Počítače a internet

Článků v rubrice: 108

Internet – země svobody?

Internet se čím dál tím víc stává světem, v němž někteří z nás tráví své hodiny a dny. Na internetu si můžeme s kamarády zajít do „hospody“ – diskusní místnosti na jednom z mnoha serverů – a popovídat si o čem se nám chce, zatímco fyzicky sedíme v pohodlí domova, neruší nás hluk či zakouřené prostředí, posloucháme svou oblíbenou hudbu, popíjíme, co nám chutná, a nemusíme řešit noční dopravu domů. Na internetu se můžeme seznámit, zajít si do „kina“ a popovídat si o filmu, ba dokonce se můžeme vrhnout i do virtuálního sexu – opět bez nepříjemných důsledků.

Fotogalerie (3)
Ilustrační foto

Lidé pomáhají lidem

Na internetu vznikají nové druhy svépomocných komunit – přátelských uskupení lidí z různých koutů země a někdy i světa, kteří sdílí své schopnosti a možnosti – taková komunita může mít právníka, lékaře, počítačového odborníka, kuchaře … Na internetu není problém najít člověka, který si s vámi ve tři v noci popovídá o tom, proč nemůžete usnout, nebo který vám poradí, jak si vzít hypotéku. Internetového světa využívají i pomáhající organizace – existuje řada internetových linek bezpečí a můžete dokonce navštívit i internetové kaple některých církví. Jen zpověď po internetu prý ještě stále není legální. Nevýhodou internetu samozřejmě je, že neumožňuje vizuální a fyzický kontakt, rozvoj moderních technologií však tento problém jistě brzy překoná. Už dnes není problém uspořádat internetovou konferenci s webkamerami – takže si účastníci mohou vidět do tváře, a Skype a jiné podobné produkty umožňují přímou verbální komunikaci.

Svoboda už není neomezená

Internet už také není zcela nestřeženou zónou – byť je ještě pořád „zemí svobody“, v některých státech, jako například v Číně, na vás číhají internetoví „policisté“, kteří nejen že cenzurují, k jakým informacím se dostanete, ale dohlížejí také na informace, které poskytujete. Na internetu samozřejmě také operují „rebelové“ a zločinci – hackeři, kteří obchází bezpečnostní složky – ti první spíše pro zábavu, ti druzí proto, aby se obohatili. Internet má zkrátka i své podsvětí s prostitucí, pornografií a zločinem.

Virózy

Hitem poslední době jsou takzvané „virální kampaně“ – jde o to, že autor kampaně vyšle zprávu či informaci a ostatní uživatelé internetu si ji pak předávají mezi sebou. Musí jít samozřejmě o něco dostatečně zajímavého a vtipného – na tomto principu fungují například parodie na známé reklamy, které si často platí samy zadavatelské firmy. Virální kampaně však využívají i politici – manželé Clintonovi se například nechali natočit ve slavné scéně jednoho amerického seriálu a „vtipné“ video pak umístili na internet – během krátké doby ho zhlédlo mnohem víc lidí, než kolik by jich kdy koukalo na politický pořad v televizi.

Svět sám pro sebe

Internet se už dávno stal samostatným světem, ve kterém najdeme snad všechno, co v tom skutečném. Přitom lidem nebere touhu setkávat se osobně – naopak, lidé, kteří se setkávají přes internet, často pořádají i srazy ve skutečném světě, domlouvají se na návštěvách při cestování a internet jim tak otevírá dveře skoro do celého světa. Obavy některých psychologů, že internet sníží „skutečnou“ mezilidskou komunikaci, se tak nenaplnily. Jedno obrovské riziko v sobě však internet skrývá – tak jako je pro nás nyní synonymem svobody, prostorem, na němž se můžeme dozvědět všechno, může se, jakmile si vlády a některé organizace uvědomí jeho moc – a to už se děje – stát také obrovským nástrojem k manipulaci. Stejně jako se po internetu může rychle rozšířit pravda, může se po něm rozšířit i lež. Stejně jako ve skutečném světě bychom tedy i v internetové komunikaci měli bojovat za zachování základní lidské morálky – do světa internetu před nespravedlností a nesvobodou neutečeme – pokud ji budeme ignorovat ve skutečném světě, najde si nás a porazí nás i ve „svobodné zemi internetu“. Také časopis 3. pól se brzy stane zcela součástí internetového světa – světa moderního, nového a stále se proměňujícího. Světa, který vlastně spoluvytváříme.

Ivana Kuglerová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail