Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Google Earth

Určitě jste již někdy v televizi viděli animované záběry krajiny, ať už reálné (například během zpráv o počasí), nebo virtuální ve sci-fi příbězích. Není tomu tak dlouho, co se na populárním serveru GOOGLE objevila sekce EARTH, umožňující prohlédnout si na satelitních snímcích jakékoliv místo na zeměkouli.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Satelitní snímky – meteo-rologické i špionážní – jsou sice na internetu již hezkou řádku let (zkuste třeba www.globalsecurity.org/eye/index.html), ale EarthGoogle představuje úplně odlišnou kategorii. Nejde o prohlížení jednotlivých snímků, ale o plynulé „cestování“ doslova z jednoho konce světa na druhý. Některá místa můžete prohlížet v rozlišení, které doslova bere člověku dech. V New Yorku nebo v Paříži rozeznáte nejen Brooklynský most nebo Eiffelovku, ale i jednotlivé chodce. Na pražských snímcích jsou patrná auta na ulicích, rozlišení na snímcích většiny ostatních míst dovolí rozpoznat větší bloky budov.

K satelitnímu putování po zeměkouli je třeba nejprve nainstalovat speciální prohlížeč. Nejde o nic složitého: otevřeme stránku earth.google.com
(obr. 1) a v menu zvolíme položku Downloads. Uprostřed další stránky vybereme hned první položku Google Earth, u níž není třeba ani registrace. Objeví se tři možnosti, z nich zvolíme prostřední stisknutím tlačítka Download Googleearth.exe. Tato verze je určena pro operační systém Windows 2000 a Windows XP. Dalším krokem je kliknutí na odkaz „click here to start it“, který se objeví v záhlaví následující stránky. V otevřeném okně pak zvolíme buď přímé spuštění programu, nebo raději jeho uložení na pevný disk. Tím je příprava hotová a můžeme začít cestovat.

Po spuštění programu se objeví titulní stránka (obr. 2) se třemi okny – hlavní okno se zeměkoulí, levý pruh s možností vlastní volby zobrazovaných informací a lišta s ovládacími prvky programu. Ovládání prohlížeče je velmi jednoduché a intuitivní, takže funkce jednotlivých prvků uvedeme jen ve stručném přehledu (obr. 3):
1. Nastavení vybraných informací, doporučujeme zaškrtnout Borders (hranice států) a Terrain (umožňuje plastické zobrazení terénu).
2. Přibližování a vzdalování od zemského povrchu. Stejného výsledku dosáhneme i rolováním kolečkem myši.
3. Horním tlačítkem otáčíme snímkem kolem osy doleva. Spodním tlačítkem N se snímek samočinně natočí tak, aby jeho severní okraj byl nahoře.
4. Posunování snímku zvoleným směrem. Totéž můžeme udělat i přímým posunováním snímku pomocí myši.
5. Horním tlačítkem otáčíme snímkem kolem osy doprava. Spodní tlačítko nastaví snímek do vodorovné polohy (pohled shora).
6. Naklánění satelitního snímku, na kterém se zobrazí plastické zobrazení krajiny. Toto zobrazení je zvlášť působivé v hornatých oblastech. Kombinací naklonění, zvětšení a posunování můžeme „prolétat“ nad krajinou v různých výškách a z různých směrů.

Další komentáře k obsluze prohlížeče již nejsou třeba. Všechno ostatní závisí na chuti a zájmu virtuálního cestovatele „vznášet se“ nad rodnou obcí, navštívit naše hlavní město, projít se po pařížských bulvárech, objevit Cheopsovu pyramidu, připomenout si prázdninovou túru v rakouských Alpách nebo si prohlédnout místo, kam se chytáte na příští dovolenou. Kdo si jednou vyzkouší bloudění mezi horskými velikány nebo třeba „průlet“ Grand Canyonem, má o zábavu na dlouhé minuty postaráno! Místo dalších slov nabízíme raději pro inspiraci několik snímků z našich luhů a hájů.
Česká republika z vesmíru (zapnuto zobrazení státních hranic) (obr. 4)
Velmi působivě vypadá plastické zobrazení Vysokých Tater, snímky pocházejí z doby před ničivými polomy v podhůří (obr. 5)
Areál jaderné elektrárny Dukovany, v horní části snímku přehrada Dalešice (obr. 6)
Areál jaderné elektrárny Temelín, (obr. 7)
Pražská letenská pláň s fotbalovým stadionem Sparty, uprostřed ulice Milady Horákové (obr. 8)

JaK
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail