Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Soutěž o nejlepší studentskou vědeckotechnickou práci

Fakt jsem vyhrál? Jsem šťastný jak blecha. Vždyť to nebylo jednoduché – moje katedra mne přihlásila do 5. ročníku soutěže vypsané ČEZ v elektrotechnických a energetických oborech. Kromě vědecké práce na téma Vývoj větrné energetiky v podmínkách ČR jsem si musel připravit plakát, presentaci a naučit se obhajovat své výsledky i v angličtině.

Fotogalerie (5)
Ilustrační foto

Přísná porota mne zkoušela 24. června na chodbě fakulty elektrotechnické, kde probíhalo celostátní finále – právě formou prezentací. Spolu se mnou zpovídali i další kolegy z ČVUT, Vysoké školy báňské – technické univerzity Ostrava, Západočeské univerzity v Plzni a Vysokého učení technického v Brně. Šest nejlepších účastníků z každého z pěti soutěžních oborů vyhrálo desetidenní zahraniční zájezd na vybraná vědeckotechnická pracoviště. Hurá! Tak jedu!

První den - středa 22. 9.
(Praha • Norimberk • Grenoble) Prvého dne bylo vůbec nejdůležitější se sejít a odjet. Nakonec jsme vyrazili kolem 21. hodiny z Prahy přes Plzeň, kde jsme nabrali zbylou část účastníků zájezdu, a Norimberk, kde se k nám připojili dva účastníci ze Slovenska, kteří byli v Německu na stáži.

Druhý den - čtvrtek 23. 9.
(Grenoble) Kolem 8. hodiny ranní nás probudil organizátor zájezdu a přivítal nás i odborný doprovod tvořený doc. Rosenkranzem, prof. Tlustým a ing. Vybíralíkem. To už jsme byli ve Francii a mířili ke Grenoblu, kde nás čekala exkurze do firmy Schneider Electric, která montuje vypínače pro vysoké napětí. Nejdříve jsme se šli podívat do showroomu se stálou expozicí zařízení k distribuci elektrické energie a pak jsme navštívili montážní halu, kde se montují vypínače ve skříňovém provedení. Před ubytováním v hotelu Formule 1 jsme si prohlédli město, zejména jeho historické části.

Třetí den - pátek 24. 9.
(Grenoble) Toho dne jsme navštívili výzkumný institut Laue Langevin, kde se využívá k experimentům s neutrony jaderný reaktor (špičkový výkon 60 MW) a urychlovače. Institutem nás provedl dr. Kulda, jeden z Čechů, kteří zde pracují. Odpoledne jsme si prohlédli olympijské sportoviště, konkrétně skokanské můstky nad Grenoblem, kde si Raška v roce 1968 na zimních olympijských hrách skočil pro zlatou medaili.

Čtvrtý den - sobota 25. 9.
(Grenoble) Sobota nás zavedla na výlet do Alp. Nejdříve jsme se zastavili u menší akumulační vodní elektrárny na Barrage du Chambon ve výšce 1044 m n. m. Poté jsme pokračovali do sedla Col du Lautaret (2058 m n. m.), odkud „vrcholová“ skupina vyrazila do sedla Col de Laurichard (2654 m n. m.) a „údolní“ skupina šla na procházku údolím.

Pátý den - neděle 26. 9.
(Grenoble • Carcassonne • Toulouse) Po snídani jsme naložili kufry do autobusu a vyrazili pár set kilometrů do města Toulouse. Jeli jsme skoro celý den s krátkou zastávkou na středověkém hradu Carcassonne. Po dosažení cíle v Toulouse jsme ještě stihli prohlídku historického centra.

Šestý den - pondělí 27. 9.
(Toulouse • Poitiers) Dopoledne jsme navštívili firmu AIRBUS, která vyrábí dopravní letadla, a pak jsme pokračovali další stovky kilometrů v cestě směrem na Poitiers, kam jsme dorazili až za tmy.

Sedmý den - úterý 28. 9.
(Poitiers) Tento den jsme skoro celý strávili v parku obrazů Futuroscope, kde je velké množství kin s různým druhem filmové produkce. Jednak 3D filmy, filmy s dynamickými křesly, která se pohybují podle děje filmu, kino s produkcí filmu 360°, při jehož sledování vidíte i za sebe. Po obědě s místním zastupitelem jsme odjeli do města Poitiers a prohlédli si jeho historickou část s několika gotickými kostely.

Osmý den - středa 29. 9
(Poitiers • Amboise • Paříž)
Čas našeho zájezdu se pomalu začínal nachylovat, a proto jsme vyrazili k Paříži, která byla poslední zastávkou naší cesty po Francii. Cestou jsme se zastavili v městečku Amboise a u blízkého zámku Le Clas Lucé, ve kterém bádal renesanční všeuměl Leonardo da Vinci. Je v něm zachována jeho pracovna a mnoho z jeho objevů. V parku před zámkem jsou umístěny některé jeho modely v životní velikosti. Do hotelu v Paříži jsme dorazili skoro za tmy.

Devátý den - čtvrtek 30. 9.
(Paříž) V Paříži jsme si prohlédli centrum a šli se podívat na Sacré Coeur na Montmartru. A pak vyrazili prohlížet krásy Paříže: Vítězný oblouk, Eiffelovku, Trocadero, Invalidovnu, Place de La Concorde s nejznámější a nejprestižnější ulicí v Paříži Champs-Elysées, chrám Madelaine a Operu. Pak jsme si to ještě zopakovali za nočního osvětlení. Do hotelu jsme jeli metrem, což je v Paříži také zážitek.

Desátý den - pátek 1. 10.
(Paříž) Čekal nás poslední den v Paříži a i ve Francii. Dopoledne jsme se šli podívat do Paláce objevů na nábřeží Seiny. V paláci jsme se zúčastnili prezentací některých vědních oborů - např. o kapalném vzduchu, elektromagnetismu a elektrostatice. Prezentace byly doplněny zajímavými pokusy. Odpoledne jsme se opět rozešli po Paříži prohlédnout si ještě zahrady, které vedou z náměstí La Concorde k Louvru, a samozřejmě Louvre a Notre Dame. Potom jsme se ještě prodrali zácpou v centru města a nabrali směr na Českou republiku.

Jedenáctý den - sobota 2. 10. (domů) V noci jsme překročili hranice s Německem a bylo to znát, protože se zhoršila kvalita povrchu dálnice. Kolem 9. hodiny jsme se rozloučili s Plzeňáky. Do Prahy jsme se dostali kolem půl jedenácté – rozloučili se a rozešli do svých domovů.
To nejlepší, co vám nakonec můžu poradit, je: pokud studujete nějakou vysokou školu v oboru energetika nebo elektrotechnika, přihlašte se do příštího ročníku soutěže a vyhrajte!

Tomáš Sýkora
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail