny. Vybavení bylo na tehdejší dobu velmi moderní a dnes můžeme zděnou kašnu s turbínou pod stříškou s charakteristickou věžičkou obdivovat jako technickou památku. Přívodní kanál podepřený masivními pilíři je dlouhý 105 m. Odpadní kanál k soutoku Vydry a Křemelné má délku 14 m.

Vydra

Pro fungování této elektrárny bylo důležité vybudovat nejprve Vchynicko-Tetovský plavební kanál, jehož autorem je známý Schwarzenberský stavitel Josef Rosenauer. Kamenité koryto Vydry neumožňovalo dopravovat dříví po vodních cestách až do Prahy a proto byl na Rokytský a Modravský potok napojen kanál, který ústil do Křemelné. Už na jaře 1801 se mohlo plavit dříví až do Kestřan a odtud do Prahy. Délka vlast-ního kanálu je 15 841 m s propojením
3 strouhami o délce 2 001 m, takže celkem 17 843 m. Ve 20. století postupně význam kanálu klesal a proto byla koncem 30. let vybudována vodní elektrárna Vydra. Řeka Vydra má na svém horním toku velký spád a značnou část roku i dost vody. Stavba elektrárny v blízkosti soutoku Vydry a Křemelné mezi obcemi Rejštejnem a Srní na Sušicku začala v roce 1937, v roce 1939 byla uvedena do provozu jako průtočná a do úplného provozu po dokončení akumulační nádrže v lednu 1942.
Voda z kanálu u Mechova se vede podzemním přivaděčem do akumulační nádrže u osady Sedlo. Z nádrže se voda vede přes vodní zámek tlakovým ocelovým potrubím (215 m) do elektrárny na břehu Vydry. Ve strojovně jsou 2 soustrojí s Francisovými horizontálními turbínami.

TIP PRO VÁS

V prostorách elektrárny Vydra je dnes stálá expozice "Šumavská energie". Návštěvní hodiny: květen, červen, září - středa a sobota 9-16 h | červenec a srpen - denně mimo pondělí 9-16 h. Mimo tyto měsíce lze návštěvu domluvit pro větší skupiny na tel. čísle: 019/700 67 63 nebo 019/700 29 03.

Eva Kepková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail