Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Česko má čtvrtou nejlepší elektronickou bezpečnost na světě

Index digitální kvality života společnosti Surfshark ukazuje, že Česká republika má 4. nejlepší elektronickou bezpečnost na světě, zatímco v celkovém indexu se umístila na 25. místě. Index DQL (Digital Quality of Life) je každoroční studie, která řadí 121 zemí podle jejich digitální pohody na základě pěti hlavních ukazatelů: kvalita internetu, dostupnost internetu, elektronická bezpečnost, elektronická infrastruktura a elektronická správa. Pátý ročník indexu digitální kvality života (DQL) společnosti Surfshark řadí Česko na 25. místo na světě, což je stejný výsledek jako v loňském roce. Z 5 pilířů indexu si Česko vedlo nejlépe v e-security, obsadilo 4. místo, zatímco nepříliš dobře v e-governmentu, kde se umístilo na 48. místě. Je na 27. místě v dostupnosti internetu, 31. v e-infrastruktuře a 45. v kvalitě internetu. V celkovém Indexu Česko předčí Slovensko, které je na 33. místě. Evropské země vedou svět v digitální kvalitě života, Česko je v regionu na 19. místě. Více info na: https://surfshark.com/dql2023

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

V mnoha zemích se „digitální kvalita života“ sloučila do širšího konceptu celkové „kvality života“. Neexistuje žádný jiný způsob, jak to nyní rozklíčovat, protože tolik každodenních činností, včetně práce, vzdělávání a volného času, se odehrává online. Proto je klíčové přesně určit oblasti, ve kterých se digitální kvalitě života v zemi daří a kterým je třeba věnovat pozornost, což je přesný účel indexu DQL, vysvětluje společnost Surfshark.

Česko je v e-zabezpečení čtvrté na světě – stejně jako loni

Pilíř elektronické bezpečnosti měří, jak dobře je země připravena čelit kyberkriminalitě, a také to, jak pokročilé, jsou zákony dané země na ochranu údajů. V tomto pilíři Česko předčí Slovensko (16.) i Slovinsko (28.). Česko je vysoce připraveno bojovat proti kyberkriminalitě, a protože je členem EU a podléhá GDPR, má země vynikající zákony na ochranu osobních údajů.

Kvalita internetu v Česku je o 8 % vyšší než celosvětový průměr

Pevný internet má v Česku průměrnou rychlost 115 Mb/s. (Abychom to uvedli do perspektivy: nejrychlejší pevný internet na světě – singapurský – má rychlost 300 Mb/s. Nejpomalejší pevný internet na světě – jemenský – má rychlost 11 Mb/s.)

Mobilní internet má průměrnou rychlost 74 Mb/s. Nejrychlejší mobilní internet — Spojené arabské emiráty — má rychlost 310 Mb/s, zatímco nejpomalejší mobilní internet světa — Venezuela — má 10 Mb/s.

Od loňského roku se rychlost mobilního internetu v Česku zlepšila o 11 %, zatímco rychlost pevného širokopásmového připojení vzrostla o 21 %. Ve srovnání se Slovenskem je ale český mobilní internet o 2 % pomalejší, zatímco pevné širokopásmové připojení je o 25 % pomalejší.

Internet je v Česku v porovnání s ostatními zeměmi cenově dostupný

Češi musí pracovat 1 hodinu 16 minut měsíčně, aby si mohli dovolit pevný širokopásmový internet. I když je to méně než průměr, je to 4krát více než v Rumunsku, které má nejdostupnější pevný internet na světě (Rumuni musí pracovat 18 minut měsíčně, aby si to mohli dovolit).

Češi musí odpracovat 53 minut 29 sekund měsíčně, aby si mohli dovolit mobilní internet. To je 3krát více než v Lucembursku, které má nejdostupnější mobilní internet na světě (Lucemburčané musí pracovat 16 minut měsíčně, aby si to mohli dovolit).

Česko je 31. v e-infrastruktuře a 48. v e-governmentu

Pokročilá e-infrastruktura lidem usnadňuje používání internetu k různým každodenním činnostem, jako je práce, studium, nakupování atd. Tento pilíř hodnotí, jak vysoká je penetrace internetu v dané zemi a také její síťová připravenost (připravenost na využívání výhod informačních a komunikačních technologií). Internetová penetrace v Česku je poměrně vysoká (87 %, což je 55. místo na světě) a země je na 24. místě v připravenosti sítě.

Pilíř e-governmentu ukazuje, jak pokročilé jsou vládní digitální služby a úroveň připravenosti na umělou inteligenci (AI), kterou země prokazuje. Český e-government je nad celosvětovým průměrem.

Globálně je internet dostupnější než loni

Pevný internet je o 11 % dostupnější než loni — lidé musí v průměru pracovat o 42 minut méně měsíčně, aby si ho mohli dovolit.

Mobilní internet je o 26 % dostupnější než loni — lidé musí pracovat o 41 minut méně, aby si ho mohli dovolit.

Metodologie

Index DQL 2023 zkoumal 121 národů (92 % celosvětové populace) na základě pěti hlavních pilířů, složených ze 14 ukazatelů. Studie je založena na otevřených informacích Organizace spojených národů, Světové banky a dalších zdrojů. Letošní studie zahrnuje o čtyři země více než DQL 2022. Metodika: https://surfshark.com/dql2023/methodology 

Surfshark

Surfshark je společnost zabývající se kybernetickou bezpečností zaměřená na vývoj humanizovaných řešení pro ochranu soukromí a zabezpečení. Sada Surfshark One obsahuje jednu z mála VPN kontrolovaných nezávislými bezpečnostními experty, oficiálně certifikovaný antivirus, soukromý vyhledávací nástroj a systém upozornění na únik dat. Surfshark je uznáván jako volba nezávislého editora pro nejlepší hodnotu VPN 2023. Navštivte naše centrum výzkumu na adrese: surfshark.com/research  

Celý profil Česka ve zprávě o digitální kvalitě života 2023 a interaktivní nástroj pro srovnání zemí najdete zde: https://surfshark.com/dql2023?country=CZ

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail