Počítače a internet

Článků v rubrice: 108

Energie, technika, fyzika (6)

Aldebaran je nejjasnější hvězda v souhvězdí Býka. Stránka www.aldebaran.cz , jejímž patronem je katedra fyziky Fakulty elektrotechniky ČVUT, má jednoduchý design, ale „nabitý“ obsah.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Jak napovídá adresa, je stránka z větší části věnována astronomii. V oddíle „Galerie“ jsou krátké životopisy desítek fyziků (včetně všech nositelů Nobelových cen za fyziku) a řada působivých astronomických snímků. Filmové šoty a nápadité animace najdete v sekci „Animace“ – jsou zde dokonce i autentické záběry z výbuchů atomových bomb svržených na Hirošimu a Nagasaki. Oddíl „Různé“ nabízí ke stažení texty přednášek s tematikou astrofyziky a fyziky plazmatu a sbírku mnoha odkazů (hvězdárny, astronomické instituce). I pro naprostého laika je nejzajímavější oddíl „Fyzika“. Každá z osmi kapitol je zpracována srozumitelně a navíc je doplněna spoustou náčrtů, grafů a hlavně fotografií. Součástí jsou také základní informace o nejvýznamnějších kosmických sondách. V rozsáhlém a přitom přehledně uspořádaném materiálu se zájemce dozví o konstrukci hvězdářských dalekohledů, o planetách sluneční soustavy, o vzniku a vývoji hvězd, o teorii relativity atd. Například i to, že v letošním roce uvidíme dvě úplná zatmění Měsíce – 4. května a 28. října.
Laboratorní průvodce http://www.labo.cz/mftabulky.htm je užitečným pomocníkem studenta, laboranta i technika. Jsou v něm soustředěny údaje z širokého spektra oblastí. V tabulce jsou uvedeny číselné hodnoty desítek základních fyzikálních konstant, on-line převodník slouží k rychlému převodu mezi různými jednotkami. Další on-line programy kreslí grafy funkcí, řeší kvadratické rovnice, počítají hmotnosti molekul či koncentraci roztoků. Jsou zde stopky s budíkem, tabulka znaků ASCII i barevný kód odporů. V rejstříku jednotek se dozvíte i o mnoha archaických jednotkách, s nimiž se už setkáváme jen ve starých románech – nebo snad víte, co to byl kvintlík nebo látro?
Před časem jsme se seznámili s „leteckou“ stránkou http://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/airplane/shortp.html , adresou http://www.jrotc.org/structure_of_airplane.htm se ještě vracíme ke stému výročí prvního letu bratří Wrightů. Jasný, stručný a srozumitelný text vysvětluje, proč vlastně letadlo létá, jak se řídí, jak pracuje proudový motor nebo jaké navigační pomůcky piloti při letu používají.

JaK
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail