Počítače a internet

Článků v rubrice: 108

HYPERPhysics

Kdo se delší dobu pohybuje na internetu a zabývá se důkladněji určitým problémem, zjistí zajímavou věc. I když se nějakému tématu věnují tisíce autorů, některé webové stránky mají výsadní postavení – směřují k nim odkazy z velkého množství jiných stránek.

Fotogalerie (3)
Ilustrační foto

V oblasti fyziky patří k těmto exkluzivním zdrojům informací stránka s názvem HYPERPHYSICS. Najdeme ji na několika různých adresách, například http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.html . V porovnání s řadou jiných stránek podob-ného zaměření má HYPERPHYSICS velmi přehlednou strukturu ve formě rozvětvených diagramů. Úvodní stránka je členěna na 10 kapitol: mechaniku, termiku, fyziku pevných látek, akustiku, elektřinu a magnetismus, optiku, teorii relativity, kvantovou fyziku, jadernou fyziku a astrofyziku. Kliknutím na vybranou kapitolu ze zobrazí další diagram, který kapitolu podrobně člení na jednotlivá témata. Stačí tedy tři kliknutí a jsme většinou u cíle.
Jednotlivé pojmy jsou vysvětlovány stručně a výstižně. V případě potřeby je text doplněn jednoduchými náčrty, schématy a grafy. Nechybí pochopitelně ani nezbytné vzorečky, ale skutečně jen nezbytné. Hyperphysics nemá v úmyslu návštěvníka zavalit fakty, ale především ukázat souvislosti mezi jednotlivými pojmy a jevy, včetně některých technických aplikací. Proto je v pravé části obrazovky neustále k dispozici slovníček pojmů a také samotný text je „prošpikován“ odkazy na další stránky. Navigace je jednoduchá, bez efektních blikajících tlačítek a reklamních banerů, takže se můžeme plně soustředit na obsah.
Potřebujeme například zjistit, jak funguje elektromotor? Na úvodní stránce zvolíme „Electricity and Magnetism“, poté „Applications“ a v poslední nabídce s přehledem aplikací vybereme „Electric Motor“. Pak máme na výběr motor na stejnosměrný proud (DC), nebo na proud střídavý (AC). Stručné charakteristiky s odkazy na další podrobnosti jsou doplněny schématickými náčrtky.
Kromě základních stránek však HYPERPHYSICS obsahuje „Index“ s odkazy na mnoho desítek pojmů. Upřímně řečeno, přehlednost tohoto „Indexu“ je nevelká, vyhledání pojmu podle abecedy nebo podle tématu dá někdy mnohem víc práce než systematické procházení stránek. V řadě kapitol jsou on-line kalkulačky pro výpočty různých veličin a ukázkové příklady, tabulky apod. A pokud by se snad objevily nějaké mezery v matematických znalostech, není nic ztraceno. Hned na úvodní stránce je nenápadný odkaz na obdobně řešenou encyklopedii matematiky HYPERMATH.
Jednou jsme v hodině fyziky debatovali, jestli mohou alternativní zdroje energie plně nahradit klasické tepelné nebo jaderné elektrárny. Fyzikální zákony říkají, že nikoliv – problémem alternativních zdrojů je velmi malá hustota energie, např. solární nebo větrné. Abych studentům aspoň částečně otázku hustoty energie přiblížil, chtěl jsem se zmínit o Poyntingově vektoru. Ve své knihovně jsem o něm bohužel nenašel žádné podrobnosti, pomoc nabídla až webová stránka HYPERPHYSICS. Stačilo zvolit „Electricity and Magnetism“, pak „EM Waves“ a kapitolka o hustotě energie se zjevila i s hledaným Poyntingovým vektorem.
Mám tedy k této stránce přímo osobní vztah, rád jí využívám – a doporučuji.

JaK
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail