Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 217

Akumulační teplárna Skupiny ÚJV

Světová spotřeba energie a tepla roste a díky plánům na snižování emisí CO2 se do výroby zapojuje stále více obnovitelných zdrojů energie (OZE). Jejich rytmus výroby je ale značně nepravidelný, takže už dnes ohrožují stabilitu přenosových sítí. Jedním z řešení, jak sítě stabilizovat a s energií rozumně hospodařit, je použití různých metod ukládání energie. Pokročilým technologiím akumulace se intenzivně věnuje i Skupina ÚJV, některé z nich nedávno vložila do originálního konceptu tzv. bezemisní teplárny. Pilotní zařízení tohoto typu by v Řeži mělo vzniknout do 10 let.

Fotogalerie (1)
Model akumulace a konverze (zdroj: Skupina ÚJV, Řež)

 

Ukládání energie do tepla

Demonstrační jednotka v Řeži bude komplexem zařízení, který bude využívat cca 2 MW elektřiny z fotovoltaických panelů instalovaných na plochých střechách budov v areálu ÚJV Řež. Takto získaná bezemisní elektřina bude přímo vyvedena do distribuční sítě, nebo bude, v čase přebytku elektřiny v síti, akumulována do tepelného zásobníku. Specialisté v Řeži řeší vhodnost různých materiálů pro akumulaci tepla. Nejvíce perspektivní se jeví ukládání tepla do skupenské změny slitiny hliníku a křemíku AlSi12. Elektřina se v tomto případě transformuje na teplo v odporových topných tyčích, umístěných přímo v zásobníku. V něm je umístěn také tepelný výměník, který umožní teplo ze zásobníku čerpat. Pro zpětnou přeměnu tepelné energie na elektrickou využije systém místo klasického parního oběhu oběh s oxidem uhličitým v tzv. superkritickém stavu (s CO2 při tlaku ≥ 7,4 MPa a teplotě nad 31 °C). Tento typ oběhu má oproti běžným parním turbínovým systémům výhodu zásadně menších rozměrů (tj. nižší investiční náklady a rychlý start turbíny) a velký rozsah provozních výkonů. Zbytkové teplo z tohoto oběhu se potom částečně využije k zásobování areálu ÚJV Řež teplem.

Pilotní jednotka v Řeži bude mít elektrickou účinnost okolo 35 %

 Pro komerční uplatnění ve větším měřítku systém předpokládá elektrickou účinnost 43 % – 45 %. V rámci testování kompletního energetického mixu řežského virtuálního energetického ostrova se bude alternativně vyrábět i „zelený“ vodík (získaný z energie z obnovitelných zdrojů), ze kterého se zpětně získá elektrolýzou elektřina nebo metanizovaný plyn. Stabilizaci celého systému zajistí záložní elektrochemický akumulátor.

 

Alena Rosáková

 

Schéma infrastruktury bezemisní teplárny (zdroj: Skupina ÚJV, Řež)

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail