Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 219

Utopený deštný prales

V přehradních nádržích vodních elektráren hluboko v Amazonii hynou statisíce stromů a stávají se tak velkým zdrojem emisí CO2 a metanu, skleníkových plynů.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Vodní elektrárnu Balbina na řece Uatumã v srdci brazilské Amazonie, která byla dokončena v roce 1989, považují někteří experti na energetiku za nejhorší na světě. Utopila tisíce stromů, které teď v přehradní nádrži hnijí a produkují CO2 a metan – skleníkové plyny. Stromy zatopené vodou již CO2 neabsorbují, naopak jsou jeho zdrojem. Balbina má pět generátorů, instalovaný výkon 250 MW a zaplavila 2 360 km2. Domorodci, kteří na tomto území původně žili, se museli vystěhovat. Nyní vypalují další části pralesa, aby získali pole.

Zpráva IPCC z roku 2012 konstatovala, že při výstavbě a provozu přispívají vodní elektrárny k oteplování jen asi 0,5 % až 3 % ve srovnání s elektrárnami spalujícími uhlí, ropu nebo zemní plyn. To však platí jen pro vodní elektrárny postavené v chladných a suchých oblastech s relativně chudou vegetací. Zcela jiná je však situace u vodních elektráren budovaných v nížinných oblastech tropických deštných pralesů, kde bujná džungle hnijící pod vodou produkuje neobvykle velké množství emisí. Nížinné tropické pralesy jsou vysoce produktivní a obsahují více uhlíku než jiné lokality, což znamená, že při hnití uvolňují více CO2. V teplejším klimatu produkují více skleníkových plynů také mikrobi, kteří tráví organickou hmotu. Takových mikrobů jsou dva druhy - první se živí biomasou na dně vodní nádrže bez přístupu kyslíku a produkuje metan, zatímco druhý žije v prostředí bohatém na kyslík blízko pod hladinou a produkuje CO2. V obou případech jejich aktivitu podporují vyšší teploty. Metan je daleko účinnější skleníkový plyn než CO2. Podle IPCC má v průběhu dvaceti let 1 g metanu stejný tepelný účinek jako 86 g CO2.

Falešné předpoklady

Dříve existoval mýtus, že metan v přehradě natrvalo uvězní vysoká vrstva vody. Předpoklad je však mylný, protože například vstup vody do turbín v elektrárně Balbina je několik metrů pod hladinou, tedy právě v hloubce, kde se tvoří nejvíce metanu. Podle odhadu emituje přehrada Balbina každý rok na 39 000 tun metanu, což je dvojnásobek původně odhadovaného množství. Výsledky výzkumu ukazují, že kombinované emise CO2 a metanu jsou pro životní prostředí desetkrát horší, než by tomu bylo v případě uhelné elektrárny se stejnou výrobou elektřiny.

Brazílie pod přívalem kritiky obrací

Dnes jsme v hodnocení vodních elektráren v tropických oblastech mnohem kritičtější, než kdykoliv dříve. Většina vodních elektráren, které se dnes v tropech plánují či staví, je hlavně v oblastech nížinných pralesů. Jen v samotné Amazonii jsou plány na téměř 150 přehrad a dalších 72 se plánuje v Laosu a 50 v Kambodži. Výzkumníci použili satelitní snímky, aby zjistili rozsah hynutí stromů. Dospěli k závěru, že jen přehradní nádrž Balbina způsobuje hynutí statisíců stromů, které by dříve ročně absorbovaly 130 000 tun uhlíku. Další problém souvisí s tím, že spotřeba elektřiny v Brazílii stále roste a vodní elektrárny zajišťují až 80 % spotřeby. Dokonce sami představitelé elektrárenského průmyslu uznávají, že přehradní nádrž Balbina produkuje příliš mnoho skleníkových plynů a že je to špatný projekt. Již před dvěma lety brazilská vláda oznámila, že už nebude další velké vodní elektrárny budovat a země se v následujících letech zaměří na rozvoj dalších obnovitelných zdrojů - fotovoltaických a větrných elektráren. Podle brazilského národního energetického plánu by do roku 2026 měl instalovaný výkon v solárních a větrných elektrárnách v zemi dosáhnout více než 40 GW. Podíl velkých hydroelektráren na elektroenergetickém mixu země by měl postupně klesat a být nahrazen výrobou v solárních, větrných a malých vodních elektrárnách.

Zdroje:

Dado Galdieri: The sunken rainforest. New Scientist, 2019, č. 3248, s. 42-45

https://oenergetice.cz/zahranicni/brazilie-konci-vystavbou-obrich-hydroelektraren-vice-prostoru-dostanou-jine-oze

 

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail