Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Top 10 podivných věcí, které byly hacknuty

Protože technologie zabírají stále významnější část našeho života, jsou také stále bližší (a častější) nejrůznější počítačové hrozby. Někdy nás hackeři překvapí tam, kde to nejméně očekáváme. Firma Atlas VPN sestavila seznam deseti nejpodivnějších věcí, které dosud kdy byly hacknuty.

Fotogalerie (1)
Třeba to není jen chytrý vysavač. Třeba je to odposlouchávací zařízení... (zdroj Pixabay)

Kasino hacknuté pomocí teploměru rybí nádrže

Každý ví, že počítače a chytré telefony jsou náchylné k hackům. Ale mysleli jste si někdy, že hackeři mohou ukrást data pomocí inteligentního teploměru? To je přesně to, co se stalo kasinu v Severní Americe. Kyberneti našli a zneužili zranitelnost v inteligentním teploměru používaném ke sledování teploty vody rybí nádrže v hale kasina a získali tak přístup k síti. Poté našli databázi, která zřejmě obsahovala informace o největší klientele kasina spolu s dalšími osobními údaji. Hackeři přetáhli databázi ze sítě přes termostat až do cloudu. V podstatě ji ukradli.

Baby monitory umožňují hackerům komunikovat s dětmi

Poslední věcí, kterou chce každý rodič, je ohrožení jeho dětí. Získání inteligentního dětského monitoru to však může udělat! V jednom případě se hacker vloupal do bezdrátového systému používaného v texaské rodině ke sledování jejich čtyřměsíčního syna. Hacker do systému baby monitoru začal křičet sprostá slova. Když rodičovský pár, který v době akce zrovna ležel v posteli, rozsvítil světlo, aby šel do dětského pokoje zkontrolovat dítě, zapnul se jejich vlastní fotoaparát. Hacker začal hrozit, že dítě unese. Naštěstí nebyla přítomna žádná fyzická hrozba, takže to byly jen slovní výpady. V jiném případě rodina v Minnesotě našla fotografie svého dítěte zveřejněné na cizím webu - byly ukradené prostřednictvím dětského monitoru.

„Chytré“ dětské hračky klasifikované jako zařízení pro nezákonný dohled

Kromě dětských monitorů, také „chytré“ hračky nesou mnoho počítačových rizik. V Německu byla zakázána inteligentní panenka Moje přítelkyně Cayla, protože bylo zjištěno, že ji lze snadno hacknout prostřednictvím připojení Bluetooth. Hacker pak mohl poslouchat konverzace v místnosti nebo komunikovat přímo s dítětem. Německá federální síťová agentura klasifikovala Caylu jako „nelegální špionážní aparát“'. 

V jiném případě se dostaly pro různá bezpečnostní porušení pod drobnohled CloudPets, roztomilé plyšové hračky ve formě různých zvířátek. Vědci zjistili, že hračka může být použita k přenosu hlasu hackera prostřednictvím připojení Bluetooth. Výzkumníci to ověřili tak, že hackli jednu z hraček a nechali si objednat krmivo pro kočky z nedalekého obchodu.

Hackerem kontrolované sexuální hračky

Sex je jedna z nejosobnějších věcí, které jako lidé děláme. Hackeři však mohou vaše intimní chvíle proměnit v noční můru. Sexuální hračka Panty Buster pro ženy byla vyhodnocena jako zranitelná. Kdykoli chce osoba používající Panty Buster někomu předat kontrolu nad hračkou, například svému partnerovi, nechá aplikaci vytvořit odkaz. Vygenerované odkazy však bylo snadné uhodnout, což umožnilo ovládat hračku prakticky komukoli na internetu.

Vysavač jako špionážní zařízení

Tým výzkumníků z National University of Singapore a University of Maryland hacknul vysavač a proměnil ho v tajné odposlouchávací zařízení, přestože nemělo mikrofon. Místo toho, aby využívali zranitelnosti vakuové technologie, využívali přidané výhody vakua. V tomto konkrétním případě to byly senzory detekce a měření vzdálenosti (LiDAR), které vysavači pomáhají v navigaci a mapování jeho okolí.

 

Díky využití senzorů LiDAR byli schopni zachytit vibrace vytvářené zvukovými vlnami, které mohly být následně zpracovány pro obnovení skutečné konverzace v místnosti i zvuku přicházejícího z televizoru s přesností neuvěřitelných 90 %. Stejné techniky by mohly být potenciálně zneužity na jakémkoli zařízení obsahujícím senzory LiDAR. V tomto případě se nejedná o první použití laserové technologie k odposlechu. Během studené války byly laserové mikrofony běžně používány jako špionážní zařízení, protože byly prakticky nezjistitelné.

Váš chytrý televizor vás sleduje

Chytrá televize je dalším zařízením ve vašem domě, které je náchylné k hackerům. FBI vydala varování pro uživatele chytrých televizí, že jejich milovaná zařízení mohou být použita k jejich sledování a odposlouchávání. Kromě toho, že již výrobci televizorů a vývojáři aplikací mohli zabudovat systémy k vašemu sledování, může nezabezpečená chytrá televize fungovat také jako brána pro hackery, aby se dostali do vašeho domova přes router. Dostanou se pak k vašemu počítači a dalším zařízením. A co víc, hackeři mohou převzít kontrolu nad vaší chytrou televizí a ovládat ji na dálku změnou kanálů, kdykoli se jim zachce, nebo v horším případě – sledovat vás pomocí kamery a mikrofonu chytré televize.

Hororové mytí aut

Nejen chytré domácí spotřebiče a hračky jsou náchylné k hacknutí. Také průmyslová zařízení tím mohou trpět. V experimentu se výzkumníci nabourali do systému PDQ Laser Wash v automatické myčce aut. Tým našel několik dálkově ovladatelných funkcí, které by při zneužití mohly ohrozit život uživatelů myček. Hackeři by například mohli převzít funkce dveří hangáru, aby uvěznili vozidlo uvnitř, odstranit bezpečnostní signály, převzít ovládání mechanických ramen a bušit do vozidla, či  nasměrovat proudy vody na dveře vozidla, aby zabránili cestujícím vystoupit.

Topný systém hacknutého bytu nechává lidi mrznout

Představte si, že kvůli kyberzločincům ztratíte kontrolu nad vytápěním. Mohlo se to stát. Vlastně už se to stalo. Útok distribuovaného odmítnutí služby (DDoS) narušil nejméně dva bloky topných systémů a teplovodních systémů v Lappeenranta ve Finsku. DDoS je běžný kybernetický útok, jehož cílem je znepřístupnit online službu tím, že ji zahltí záplava internetového provozu. V reakci na kybernetické útoky se systémy restartovaly, ale opakovaně, ve smyčce. Systém se nakonec vypnul, takže lidé v postižené oblasti více než týden mrzli. Kyberzločinci by také mohli zablokovat termostaty a požadovat výkupné. Dokud nezaplatíte, nebudete topit.

Tornádové sirény hacknuté před velkou bouří

Dvě města v severním Texasu, DeSoto a Lancaster, měla hacknuté systémy sirén varujících před tornády právě ve chvíli, kdy byla ohlášená velká bouře. Mezi 02:30 a 04:00 místního času spustil hacker ve městech více než 30 varovných sirén, což uprostřed noci vyvolalo paniku. Kvůli hacku byly systémy odpojeny ráno těsně předtím, než měla oblast zasáhnout bouře. Naštěstí se během bouře žádná tornáda nevytvořila, takže sirény nebyly potřeba.

Smrtící hack kardiostimulátoru

Někdy mohou být hacky životu nebezpečné. Výzkumníci z WhiteScope zjistili, že některé kardiostimulátory na trhu mají řadu zranitelností, které je vystavují nebezpečí napadení. Pokud by k napadení došlo, kyberzločinci by mohli ovládat kardiostimulátory tak, že zadrží výboje, které pacientovo srdce potřebuje, nebo jim naopak pustí výboje ve chvíli, kdy to pro srdce může být nebezpečné. Nebo dokonce mohou způsobit vybití baterie zařízení.

Jak se proti hacknutí „chytrých“ věcí bránit

Udržujte své zařízení aktuální. Vždy nainstalujte nejnovější aktualizace softwaru, kdykoli budou k dispozici. Aktualizace softwaru často obsahují opravy a záplaty chyb a dalších zranitelností, které mohou být v softwaru přítomny.

Měňte výchozí heslo a uživatelské jméno. Změna hesla a uživ+      atelského jména chytrého zařízení je jedním z nejjednodušších způsobů, jak jej ochránit před možnými útoky. Výchozí hesla a uživatelská jména, která jsou součástí mnoha produktů internetu věcí (IoT), lze snadno uhodnout. Používejte složité a jedinečné heslo skládající se z malých a velkých písmen, číslic a dalších symbolů.

Povolit dvoufaktorové ověřování. Povolte dvoufaktorové ověřování v aplikacích vašeho chytrého zařízení. Přidává vrstvu zabezpečení a zajišťuje, že nikdo nemá přístup k vašim účtům, aniž by předložil další potvrzující informace. I když hackeři proniknou do vašeho účtu, nebudou se moci přihlásit k vašemu účtu bez externího potvrzení.

Pokud je to možné, používejte VPN (Virtual Private Network, virtuální domácí soukromou síť). I když VPN nemusí být kompatibilní se všemi chytrými zařízeními, váš počítač, telefon nebo televize z něho mohou těžit. VPN změní vaši skutečnou IP adresu a odešle vaše data prostřednictvím šifrovaného připojení, což vám poskytne další vrstvu online zabezpečení a soukromí. (Firma Atlas VPN nabízí aplikace pro váš počítač, mobilní telefon a také zařízení Android TV a Amazon Fire TV, takže je můžete všechny chránit jediným předplatným.)

Zhodnoťte, zda opravdu potřebujete chytré zařízení. Kdykoli si pořizujete chytré zařízení, zvažte výhody oproti rizikům. Zatímco chytrý telefon je v dnešním světě víceméně nutností, chytrá hračka s pochybnou bezpečností může přinést více škody než radosti.

Víte, že

IoT malwarové útoky celosvětově vzrostly v roce 2020 o 66 % na více než 50 milionů případů?

 

Zdroj:  https://atlasvpn.com/blog/top-10-strange-things-that-got-hacked

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail