Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Věda kolem opalovacího krému

Věřili byste, že existuje nezávislá organizace zaměřená na veřejné zdraví, která každoročně vydává doporučení, jak si pro ten který rok vybrat opalovací krém? Sídlí ve Washingtonu a jmenuje se EWG (Environmental Working Group). Výzkumníci EWG analyzovali téměř 1 500 produktů – krémů a balzámů na rty. Jen čtvrtina vyhověla přísným kritériím. Ostatní jsou buď neúčinné, nebo obsahují škodlivé chemikálie. Výzkum se týká amerického trhu, nicméně mnoho poznatků můžeme aplikovat i na náš, český. Jak si tedy vybrat v létě 2017?

Fotogalerie (1)
Škoda, že výzkum jakosti a účinnosti opalovacích krémů probíhá jen v USA. Teď v létě by se hodil i nám ve střední Evropě (web stránka EWG výzkumu)

EWG výzkum se zaměřil na pět faktorů: Za prvé, jestli produkt neobsahuje potenciálně škodlivé substance, a to i s ohledem na způsob jeho užití. Např. prostředek ve spreji nemusí být škodlivý na kůži, ale při vdechnutí. Další čtyři faktory se týkaly toho, jak produkt funguje, jestli blokuje obě složky ultrafialového záření UVA a UVB, jak se rozkládá na slunci, a tím přestává být účinným, atd. Každému produktu dali hodnocení na škále od 1 do 10, čím nižší, tím lepší. Přestože vyhovující známky 1 a 2 dosáhla jen čtvrtina, výzkumníci konstatují, že oproti předchozím letům se situace na trhu zlepšila.

Ochranný opalovací krém je až to poslední

Nejprve použijte další důležité rady pro ochranu před nadměrným slunečním zářením. Už jen oblečení redukuje nebezpečí spálení o 30 %. Pobyt ve stínu je důležitý zejména pro děti. Plánujte vycházky časně ráno nebo večer, kdy je slunce nízko na obloze. Nezapomeňte chránit oči před UV zářením kvalitními černými brýlemi.

SPF: vyšší neznamená lepší

Vypadá to, že kosmetický průmysl vyrábí rok od roku produkty s vyšším a vyšším SPF (sun protection factor). Tento faktor znamená, kolikrát déle může být osoba namazaná příslušným krémem vystavena slunci, aniž se spálí, ve srovnání s nechráněnou expozicí slunci. Tak to definuje organizace FDA (Food and Drug Administration). Ta však zároveň říká, že označení SPF 50 a výše je zavádějící. Takové produkty poskytují jen nepatrně více ochrany. Např. ochranný krém s SPF 50 blokuje 98 % záření UVB, které způsobuje zčervenání, zatímco krém s SPF 100 blokuje 99 %. Takže žádný rozdíl, naopak, lidé si pak myslí, že mohou být na slunci nepoměrně déle a mohou si uškodit. Navíc SPF nám říká pouze o ochraně proti UVB. Lidé si myslí, že když nezčervenali, že je vše vpořádku. Ale UVA záření nám může také uškodit.

Není to jen o prevenci rakoviny

Vědci nám říkají, že nadměrná expozice slunečnímu záření může způsobit rakovinu kůže. Je tedy pravda, že ochranné krémy nás můžou před rakovinou ochránit nebo snížit riziko? Ve skutečnosti studie zdravotních organizací včetně FDA, Národního ústavu pro rakovinu a Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny ukazují, že lidé, kteří spoléhají pouze na ochranné krémy, se mnohem snadněji spálí a riskují tak vývoj rakoviny, než lidé, kteří se chrání i jinými způsoby. Sluneční spáleniny nejsou jediným faktorem, který může vyvolat rakovinu kůže. UVA záření, které nezpůsobuje viditelná spálení, může také vést ke kancerogenním změnám v kůži. To znamená, že poškození vlivem UVA může předcházet před viditelným poškozením kůže. Ideální prostředky by měly chránit proti oběma typům UV záření, říká EWG. Například v Evropě se nemůže prodávat mnoho amerických produktů, protože nevyhovují přísnějším evropským požadavkům.

Ochranné prostředky nás ubrání spálení – ale nic víc

Spálenina je jen jednou z možností, jak nám může slunce poškodit kůži. UVA paprsky umějí proniknout hlouběji do kůže a generovat zde volné radikály, které reagují s mnoha molekulami v těle, mohou poškodit DNA buněk, urychlovat stárnutí kůže. Nejlepší složka pro omezení UVA záření je oxid zinečnatý.

Hlídejte obsah vitaminu A

Téměř 14 % ochranných krémů, které EWG zkoumala v roce 2017, obsahovaly retinyl palmitate, typ vitaminu A. Používá se často do kosmetických přípravků proti stárnutí kůže.  Studie na zvířatech však ukazují, že může zvyšovat riziko rakoviny kůže. Ukázala to např. studie Národního toxikologického programu z r. 2012 provedená na bezsrstých myších. Nemusí to platit u lidí, takové studie se nedělaly, ale je potřeba opatrnosti, zvlášť když v evropských přípravcích se tato složka nepoužívá. Od roku 2010, kdy přípravků s retinyl palmitatem bylo 40 %, je to v roce 2017 už jen 14 % podle zprávy EWG.

Stabilita protiopalovacích prostředků

Některé krémy nesou označení „mineral-only“, tj. „pouze minerální“. Od roku 2007, kdy takových bylo na trhu 17 %, se jejich nabídka do roku 2017 zdvojnásobila na 34 %. Jsou to takové, které jako hlavní složky obsahují oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý. Těmto sloučeninám se říká „fyzikální ochrana“. Zůstávají na povrchu kůže a odrážejí sluneční paprsky. Nejčastěji se tak používá titanová běloba – TiO2. Jiné krémy obsahují chemické látky, které sluneční světlo neodrážejí, ale pohlcují. Minerální krémy jsou na světle stabilní, nerozpadají se a chemicky nemění, chrání proti oběma složkám UV a většinou neobsahují jiné škodlivé látky.

Ochranné krémy pro děti

EWG zpráva také identifikuje nejlepší a nejhorší prostředky pro děti. FDA nestanovila speciální kriteria pro dětské přípravky, přesto mnoho výrobců používá reklamy „ochrana speciálně pro děti“. Ve skutečnosti se tyto přípravky vůbec neliší od těch inzerovaných „pro dospělé“. (19 ochranných krémů identifikovaných podle EWG jako nejlepší pro děti najdete zde.) Naopak nejhorší přípravky (najdete je zde) obsahovaly škodlivé chemikálie, ale byly označeny vysokým SPF a často byly ve spreji.

Zdroje: http://www.ewg.org/sunscreen/

http://www.livescience.com/59208-sunscreen-report-ewg.html?utm_source=ls-newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20170526-ls

http://www.livescience.com/59212-sunscreen-facts.html?utm_source=ls-newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20170526-ls

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail