Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Co víš o jaderné energetice?

Koncem loňského roku proběhlo pod názvem Co víš o jaderné energetice? další kolo celostátní soutěže pro studenty středních škol. Zúčastňují se třídní družstva škol, na kterých se v uplynulém půlroce uskutečnily besedy o jaderné energetice. Od jara roku 2000 se více než 1000 takových besed zúčastnilo přes 36 000 studentů a do čtyř kol soutěže se přihlásilo 160 tříčlenných třídních družstev.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Družstva nejprve korespondenčně odpovídala na třicet otázek kvalifikačního testu. Některé z nich vůbec nebyly jednoduché - např. kolikrát jsou zálohovány bezpečnostní systémy v JE Temelín, nebo co se dělá s použitým palivem po vyjmutí z reaktoru. Do finále postoupilo družstvo SPŠ z Břeclavi, gymnazisté z Jaroměře, třetí ročník gymnázia ve Světlé nad Sázavou, gymnazisté z Lanškrouna a septimáni z gymnázia ve Světlé nad Sázavou.
Finále soutěže předcházela exkurze do jaderné elektrárny Dukovany. Vlastně to bylo "zahřívací kolo", protože průvodkyně začala bez výstrahy studenty zkoušet: Jak se řídí výkon reaktoru? A neskrývala překvapení, že její hosté znali správnou odpověď téměř na každou otázku. Pak se ptali studenti: Jakou největší poruchu jste v Dukovanech zaznamenali? Co musí člověk znát, aby se mohl stát operátorem reaktoru?

Finále za zvuku varhan

19. prosince se v aule Vysokého učení technického v Brně, která byla před nedávnem zrestaurována z bývalé kaple, rozezněly varhany. Byl to hlavní důvod, proč se finále konalo právě zde. Mohlo vyniknout umění jednoho z účinkujících, studenta doktorandského studia strojní fakulty brněnské VUT Vladimír Dvořáka. (Tento mladý muž pozoruhodným způsobem spojuje hudební a technické nadání. Studuje varhanní hru, vede chrámový pěvecký sbor a zároveň řeší složité technické úkoly jako bylo například využití tepla kondenzátu topné páry separátoru a přihříváku páry v režimu sníženého výkonu turbogenerátoru. Za tuto práci získal třetí cenu v předloňském ročníku soutěže Cena ČEZ. Více na www.3pol.cz.)
Družstva soutěžila v několika disciplínách, které měly prověřit schopnosti a dovednosti, které jsou základním předpokladem pro práci v jaderné energetice: test teoretických znalostí v krátkém časovém limitu (např.: vysvětlete hlavní fyzikální rozdíl mezi reaktorem černobylského a dukovanského typu a co z tohoto rozdílu vyplývá? Jaké je postavení jaderné elektrárny
Dukovany na světovém žebříčku spolehlivosti a bezpečnosti?), fyzická zdatnost (přeměnit na cyklistickém trenažéru co nejvíce vlastní síly na elektrickou energii), schopnost zachovat si ve stresové situaci chladnou hlavu a pevnou ruku.
Poslední úkol prověřil orientaci v hudbě.
V. Dvořák v krátkých improvizacích hrál na varhany motivy významných autorů dávné i nedávné hudební historie. Soutěžící i tady potvrdili, že z nich vyrůstají všestranně vzdělaní lidé.

Gratulujeme vítězům - Janu Kořínkovi, Michalu Nejedlému a Renatě Kořínkové ze Světlé nad Sázavou!

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail