Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Češi jsou nakloněni technologickému vylepšení člověka

Podle aktuálního průzkumu by si drtivá většina Čechů (95 %) přála vylepšit své tělo, pokud by to bylo možné. Spousta respondentů se ale také domnívá, že augmentace lidského těla bude dostupná pouze bohatší vrstvě a přinese ohrožení ze strany kybernetických útoků. Proces přetvoření nebo vylepšení psychických a fyzických schopností člověka je díky vývoji digitálních technologií, které se staly běžnou součástí všedního života, realističtější než kdy dříve.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Kaspersky)

Nový průzkum mezi tisícovkou českých respondentů, jehož výsledky byly uveřejněny v polovině září, naznačuje velké nadšení lidí pro augmentaci člověka – proces rozšiřování či vylepšování lidského těla pomocí technologií. Průzkum zadaný kyberbezpečnostní společností Kaspersky zjistil, že 95 % dotázaných Čechů by změnilo určitou část svého těla, pokud by mohli. Nadpoloviční většina (51 %) by navíc uvažovala o jeho technologickém vylepšení – buď trvalém, nebo dočasném. 

Propojit tělo s telefonem! 

Rozsáhlá studie na vzorku 14 500 respondentů z 16 zemí Evropy a severní Afriky zjistila, že nejvíce svolní k vylepšení svého těla jsou vedle Čechů také Italové (94 %). Naopak stejný názor zastává jen 33 % Britů. Někteří respondenti by dokonce chtěli své tělo propojit se svým chytrým telefonem. Většina lidí měla jasno ohledně toho, k čemu by se augmentace lidského těla měla používat: pro dobro lidstva. 53 % lidí uvedlo, že by měla být využita ke zlepšení kvality života. Obecně bylo v každé zemi cílem jakékoliv augmentace člověka vylepšení celkového fyzického zdraví (40 %) nebo zraku (33 %). Z Čechů si 34 % dotázaných přeje augmentaci těla s cílem zvýšení atraktivity, zatímco 20 % by chtělo zlepšit inteligenci a mozkové funkce. 

Téma augmentace zároveň vzbuzuje obavy 

Velká část dotázaných Čechů (86 %) se bojí, že by jejich tělo mohlo být napadeno hackery; 77 % se domnívá, že vylepšování těla bude dostupné pouze pro bohaté. To, co se dříve zdálo jen jako výplod fantazie autorů science-fiction, se pomalu stává realitou. „Augmentace lidského těla patří k jednomu z hlavních technologických trendů dneška. Dílčí aspekty se již běžně používají v každodenní praxi v oblastech, jako je zdravotnictví, sociální péče, sport, vzdělávání nebo doprava. Jako konkrétní příklady můžeme uvést exoskelety pro hasiče nebo biotisk orgánů. Obavy řady lidí jsou ale na místě, vzhledem k tomu, že nadšenci testují limity toho, co je možné. Proto je nutné pro augmentaci vytvořit a přijmout všeobecně platné standardy, aby mohlo lidstvo plně využít jejího potenciálu a zároveň minimalizovat jakákoliv rizika,“ říká Marco Preuss, ředitel evropského týmu GReAT společnosti Kaspersky. 

Z průzkumu dále vyplynulo:

  • Augmentaci lidského těla jsou nejvíce otevřeni lidé z jihu Evropy, konkrétně ze Španělska, Portugalska, Řecka a Itálie.
  • Neskeptičtější k lidské augmentaci jsou Britové (36 %) a Francouzi (30 %), kteří se staví proti tomuto konceptu. Více než polovina Francouzů (53 %) a Britů (52 %) je přesvědčena, že augmentace bude nebezpečná pro společnost. Totéž si v průzkumu myslelo průměrně celkem 39 % dotázaných.
  • Augmentace těla s cílem vyšší atraktivity je lákavější spíše pro ženy (36 %) než pro muže (25 %). Naopak muži by více než ženy toužili po větší síle (23 % oproti 18 %).
  • Bezmála polovina (47 %) dotázaných by byla pro vládní regulaci augmentace lidského těla. Regulaci ze strany státu jsou nejvíce nakloněni Britové (77 %), naopak Řekové s tím nesouhlasí (17 %). Z Čechů se pro vládní regulaci v průzkumu vyslovilo 51 % dotázaných.
  • Třetina lidí (33 %) je myšlenkou augmentace člověka „nadšená“, přičemž ale u žen (21 %) se častěji než nadšení objevuje znepokojení.
  • Více než polovina (52 %) Čechů si nepřeje, aby se augmentace lidského těla používala v rámci vojenství. 

Psychologická stránka 

Pro profesora Juliana Savulescu z univerzity v Oxfordu je psychologická stránka augmentace to nejzajímavější – vylepšování kognitivních a morálních kvalit člověka. „Jednou z největších hrozeb, kterým čelíme, je nevyváženost lidského chování, a to včetně morálky. Augmentace člověka by tuto nerovnováhu mohla dále umocňovat, a proto je myslím pro vlády důležité, aby využily augmentaci k vytvoření lepších všeobecných podmínek,“ komentuje profesor. „Předpokládám, že většina lidí bude ochotna podstoupit svoji augmentaci, pokud se bude jednat o malé zásahy, protože v ní spatří ekonomické nebo zdravotní výhody. Technologické inovace nebyly nikdy v historii z počátku přijímány s nadšením. Postupem času si je ale lidé osvojují, protože si uvědomují, že jde o jejich živobytí, práci nebo dokonce národní bezpečnost,“ dodává Zoltan Istvan, spisovatel a zakladatel strany Transhumanist Party. 

Průzkum 

Průzkum provedla agentura Opinium Research mezi 9. a 27. červencem 2020. Zúčastnilo se jej 14 500 dospělých ze 16 zemí – České republiky, Rakouska, Belgie, Dánska, Francie, Německa, Řecka, Maďarska, Itálie, Maroka, Nizozemí, Portugalska, Rumunska, Španělska, Švýcarska a Velká Británie. 

O společnosti Kaspersky

Kaspersky je mezinárodní společnost zabývající se kybernetickou bezpečností, která byla založena v roce 1997. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail