Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Do Španělska a Portugalska za poučením i krásami

Rok uplynul jako voda a byl tu 8. ročník Soutěže o nejlepší vysokoškolský vědeckotechnický projekt, který v rámci svého vzdělávacího programu Svět energie pořádaly Nadace ČEZ a společnost ČEZ, a. s. Finále soutěže, kterého se zúčastnili studenti technických vysokých škol z celé České republiky, proběhlo na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze 26. 6. 2007.

Fotogalerie (5)
Účastníci cesty u parku větrných elektráren nedaleko města Tarragona

Soutěžilo se v oborech: Elektroenergetika, Elektrické stroje, přístroje a pohony, Ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky, Technologické systémy a elektrotechnologie, Tepelně energetická zařízení, Dozimetrie a aplikace ionizujícího záření. Po slavnostním zahájení, kterého se zúčastnili zástupci firmy ČEZ a zástupci ČVUT, soutěžící u svých posterů odprezentovali výsledky svých prací. Práce hodnotila komise, kterou tvořili vysokoškolští učitelé. Každý soutěžící vysvětlil „svou“ problematiku a odpověděl doplňují otázky komise. Odpoledne bylo vše rozhodnuto a organizátor soutěže doc. Rosenkranz seznámil soutěžící s výsledky. Současně oznámil cenu pro výherce, vždy pro dva nejlepší studenty z každého oboru. Pro tento soutěžní rok jí byla týdenní studijní cesta po Španělsku a Portugalsku.

Konečně přišel očekávaný den odletu do Španělska za poučením a krásami této zajímavé země. Strávili jsme ho cestováním do místa, kde měl být začátek našeho poučení – do Barcelony.

Další den jsme ve městě Terrassa navštívili firmu Circutor a její výrobní závod. Seznámili jsme se s postupem výroby tlumivek a transfomátorů s plochými vodiči a výhodami tohoto provedení. Dále jsme se podívali na výrobu elektronických elektroměrů a přístrojů na měření kvality elektrické energie. Než přístroj opustí továrnu, musí být v testovací laboratoři, kterou jsme také navštívili, pečlivě přezkoušen. Nakonec jsme se seznámili s dalšími zařízeními pro zvýšení kvality elektrické energie (aktivní filtr).

V sousedním městečku jsme měli jedinečnou možnost si prohlédnout zblízka vyřazená soustrojí starších větrných elektráren, připravených pro expozici v depozitáři místního technického muzea. Šlo o starší technologii, která využila mechanické převodovky a asynchronní generátory s výkonem cca 300 kW. Mohli jsme si detailně prohlédnout technologii lopatek, jejich uchycení na hřídel a také natáčení špiček lopatek, které slouží k odstranění kmitání listu lopatky při určitých rychlostech otáčení.

Kromě technických exkurzí jsme mohli obdivovat i kulturní památky historického centra Barcelony (přístav se sochou Kryštofa Kolumba, chrám La Sagrada Familia, Arco del Triumfo, Barcelonskou katedrálu, Monjuic, domy Antonia Gaudího) a kousek za Barcelonou poutní místo klášter Montserrat.

Po kratším přejezdu jsme navštívili park větrných elektráren nedaleko města Tarragona. Tyto větrné elektrárny již jsou vybavené nejmodernější technologií. Nemají mechanickou převodovku, ale polovodičové měniče se stejnosměrným meziobvodem. Pro využití maximálního výkonu používají natáčecí lopatky vrtule turbíny. Celý park je bezobslužně řízen pomocí SCADA systémů. Zde jsme si také mohli uvědomit, jak je důležité vybrat správnou oblast pro výstavbu větrných elektráren s dostatečnou zásobou větrné energie, a udělat si porovnání, jak jdou technologie větrných elektráren stále dopředu.

Díky slunnému a horkému počasí jsme v podvečer neodolali také koupání ve Středozemním moři. Po prohlídce historického centra města Tarragona nás čekal delší přesun směrem na jih, až do hornaté a jedné z nejteplejších částí Španělska - do okolí Granady.

Ve městě jsme si prohlédli historické centrum včetně středověkého komplexu paláců a pevností maurských panovníků. Alhambra zaujímá prostor kopcovité terasy na jihovýchodní hranici města Granady. V době nadvlády Islámské říše nad územím Španělska byla mešitou, nyní však je muzeem skvostné islámské architektury s krásnými zahradami. Plošina zabírá asi 142 000 m² a je obehnána opevněnou zdí, jež je lemována třinácti věžemi.

Naše další putování vedlo do přečerpávací vodní elektrárny Cannales a N. Castillo. Prohlédli jsme si podzemní technologické zařízení elektrárny (turbínu a regulaci naklápění lopatek, generátor, přívodní potrubí a kulový uzávěr) a venku před elektrárnou vyvedení elektrického výkonu. V přečerpávacích elektrárnách 10 MW (Cannales) a 5 MW (N. Castillo) pracují Francisovy turbíny.

Po prohlídce jsme pokračovali v naší cestě přes město Ronda postavené na vysokém skalním útesu do kulturního centra jižního Španělska – do Sevilly. Při prohlídce středu Sevilly jsme navštívili katedrálu, která je třetí největší katedrálou v Evropě, dále krásný park Maria Luisa, Plaza de Espana a mnoho dalších úchvatných památek a kostelů.

Další den nás čekal přesun do města Huelva a přechod hranic mezi Španělskem a Portugalskem.
V Portugalsku byla naší první zastávkou nenápadná vesnice Serpa, u níž se nachází největší fotovoltaická elektrárna v Evropě. Na ploše 60 ha je rozmístěno 52 000 fotovoltaických panelů, celá elektrárna má instalovaný výkon 11 MW. Každý panel dodává maximálně 190 W o napětí 55 V. Panely jsou připojeny přes měniče a zvyšovací transformátory do elektrické sítě. Aby bylo dosaženo maximálního využití jsou panely umístěny na naklápěcích ramenech, kterými pohybují krokové motory podle výšky Slunce na obloze. Celá elektrárna pracuje v bezobslužném režimu a je řízena na bázi SCADA systémů. Důležitou podmínkou pro výrobu elektrické energie pomocí fotovoltaiky je čistota panelů, kterou i na takto obrovské ploše zajišťuje lidská síla. Projekt solární elektrárny byl hrazen z fondů Evropské unie.

Další den náš čekala prohlídka města Evora s řadou historických památek, včetně památek z antické doby.
Poté jsme směřovali k cíli naší cesty, do hlavního města Portugalska Lisabonu. Zde jsme navštívili velvyslanectví České republiky v Portugalsku, kde nás obchodní rada krátce seznámil s touto zemí a spoluprací Portugalska s Českou republikou, a to nejen na obchodní úrovni. Neformální setkání pokračovalo diskuzí o naší studijní cestě a dalších zajímavých tématech. Po návštěvě ambasády následovala návštěva městy, která nám umožnila udělat si představu o rozdílu mezi španělskou a portugalskou kulturou.
Další den nás už čekalo jen loučení s navštívenými místy a odlet z teplých krajů. Plni nových dojmů a poznatků jsme je opouštěli neradi.

Ing. Tomáš Sýkora
jeden z vítězů soutěže
ČVUT v Praze (Fakulta elektrotechnická, Katedra elektroenergetiky)

Tomáš Sýkora
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail