Recenze

Článků v rubrice: 81

Písně lidu fyzikálního

Třípól doporučuje: na internetu si čerstvě můžete zakoupit za baťovských 99 Kč elektronickou knihu o fyzice. To by nebylo nic divného a asi by to ani moc zájemců nenalákalo - ale ony to jsou písně na jednoduché či známé nápěvy! To už stojí za trochu zvědavosti. A což teprve když zjistíte, že to jsou vlastně báječné mnemotechnické pomůcky na zapamatování různých vzorečků a pouček! To vás teprve bude fyzika bavit! Tak neváhejte, koukněte sem: http://eknihyjedou.cz/pisne_lidu_fyzikalniho a honem si ji kupte.

Fotogalerie (1)
Obálka knížky od Heleny Konstantinové

Písně lidu fyzikálního mají dokonce své ISBN 978-80-7644-775-2 a doporučení Jednoty Českých matematiků a fyziků (JČMF), neboť u každé písničky je navíc ještě stručný srozumitelný a vtipný výklad pro středoškoláky. Poslyšme samotného autora, Doc. RNDr. Jana Obdržálka, CSc., jak ho napadlo sestavit texty a pomocí známých písniček usnadnit středoškolákům studium fyziky:

"Ono to asi začalo už na JSŠ (tehdejší jedenáctiletá střední škola, nyní „gympl“), kdy jsem si různé poučky rýmoval pro lepší zapamatování. Nakonec i později se mi hodilo vědět, že „tato křivka, hyperbola, vyniká nad ostatní, neb má rozdíl průvodičů v každém bodě konstantní“, a taky „aby měly asymptoty vůči osám správný sklon, plus mínus bé iks se musí rovnat á krát ypsilon“. U nás doma, na rodném Matfyzu (rozuměj MFF UK) je sice matematika pro nás fyziky ze všeho nejvíc společným jazykem, kterým se dají věci říct stručně, jasně a srozumitelně, a jde tam vždycky spíš o nalezení a pochopení nějakých společných struktur než o „pamatováka“, ale tu a tam přišel i takový trik pro zapamatování vhod. Později jsem si coby učitel k Matfyzu přibral gymnázium, a to nejprve Wilhelma Piecka, pak Korunní, Zborovskou a nakonec Christiana Dopplera (ne že bych byl tak přelétavý. Bylo to jako s legendárním Mukačevem v mnoha státech: gymnázium bylo stále stejné, jen vystřídalo 4 názvy a 2 adresy...). Učil jsem tam přes deset roků fyziku a jeden rok také hudební výchovu. A tak mne napadlo… 

U nápěvů jsem se řídil radou jednoho úspěšného kabaretiéra 

Ten kdysi mému otci prozradil, že k úspěchu písničky vždycky pomůže, když je trošičku „kradená“: lidi ji mají raději, protože je jim jaksi povědomá, a taky se nemusejí moc nového učit. Vzal jsem to z gruntu: verše jsem tepal na písně národní či staré řemeslnické, a když už jsem psal melodie vlastní, hleděl jsem, aby byly zpěvákům trochu povědomé, byť třeba jenom svou rytmickou strukturou. (Asi to tu a tam sami vycítíte.) 

Co ve sbírce písní najdete 

První (celkem nefyzikální) a poslední píseň jen slibují, co se všecko na té které škole naučíte (č. 1 - střední škola, č. 27 - vysoká škola). Zde jen rámují ostatní písně, jak ty s nejrůznějšími moudry, tak i ty plné vzorečků: základní fyzikální jednotky soustavy SI (č. 2), hlavní fyzikální veličiny a jejich jednotky pro ZŠ (č. 3) i SŠ (č. 4), trocha mechaniky (č. 5 až 11), statika (č. 12) i dynamika (č. 13), čočky (č. 14), spektrum (č. 15), entropie (č. 19), ba i výklad nerozlišitelnosti kvantových částic na SŠ úrovni (č. 20) a speciální relativita s plným zněním Lorentzovy transformace (č. 21). I pro VŠ se tu něco najde: z elektromagnetismu (č. 22, 25), ba i vzorce pro kvantový oscilátor (č. 24). Každý si přijde na své. 

Takže pilně zpívejte, ať to rychle pochopíte a můžete dostat ode mne zápočet. V nejhorším aspoň z té hudební výchovy.   

Zde pro navnadění ukázky tří písniček:

 

Knížku si můžete koupit v elektronické podobě zde http://eknihyjedou.cz/pisne_lidu_fyzikalniho

ale pracuje se i na budoucím tištěném vydání.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail