Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Škola přežití II.
Zkoušky z nejtěžších a jak na ně

Zkouška je prý od slova zkusit. Spíše však pochází ze slova zkoušet. Většinou totiž nikomu nejde o to, abyste si něco zkusili, ale aby vás z něčeho vyzkoušel, přičemž pěkně zkusíte. Sotva si vydechnete po příjímačkách, už vás zase někdo z něčeho zkouší.

Fotogalerie (1)
Energetická maturita (Foto ČEZ)

Jak vlastně takovou těžkou zkoušku poznáte? Symptomy jsou jasné: půlku z vás z ní vyhodí a zbytek je rád, že má za tři. Jaké jsou ale příčiny obtížnosti takových zkoušek? Někdy je to sám obor. Pro psychology je kamenem úrazu statistika a psychometrie, mediky děsí anatomie, bohemisty staroslověnština. Jindy je noční můrou a postrachem určitý profesor. A když daný předmět nikdo jiný nezkouší, nemáte na vybranou. A pak jsou tady zkoušky, které trápí jen a konkrétně vás. Protože vám prostě něco nejde, jako ostatně každému. Nebo proto, že jste si zrovna nepadli do oka se zkoušejícím. Tak či tak se přes všechny ty-hle zkoušky nějak musíte dostat. Nervy pracují, "rupnout" nikdo nechce, co by tomu řekli rodiče, a pak, učit se to znova... Takže jak na to?
Základní pravidla pro absolvování obtížné zkoušky se příliš neliší od většiny podobných situací v životě. Můžete je využít při pracovním pohovoru, u šéfa na koberečku nebo při obědě s rodiči vaší vyvolené či vyvoleného.
První podmínkou je dobře se informovat. Musíte vědět, kdo zkouší a co zkouší, nebo spíše, co chce slyšet. Nezapomeňte si ověřit, co máte ke zkoušce přinést a jaké podmínky musíte splnit před ní. Jsou to formality, ale když je zvládnete v pořádku a včas, budete mít víc času na zkoušku samotnou.
Že šaty dělají člověka je dávno známou skutečností, ale mnozí ji podceňují. Ověřte si u kolegů, jestli zkoušející trvá na obleku s kravatou, nebo jestli můžete přijít v něčem méně formálním. To, jak zapůsobíte, ovlivní vaši známku. Jako dívky raději vsaďte na drobné doplňky, než na minisukně a hluboké výstřihy. Těmi totiž můžete víc pokazit, než získat.
Soustřeďte se i na to, jak budete působit svou mimikou a gesty. Je užitečné tvářit se soustředěně, hltat každé slovo zkoušejícího, při jeho řeči občas přikývnout na znamení souhlasu a řekne-li něco zajímavého, projevit zdvořilý úžas. Rozhodně si nezakládejte ruce, nebo nedávejte nohu přes nohu! Jsou to obranné pozice a prozrazují vaši ne-jistotu. Zkrátka buďte spíše zvídavými žáky, kteří si přišli rozšířit znalosti, než odsouzenci u výslechu.
Nebojte se občas říct nevím. Otevřeně projevená neznalost může být důkazem vašeho sebevědomí. Pokuste se však vzápětí navázat tím, co víte, a jak byste mohli požadovanou informaci odvodit. Největší chybou je mlčení… Jste-li zmateni, vyžádejte si čas na rozmyšlenou. Fontana upozorňuje, že: "Společně s nervovým přetížením ze zkouškové situace samé může být nedostatek času pro inkubaci jedním z důvodů, proč nás ty nejlepší odpovědi napadají až po odchodu ze zkušební místnosti!" (str. 138)
Choďte včas. Nejen že se tak vyhnete možným nepříjemnostem, ale právě před zkouškou si můžete popovídat s ostatními studenty a dozvědět se spoustu důležitých informací. Zjistíte, jakou má pan profesor náladu, co rád slyší a o čem radši nemluvit, na co se často ptá, jestli se máte na poslední chvíli učesat nebo si půjčit od kamarádky sukni (tedy jste-li dívka).
Možná vám připadá, že se stále vyhýbám tomu nejdůležitějšímu. Znalostem. Jenže brzy pochopíte, že naučit se něco je relativně snadné, víte-li, co a kde se učit a jak se to učit (což je jiná, i když také zajímavá otázka). Mnohem těžší je své znalosti správně "prodat". Pravda sice krutá, ale mnohokrát vyzkoušená. Alfou a omegou většiny zkoušek se tak nakonec stává tvořivost. Nejde ani tak o to, co víte, ale co s tím uděláte. Jak říká Rodari: "Tvůrčí náboj představivosti má každý - vědec, inženýr; pro vědecké objevy je stejně nezbytný, jako po vytvoření uměleckého díla; koneckonců je potřebný i v obyčejném každodenním životě..." (str.163) A je nezbytný i ke zdárnému složení obtížné zkoušky.
Přese všechnu vaši snahu a píli se však může stát, že zkoušku neuděláte. Potom platí: Nezoufejte. Máte ještě dva pokusy. Snažte se spíše ze svého neúspěchu poučit. Promyslete si, co jste udělali špatně, co jste se nenaučili a kde jste zaváhali. A pamatujte: "Selhání ve škole je (tedy) spíše postojem mysli než objektivní skutečností." (Fontana, str. 219)

použitá literatura:
1] Hartl, P.: Psychologický slovník. Praha, Jiří Budka, 1996.
2] Rodari, G.: Grammatika fantazii. Moskva, Progrěss, 1990.
3] Fontana, D.: Psychologie ve školní praxi. Praha, Portál, 1997.
4] Čáp, Jan: Psychologie výchovy a vyučování. Praha, Karolinum, 1997
5] Gruber, D.: Řečnické triky. Ostrava, Gruber - TDP, 1994.

Ivana Kuglerová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail